25 Квітня 2024, 23:37 | Реєстрація | Вхід
/ «Твій скарб»: Практикум з авторського права - 16 Вересня 2016

 «Твій скарб»: Практикум з авторського права

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 16 Вересня 2016 (П'ятниця)
Час: 11:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книжковий Лев
Адреса: вул. Шевська, 6
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 19112


Спеціальна програма «Твій скарб»  Практикум з авторського права у видавничій галузі, що пройде 16-17 вересня під час 23-му Форум Видавців у Львові.

Спеціальна програма «Твій Скарб» має на меті актуалізацію авторського права та проблем інтелектуальної власності у видавничій галузі. Події Практикуму будуть цікаві й корисні авторам, перекладачам, літературним агентствам, молодим видавництвам й усім, хто стикається з проблемами авторського права у книжковій сфері. 

Авторське право й інтелектуальна власність в Україні та поза її межами, законодавчі та нормативно-правові акти, договірні відносини і судова практика, купівля-продаж і промоція авторських прав, схеми, обмін досвідом та практичні поради, і, на завершення, – панельне обговорення «Створення відкритого реєстру прав в Україні». Таку програму пропонує учасникам Практикум із авторського права у видавничій галузі в Україні «Твій скарб», який відбудеться 16-17 вересня в рамках Форуму видавців у Львові.

Серед спікерів Практикуму юристи (Олена Орлюк, директорка НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, професор, доктор юридичних наук; Володимир Коноваленко, патентознавець, консультант в сфері авторського права; Лілія Олійник, головний юрисконсульт Адвокатського об’єднання «Джі Ес Партнерс» тощо), представники українських видавництв (Видавництво Старого Лева, Видавництво «Наш Формат», Видавництво «Віват», Видавництво «Клуб сімейного дозвілля», Видавництво «Фоліо», Видавництво «Навчальна книга Богдан», Видавництво «Кальварія», Видавництво «Нора-друк») та закордонні видавці.


Програму Практикуму з авторського права «Твій скарб» умовно можна поділити на 4 блоки. Під час першого із них, «Автор і авторське право у видавничій діяльності», ми поговоримо про те, хто такий автор й кому належить авторське право; які твори підлягають охороні за Законом України та якіми є авторські права. Перший блок можна назвати ознайомчим й теоретичним, адже під час нього ми пройдемося по термінології, класифікаціях та занальних визначеннях. Розкажемо, чому авторське право називають нафтою 21-ого століття і представимо увазі слухачів короткий порівняльний огляд Авторського права в Україні та поза її межами. 

Під час Другого блоку говоритимемо про «Договорні відносини між автором (спадкоємцем) та Видавцем, Агентом», а саме - про «Передачу прав на твори» (види договорів тощо), «Про що потрібно домовитись на березі» (узгодження істотних умов договору; вид ліцензії, права, які передаються за договором, винагорода, субліцензія та інш) та «Що розгойдує човен» (судова практика з авторського права: типові порушення авторського права, позовні вимоги, компенсація за порушення авторського права).

Третій блок має умовну назву «Купівля-продаж-промоція» - під час нього, власне, й говоритимемо про досвід, схеми, приватні практики та розбиратимемо питання з купівлі, продажу й промоції авторських прав на літературні твори чи/та їх переклади. 

Останнім заходом Практикуму стане Панель-обговорення «Створення відкритого реєстру прав в Україні», до участі у якій запрошено представників найсильніших гравців книжкового ринку (Видавництво Старого Лева, «Наш Формат», «Віват»,«Клуб сімейного дозвілля», «Фоліо» тощо). Під час панелі планується обговорення наявного й бажаного інструментарію забезпечення відкритості стосунків, захисту інтересів, промоції авторів; умов, необхідних для ефективного функціонування та принципів використання Відкритого реєстру прав в Україні.


Програма Практикуму з авторського права
у видавничій галузі «Твій Скарб»
16-17 вересня, м. Львів, Книжковий Лев, вул. Шевська, 6


День перший | 16 вересня, п’ятниця 

11:00 — відкриття, вступне слово

І блок «Автор і авторське право» 


11:10 — «Авторське право поза межами України. Короткий порівняльний огляд». Закони про авторські права у різних країнах мають схожість, але можуть відрізнятися по певних ознаках. В той час, коли німецьке законодавство бачить автора, як єдине джерело ідей, закон авторського права у Америці (copyright) висуває на передній план економічний аспект. Різняться й терміни дії авторського права у різних країнах, як і право успадкування. Про це і поговоримо.

Спікер: Вікторія Михайлова — директор ГО «Агенція культурного розвитку», засновник міжнародної літературної платформи ЛітМайданчик та конкурсу малої детективної прози «Це ж елементарно, сер!»

11:40 — «Авторське право у видавничій діяльності»Коли права на літературні твори з’явилися вперше і коли виникає авторське Право? Що охороняє Закон України «Про авторське право і суміжні права»? Яка різниця між майновими і немайновими правами, або ж які твори належать до творів документального та публіцистичного характеру? Терміни дії авторського права та багато іншої теорії.

Спікер: Олена Орлюк — директор НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедрою інтелектуальної власності Київського національного університету імені Тараса Шевченка головний редактор науково-практичного журналу «Теорія і практика інтелектуальної власності». 


ІІ блок «Договорні відносини між автором (спадкоємцем) та Видавцем, Агентом»


12:30 — «Передача прав на твори»: види договорів, он-лайн тести з вибору договору, оф-лайн і он-лайн конструктор авторських договорів.

13:30 — «Про що потрібно домовитись на березі»: узгодження істотних умов договору (вид ліцензії, права, які передаються за договором, винагорода, субліцензія та інщі), юридичне «очищення» творів від прав третіх осіб з використанням он-лайн тестів. 

14:30 — «Що розгойдує човен» (судова практика з авторського права): типові порушення авторського права, позовні вимоги, компенсація за порушення авторського права та правові механізми її збільшення (для позивача) чи зменшення (для відповідача), судова експертиза ті її правові наслідки та інші питання захисту прав в суді.  

Спікер: Володимир Коноваленко — патентознавець, консультант в сфері авторського права, письменник, член Національної спілки журналістів України. Автор 9 книг про інтелектуальну власність, більше 260 статей з інтелектуальної власності, понад 40 винаходів, багато з яких були запатентовані в США, Японії та інших країнах світу, веб-сервісу «Он-лайн юрист для авторів і видавців», елементами якого є конструктор авторських договорів та он-лайн тести з авторського права. 


ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Продаж прав

15:30  «Продаж прав»: а) схеми, досвід, практичні поради, цікаві випадки; б) що шукають і чого чекають «на тому березі»; в) наскільки потрібна участь окремих видавців/ Авторів/ агентів у зарубіжних книжкових ярмарках? Блок передбачає обговорення питань із зали.
Спікер: Петро Мацкевич  власник і керівник видавництва «Кальварія», співзасновник літературної агенції MSBrand Corporation


День другий | 17 вересня, субота

ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Купівля прав

11:00 — «Купівля прав»: купівля прав «звідти» — де починати пошук, можливі проблеми, приклади агенцій, які оперують правами на нашу територію, як формувати запит, чи варто торгуватися про ціну, проблеми 

Спікери: 
  • Антон Мартинов  керуючий партнер, виконавчий директор видавництва «Наш Формат»Мистецька агенція «Наш Формат» спеціалізується на випуску книжкової та музичної продукції, запису аудіокниг, виробництві одягу та організації літературних і музичних подій. 
  • Іван Федечко — перекладач, юрист, менеджер з авторського права у «Видавництві Старого Лева».
  • Юлія Орлова — генеральний директор Видавництва «Віват». В 2004 році заснувала компанію «Аргумент-Принт», яка стала одним з найприбутковіших видавництв України.

ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Промоція

12:00 — «Промоція»: що потрібно для промоції прав в Україні та закордоном; наявність одного видавця твоїх творів — плюси й мінуси; як писати синопсис, чи можна синопсис зробити інфографікою тощо. 

Формат передбачає дискусійне обговорення на теми: Що може привабити закордонного видавця? Як він обирає серед усіх перекладних видань саме те, яке видає? Наскільки впливають особисті контакти? 

Спікери: 
  • Антон Мартинов — керуючий партнер, виконавчий директор видавництва «Наш Формат»Мистецька агенція «Наш Формат» спеціалізується на випуску книжкової та музичної продукції, запису аудіокниг, виробництві одягу та організації літературних і музичних подій. 
  • Петро Мацкевич — власник і керівник видавництва «Кальварія», співзасновник літературної агенції MSBrand Corporation

Заключний блок


13:00  Панель-обговорення «Створення відкритого реєстру прав в Україні»: обговорення інструментарію забезпечення відкритості стосунків, захисту інтересів, промоції авторів; принципи використання — «за/проти»; умови, необхідні для ефективного функціонування реєстру тощо. 

Учасники: Олександра Коваль (ГО «Форум видавців»), Микола Шейко («Видавництво Старого Лева»), Зінаїда Бакуменко («Клуб Сімейного Дозвілля»), Олександр Красовицький («Фоліо»), Юлія Орлова («Віват»), Богдан Будний («Навчальна книга – Богдан»), Петро Мацкевич («Кальварія»), Микола Кравченко («Нора-друк»), Олександр Афонін («Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів»), Оксана Хмельовська («Книжковий Арсенал», «Читомо»). 




16-17 вересня, Форум Видавців, м. Львів, Книжковий Лев, вул. Шевська, 6
Реєстрація на практикум є безкоштовною: https://goo.gl/C5pKyW (триває до 31.08)
Контактна адреса для запитань та пропозицій: info@litcentr.in.ua

Увага! 1. Кількість місць обмежена (50 осіб). Учасники добиратимуться на конкурсних засадах. Підтвердження вашої участі у Практикумі буде надіслано 2 вересня 2016 року. 2. Організатори Практикуму не покривають витрати на проїзд та поселення учасників.


Робоча команда: Поліна Городиська (Litcentr, ГО «Український Літературний Центр»), Лілія Олійник (Адвокатське об’єднання «Джі Ес Партнерс»), Ксенія Мацкевич (видавництво «Кальварія»), Софія Челяк (ГО «Форум видавців»), Вікторія Михайлова (ГО «Агенція культурного розвитку», ЛітМайданчик), Ольга Гончар (Український кризовий медіа-центр), Ольга Муха (Львів – Міста літератури ЮНЕСКО).

Партнери практикуму: НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, Науково-практичний журнал «Теорія і практика інтелектуальної власності», Веб-сервіс «Он-лайн юрист для авторів і видавців», Видавництво Старого Лева, Видавництво «Наш Формат», Видавництво «Віват», Видавництво «Клуб сімейного дозвілля», Видавництво «Фоліо», Видавництво «Навчальна книга Богдан», Видавництво «Нора-друк», Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Конгрес «Промоція літератури в Україні», Читомо, PR-Prime Company


2 коментарів

avatar
Читомо: «Укладання авторських договорів і передача прав: поради патентознавця» http://www.chytomo.com/news....znavcya
avatar
Круглий стіл «Створення відкритого реєстру прав в Україні» http://litcentr.in.ua/news/2016-12-21-5371

Залишити коментар

avatar