20 Квітня 2024, 00:54 | Реєстрація | Вхід
/ ULC | Блок проектів на 23 Форумі видавців у Львові - 15 Вересня 2016

 ULC | Блок проектів на 23 Форумі видавців у Львові

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 15 Вересня 2016 (Четвер)
Час: 15:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Львів
Місце: Форум видавців
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 19359


Ви вже, певно, знаєте, що на початку осені, 15-18 вересня, Львів перетвориться на Форум видавців, авторів, перекладачів, науковців, підприємців, істориків, журналістів, друкарів, а також читачів. Події фестивалю проходитимуть у львівському Палаці Мистецтв та ще 60 локаціях у центрі міста. 

Тож ми Взяли і зібралися. Зібралися і організували. Організували і презентуємо)

Готуючи програму до 23 Форуму видавців у Львові, Літературний портал Litcentr вирішив впровадити формат співпраці, в якому всі на рівних. До формування програми долучилася низка кураторів, кожен з яких підготував і презентуватиме на Форумі свій пул проектів, дискусійний блок, акцію чи ініціативу. Серед них: Дмитро Кузьмін, Олена Степаненко, Таня Родіонова, Ія Ківа, Володимир Жбанков, Городиська Поліна, Ніна Паламарчук, Галина Танай та Сергій Стойко. 


На гостей наших заходів чекають: дискусії, розмови і лекції («Демаркація культурних кодів. Поетичні переклади», «Як Михайль Семенко та Шмуель Аґнон змінюють малі міста і села», «Code-switching, або використання більш ніж одної мови в літературному тексті» etc); презентації книжок («Автохтони» Марії Галіної, «Життя і думки діджея Спінози» Юджина Осташівського (США), «Все залежить тільки від нас» Сергія Жадана; літературно-музичні проекти («Концерт на 7 голосів», «Голоси живих. Голоси мертвих» та «BEAT під БІТ»); поетичні читання «Альтанка» (Україна), «Притомні» (Росія) та «Поети Криму»; блок найкращіх українських та міжнародних робіт від Феcтивалю відеопоезії CYCLOP та Спеціальна програма «Твій скарб»: Практикум з авторського права у видавничій галузі

Отже маємо: 9 кураторів, 67 учасники і 22 події на 23-му Форумі видавців у Львові. Запрошуємо ознайомитися із Програмою заходів!



23-й Форум видавців у Львові | ПРОГРАМА ЗАХОДІВ
Блок проектів у Facebook: http://facebook.com/events/662828410533863/
Локації №1-№8 на мапі: http://goo.gl/auf8MX

15 вересня, 15:00-15:45
Локація №1: Готель «Жорж» (ресторан), пл. Міцкевича, 1

«Поети Криму» (поетичні читання, розмова). Учасники: Павло Гольдін, Сергій Синоптик, Дмитро Авер’янов, Дмитро Білько. Модератор: Сергій Синоптик

Будуть представлені два покоління кримських поетів. «Старше» покоління представлятиме Павло Гольдін, «молодше»  Сергій Стойко, Дмитро Авер'янов, Дмитро Білько. Окрім читання поезії на Форумі видавців передачено діалог між поколіннями представників кримської поезії. 


15 вересня, 17:00-19:00
 Локація №2: Паб «Купіца», вул. Братів Рогатинців, 18

Журнал ШО і «Litcentr» представляють: круглий стіл «Genius Loci, письменник і місто. Україна як модель для збирання»Учасники: Володимир Арєнєв, Марія Галіна, Володимир Єшкілєв, Маріанна Кіяновська, Галина Крук, Михайло Назаренко, Олексій Нікітін, Володимир Рафєєнко. Модератор: Юрій Володарський


16 вересня, 13:00-13:45
Локація №4: Музей ідей, вул. Валова, 18

Дискусія «Як Михайль Семенко та Шмуель Аґнон змінюють малі міста і села». Учасники: Мар’яна Максим’як (Літературний центр імені Аґнона, проект «АртДвір»), Любов Якимчук (проект «Метро до Кибинець»), Ілона Демченко (ассистентка відділу спеіальних програм Goethe-Institut в Україні). Модераторка: Галина Танай (кураторка проекту «Їздець», співкоординаторка проекту «Метро до Кибинець»).

«Як Михайль Семенко та Шмуель Аґнон змінюють малі міста і села»  розмова про переваги й недоліки організації культурних проектів у невеличких містечках та селах, про те, де взяти гроші та як знайти приміщення, з чого краще починати і як такі ініціативи впливають на місцевих жителів. У дискусії братимуть участь представники культурни ініціатив різним міст: Проект «Метро до Кибинець» (с. Кибинці, Полтавська обл.), Літературний центр імені Аґнона (проект «АртДвір», м. Бучач), Культурно-туристичний проект «Їздець» (Україна) тощо.


16 вересня, 13:00-13:45
Локація №5: «UNDERGROUND», вул. Коперника, 17

Фестиваль відеопоезії CYCLOP на Форумі видавців. Модератор: Поліна Городиська.
Говоритимемо про експерименти й досвіди з поєднання літератури та кіно. Презентуємо фестиваль CYCLOP й розповімо про умови участі у його щорічному конкурсі, познайомимо із журі, подіями та особливостями фестивалю. Покажемо, що встигають відзняти за три дні учасники проекту «Відеопоетична Лабораторія». Та як по-різному можна візуалізувати вірш один і той самий вірш (проект/конкурс «До слова»). Ну й, звісно, підготуєм до показу блок найсвіжішої української і світової відеопоезії


16 вересня, 16:00-16:45
Локація №4: Музей ідей, вул. Валова, 18

Проект «Альтанка». Учасники: Наталя Самсонова, Аліна Самойлова, Катерина Туз, Марія Салакова, Дар‘я Гончарова, Настя Лапа, Анна Шередько, Ніна Паламарчук. Модератор: Ніна Паламарчук.

В Миколаєві почав працювати гурток літературної творчості «Альтанка». Що зможе створити молода людина, яка отримала перші майстер-класи сучаної поезії в юному віці? Де будуть межі її сприйняття і як далеко вона зможе зайти, маючи низький старт? Вихованці прочитають власні твори, в яких відсутні рими «єдина-родина» та «кров-любов». Вони спробують показати вам навколишній світ під трохи іншим кутом зору  здивованим поглядом, прискіпливим до деталей, сповненим пошуку несподіванних порівнянь.


16 вересня, 17:00-17:45
Локація №6: Культурно-мистецький центр «Дзиґа», вул. Вірменська, 35

«Голоси живих. Голоси мертвих»Учасники: Катерина Калитко, Анна Вовченко, Леся Мамчич, Олена Степаненко, Сергій Прилуцький, Володимир  Жбанков, Остап Сливинський. Модератор: Поліна Городиська.

Ці читання — спроба обуттєвити, бодай на невеликий проміжок часу «позичити» голос — а значить, і життя  поетам, які стали жертвами сталінської репресивної машини. Українцям, євреям, татарам, росіянам, полякам, німцям  та багатьом іншим. Які не-договорили, не-дописали, не-дожили відпущеного їм часу, чий творчий шлях був обірваний на злеті. Упродовж вечора звучатимуть тексти репресованих поетів та сучасних українських, білоруських та російських авторів. Музичний супровід  сопілка (флейта).


16 вересня, 18:00-18:45
Локація №4: Музей ідей, вул. Валова, 18

«BEAT під БІТ». Учасники: Юлія Дідоха, Вероніка Ядуха, Таня Родіонова, Арсеній Тарасов, Гєник Бєляков, BeatMaker Dizzya (Денис Біньковський). Модератор: Таня Родіонова. Переклад, читання: VERBація. Звук: BeatMakerDizzya. Відеоряд: Михайло Челноков.

«BEAT під БІТ» — це презентація перекладів поезії бітників у новому форматі, читання біт-текстів 50–60-х рр. під сучасну електронну музику. Поезії Аллена Ґінзберґа, Лоуренса Ферлінґетті та інших представників американського покоління бітників, що вперше прозвучать українською. «BEAT під БІТ» — це поєднання текстової, музичної та візуальної складових. Бунтівні тексти, актуальні й досі. Сучасна музика, вінілові скетчі наче поєднують ці дві епохи. Відеоряд, що доповнює атмосферу чорно-білими ландшафтами тогочасного Нью-Йорка. «BEAT під БІТ» ініційовано проектом VERBація спільно з перекладачами, в полі діяльності яких також присутня ця тема. 


17 вересня, 11:00-12:30
Локація №4: Музей ідей, вул. Валова, 18

Дискусія «Демаркація культурних кодів. Поетичні переклади»Учасники: Кіяновська Маріанна, Сливинський Остап, Кузьмін Дмитро, Бєльський Станіслав, Галіна Марія, Штипель Аркадій. Модератор: Ія Ківа. Круглий стіл за участі поетів та перекладачів, що передбачає обговорення перекладів поезії як інструменту культурного діалогу і подолання кордонів.


17 вересня, 12:00-12:45
Локація №7: Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, вул. Леся Курбаса, 3

Проект «Притомні»Учасники: Володимир Жбанков, Олексій Кащеєв, Сергій Шабуцький. Модератор: Володимир Жбанков. Читання групи російських авторів під умовною назвою «Притомні» («Вменяемые»). Гуманізм і співчуття — головне, що об'єднує учасників.


17 вересня, 13:00-13:45
Локація №8: Бар-ресторан «Порохова вежа», вул. Підвальна, 4

«Все залежить тільки від нас»Учасники: Сергій Жадан, Дмитро Кузьмін. Модератор: Дмитро Кузьмін. Презентація збірки вибраних поезій Сергія Жадана в перекладах російською, видана латвійським видавництвом Literature Without Borders. 

17 вересня, 14:00-14:45
Локація №5: «UNDERGROUND», вул. Коперника, 17
Спецпроект «Андеґраунд» | Сцена «Fabrika DaDa»

Лекція «Code-switching, або використання більш ніж одної мови в літературному тексті»Лектор: Юджин Осташевський (США)

Юджин Осташевський (США) — американський поет і філолог, який народився в СРСР і з 10 років живе в Нью-Йорку. Зараз Юджин викладає в Гумбольдському університеті та в Парижі. Його поезія (англійською) поєднує в собі риси захоплюючого філософського дослідження і веселого балагану. У 2016 році в Латвії вийшла білінгвальна книжка Осташевського англійською та російською мовами.


17 вересня, 18:00-19:45
Локація №3: Книгарня «Книжковий лев», вул. Шевська, 6
Спецпроект «Утопія»

Мозковий штурм «Попередня промоція перекладів маловідомих письменників для України»Учасники: Олексій Жупанський («Видавництво Жупанського»), Олег Фешовець (видавництво «Астролябія»), Роман Грицун (мистецьке об'єднання «Magnum Opus»), Поліна Городиська (Litcentr; Онлайн-часопис перекладної поезії Umbrella). Модерують Герман Гошкадор та Лідія Ретер.

18 вересня, 15:00-15:45
Локація №5: «UNDERGROUND», вул. Коперника, 17
Спецпроект «Андеґраунд» | Сцена «Fabrika DaDa»

«Життя і думки діджея Спінози» Юджина Осташевського (США). Учасники: Юджин Осташевський, Дмитро Кузьмін. Модератор: Дмитро Кузьмін.


18 вересня, 16:00-16:45
Локація №7: Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, вул. Леся Курбаса, 3

«Автохтони» Марії Галіної. 
Учасники: Галіна Марія, Ківа Ія, Кохановська Тетяна. Модератор: Поліна Городиська. 

Розмова про переклад роману Марії Галіної «Автохтони» (час, особливості, завдання), «Автохтони» як твір про Львів, львівське і нельвівське, реальне і нереальне, вигадане та правдиве у романі. Авторка розповість про реальних історичних прототипів персонажів роману, супроводжуючи це демонстрацією слайдів.


18 вересня, 18:00-18:45
Локація №6: Культурно-мистецький центр «Дзиґа», вул. Вірменська, 35

«Концерт на 7 голосів»Учасники: Банько Марія, Гусейнова Олена, Калитко Катерина, Ківа Ія, Кисельчук Тетяна, Стахівська Юлія, Половко Богдан. Модератор: Ія Ківа. 

Концерт на 7 голосів — це 6 абсолютно різних сучасних українських поеток і 1 композитор та піаніст як діалог поезії української і російською, різних поетик і практик, поезії та музики. 3 голоси українською, 3 голоси російською. Кожний голос — окрема тема. Марія Банько — колір та зір як такий. Олена Гусейнова — маски. Катерина Калитко — дорога. Ія Ківа — травматичний досвід. Тетяна Кисельчук — смерть. Юлія Стахівська — свіжість та пам’ять. Богдан Половко — музика як мовчання та говоріння.

Примітка: Увага! У програмі можливі незначні зміни.

Блок проектів у Facebook: http://facebook.com/events/662828410533863/
Програма PDFULC_23FV_program.pdf (A4/4print)
Інформація про учасників: ULC_23FV_participants.pdf



Спеціальна програма «Твій Скарб»
Практикум з авторського права у видавничій галузі

Окремою командою також було підготовлено Спеціальну програму «Твій скарб»  практикум, що має на меті актуалізацію авторського права та проблем інтелектуальної власності у видавничій галузі. Події Практикуму будуть цікаві й корисні авторам, перекладачам, літературним агентствам, молодим видавництвам й усім, хто стикається з проблемами авторського права у книжковій сфері. Більше інформації про проект  тут: http://litcentr.in.ua/news/2016-09-16-4540

Серед спікерів Практикуму юристи (Олена Орлюк, директорка НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України; Володимир Коноваленко, патентознавець, консультант в сфері авторського права; Лілія Олійник, головний юрисконсульт Адвокатського об’єднання «Джі Ес Партнерс» тощо), представники українських видавництв (Видавництво Старого Лева, Наш Формат, Видавництво «Віват», Клуб сімейного дозвілля, Фоліо, Навчальна книга Богдан, Кальварія, Нора-друк тощо) та закордонні видавці.

Авторське право й інтелектуальна власність в Україні та поза її межами, законодавчі та нормативно-правові акти, договірні відносини і судова практика, купівля-продаж і промоція авторських прав, схеми, обмін досвідом та практичні поради, і, на завершення, — панельне обговорення «Створення відкритого реєстру прав в Україні». Таку програму пропонує учасникам Практикум із авторського права у видавничій галузі в Україні «Твій скарб», який відбудеться 16-17 вересня в рамках Форуму видавців у Львові.


Програма Практикуму з авторського права
у видавничій галузі «Твій Скарб»
16-17 вересня, м. Львів, Книжковий Лев, вул. Шевська, 6


День перший | 16 вересня, п’ятниця 

11:00 — відкриття, вступне слово

І блок «Автор і авторське право» 


11:10«Авторське право поза межами України. Короткий порівняльний огляд». Закони про авторські права у різних країнах мають схожість, але можуть відрізнятися по певних ознаках. В той час, коли німецьке законодавство бачить автора, як єдине джерело ідей, закон авторського права у Америці (copyright) висуває на передній план економічний аспект. Різняться й терміни дії авторського права у різних країнах, як і право успадкування. Про це і поговоримо.

Спікер: Вікторія Михайлова — директор ГО «Агенція культурного розвитку», засновник міжнародної літературної платформи ЛітМайданчик та конкурсу малої детективної прози «Це ж елементарно, сер!»

11:40«Авторське право у видавничій діяльності»
. Коли права на літературні твори з’явилися вперше і коли виникає авторське Право? Що охороняє Закон України «Про авторське право і суміжні права»? Яка різниця між майновими і немайновими правами, або ж які твори належать до творів документального та публіцистичного характеру? Терміни дії авторського права та багато іншої теорії)

Спікер: Олена Орлюк — директор НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедрою інтелектуальної власності Київського національного університету імені Тараса Шевченка головний редактор науково-практичного журналу «Теорія і практика інтелектуальної власності». 

ІІ блок «Договорні відносини між автором (спадкоємцем) та Видавцем, Агентом»


12:30 «Передача прав на твори»: види договорів, он-лайн тести з вибору договору, оф-лайн і он-лайн конструктор авторських договорів.

13:30«Про що потрібно домовитись на березі»: узгодження істотних умов договору (вид ліцензії, права, які передаються за договором, винагорода, субліцензія та інщі), юридичне «очищення» творів від прав третіх осіб з використанням он-лайн тестів. 

14:30«Що розгойдує човен» (судова практика з авторського права): типові порушення авторського права, позовні вимоги, компенсація за порушення авторського права та правові механізми її збільшення (для позивача) чи зменшення (для відповідача), судова експертиза ті її правові наслідки та інші питання захисту прав в суді.  

Спікер: Володимир Коноваленко — патентознавець, консультант в сфері авторського права, письменник, член Національної спілки журналістів України. Автор 9 книг про інтелектуальну власність, більше 260 статей з інтелектуальної власності, понад 40 винаходів, багато з яких були запатентовані в США, Японії та інших країнах світу, веб-сервісу «Он-лайн юрист для авторів і видавців», елементами якого є конструктор авторських договорів та он-лайн тести з авторського права. 

ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Продаж прав

15:30  «Продаж прав»: а) схеми, досвід, практичні поради, цікаві випадки; б) що шукають і чого чекають «на тому березі»; в) наскільки потрібна участь окремих видавців/ Авторів/ агентів у зарубіжних книжкових ярмарках? Блок передбачає обговорення питань із зали.
Спікер: Петро Мацкевич  власник і керівник видавництва «Кальварія», співзасновник літературної агенції MSBrand Corporation


День другий | 17 вересня, субота

ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Купівля прав

11:00«Купівля прав»: купівля прав «звідти» — де починати пошук, можливі проблеми, приклади агенцій, які оперують правами на нашу територію, як формувати запит, чи варто торгуватися про ціну, проблеми 

Спікери: 
  • Антон Мартинов  керуючий партнер, виконавчий директор видавництва «Наш Формат»Мистецька агенція «Наш Формат» спеціалізується на випуску книжкової та музичної продукції, запису аудіокниг, виробництві одягу та організації літературних і музичних подій. 
  • Іван Федечко — перекладач, менеджер з авторського права у «Видавництві Старого Лева», юрист з прав
  • Юлія Орлова — генеральний директор Видавництва «Віват». В 2004 році заснувала компанію «Аргумент-Принт», яка стала одним з найприбутковіших видавництв України.
ІІІ блок «Купівля-продаж-промоція»: Промоція

12:00«Промоція»: що потрібно для промоції прав в Україні та закордоном; наявність одного видавця твоїх творів — плюси й мінуси; як писати синопсис, чи можна синопсис зробити інфографікою тощо. 

Формат передбачає дискусійне обговорення на теми: Що може привабити закордонного видавця? Як він обирає серед усіх перекладних видань саме те, яке видає? Наскільки впливають особисті контакти? 

Спікери: 
  • Антон Мартинов — керуючий партнер, виконавчий директор видавництва «Наш Формат»Мистецька агенція «Наш Формат» спеціалізується на випуску книжкової та музичної продукції, запису аудіокниг, виробництві одягу та організації літературних і музичних подій. 
  • Петро Мацкевич — власник і керівник видавництва «Кальварія», співзасновник літературної агенції MSBrand Corporation
Заключний блок


13:00  Панель-обговорення «Створення відкритого реєстру прав в Україні»: обговорення інструментарію забезпечення відкритості стосунків, захисту інтересів, промоції авторів; принципи використання — «за/проти»; умови, необхідні для ефективного функціонування реєстру тощо. 

Учасники: Олександра Коваль (ГО «Форум видавців»), Микола Шейко («Видавництво Старого Лева»), Зінаїда Бакуменко («Клуб Сімейного Дозвілля»), Олександр Красовицький («Фоліо»), Юлія Орлова («Віват»), Богдан Будний («Навчальна книга – Богдан»), Петро Мацкевич («Кальварія»), Микола Кравченко («Нора-друк»), Олександр Афонін («Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів»), Оксана Хмельовська («Книжковий Арсенал», «Читомо»). Модератор: 

16-17 вересня, Форум Видавців, м. Львів, Книжковий Лев, вул. Шевська, 6
23-й Форум видавців у Львові – це традиційно: Міжнародний літературний фестиваль, книжковий ярмарок, «Найкраща книга Форуму», благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання», фестиваль «Молода Республіка Поетів», «Ніч поезії і музики», Львівський бібліотечний форум тощо.

Країни-учасниці 2016 року: Австрія, Білорусь, Болгарія, Велика Британія, Данія, Ізраїль, Канада, Литва, Німеччина, Норвегія, ПАР, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Угорщина, Україна, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція 

Сайт Форуму видавців: http://bookforum.ua
Група у Facebook: facebook.com/lviv.bookforum

Більше інфо про 23 Форум видавців у Львові: http://litcentr.in.ua/news/2016-09-15-4455


1 коментарів

avatar
фотоальбом з подій у FB: https://www.facebook.com/litcent....3551510

Залишити коментар

avatar