29 Березня 2024, 02:49 | Реєстрація | Вхід
/ ULC | Блок проектів на 22 Форумі видавців у Львові - 13 Вересня 2015

 ULC | Блок проектів на 22 Форумі видавців у Львові

Категорія: «Події»
Дата: 13 Вересня 2015 (Неділя)
Час: 19:00
Місто: Львів
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 4806


Кожного вересеня, 22 роки поспіль, Львів перетворюється на справжнє місто Літератури. Такої концентрації читань, презентацій, перфомансів та інших літературних проектів ви більш ніде не зустрінете. Так, мова про найбільшу книжкову подію України - 22. Форум видавців, що проходитиме у Львові з 10 по 13 вересня 2015 року.

Цьогорічна програма Форуму налічує 1285 подій, що проходитимуть на більш ніж 60-ти різних локаціях міста. На Форум їдуть біля 350 авторів з 22 країн світу: Білорусь, Велика Британія, Вірменія, Грузія, Естонія, Китай, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Росія, Сербія, Словаччина, Словенія, США, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція. Країною-гостем цьогорічного Фестивалю стала Франція.

На гостей події очікують Книжковий ярмарок, Львівський міжнародний літературний фестиваль, Львівський бібліотечний форум, Дитячий форум, ніч поезії і музики нон-стоп, гала-концерт конкурсу Молода республіка поетів, Тиждень сучасної драматургії, поетичні читання, презентації та гала-концерти, зустрічі з письменниками, дискусії й тематичні майданчики. Літературний портал Litcentr також підготувався)


Програма заходів від Litcentr 
10-13 вересня 2015, м. Львів


10-13 вересня | Спеціальний проект «Титани кураторської справи»

Як воно, бути менеджером культурних проектів?
«Титани кураторської справи» - цикл розмов з атлантами культурного менеджменту, кураторами найбільших літературних подій та фестивалів.

У рамках проекту наші гості розкажуть, як вони прийшли у культурний менеджмент, з якими проблемами стикались і як їх долали. Яку єдину пораду дали б менеджерам-початківцям, яких помилок уникли і що змінили б, якби повернулись у минуле? Які божевільні проекти вже реалізували, а які шалені мрії ще попереду? Протягом трьох днів Форуму наші герої дадуть відповіді на ці та інші питання, а також поділяться досвідом, поглядами і планами.



Розклад зустрічей:

  • 10 вересня | 19:00 - Святослав Померанцев, голова корпорації Meridian Czernowitz (Чернівці, Україна).
  • 11 вересня | 14:30 - Петер Міхалік, куратор та програмний директор фестивалю BRaK - Bratislavský knižný festival (Братислава, Словаччина)
  • 12 вересня | 12:30 - Олександра Коваль, президент ГО «Форум Видавців», організатор Національного книжкового «Форуму видавців у Львові» (Львів, Україна)
Аби бесіда була живою та невимушеною, ми запросили до участі у проекті журналістку Галю Танай, що просто зараз готує для цих інтерв’ю питання, уважно вивчаючи діяльність та усі здобутки наших гостей.

Локація: м. Львів, Антикафе «CoMMuna», вул. Галицька, 1 (2 пов.) // на мапі - №1


Загальна програма проектів від Litcentr
10-13 вересня 2015, м. Львів

11 вересня | 10:00 - Фестиваль відеопоезії CYCLOP на Форумі видавців. 

Говоритимемо про експерименти й досвіди з поєднання літератури та кіно. Презентуємо фестиваль CYCLOP й розповімо про умови участі у його щорічному конкурсі, познайомимо із журі, подіями та особливостями фестивалю. Покажемо, що встигли відзняти за три дні учасники першого проекту «Відеопоетична Лабораторія». Та як по-різному можна візуалізувати вірш Сергія Жадана «Звідки ти, чорна валко» (проект/конкурс «До слова»). Ну й, звісно, підготували до показу блок найсвіжішої, крашої української відеопоезії. 
Локація: м. Львів , Антикафе «CoMMuna», вул. Галицька, 1 (2 пов.) // на мапі - №1

11 вересня | 15:00 - Онлайн-часопис перекладної поезії Umbrella

Презентація проекту. Читання перекладів. 

Конструкція парасолі передбачає наявність низки елементів, що спрямовані чи не в усіх напрямках світу. Але так само передбачає і зведення, перетин тих елементів у єдиній точці, навколо консолідуючого стрижня, що збирає ці елементи докупи й забезпечує ефективну роботу механізму. Онлайн-часопис Umbrella спробує стати тим самим стрижнем у світі української перекладної поезії. Подробиці: http://litcentr.in.ua/blog/2015-06-26-49

Перша презентація проекту Umbrella відбудеться 11 вересня, на Форумі Видавців. В заході братимуть участь низка перекладачів (Остап Сливинський, Станіслав Бельський, Юлія Мусаковська, Марія Галіна, Аркадій Штипель, Фрідріх Чернишов) та куратори розділів часопису (Дмитро Кузьмін, Олег Коцарев, Маріанна Кіяновська)
Локація: Кав'ярня «Люфт», вул. Коперника, 17 // на мапі - №2


11 вересня | 20:00 - Поетичний проект «Ворожіння на вітрі» (текст\музика\відео). 

Що таке слово? Сукупність звуків, плетиво літер, ширма, за якою ховається смисл? Так - і ні. Слово - це загадка, таємниця, двері у глибше-ніж-тут. Слово - це інструмент містика, що простягає свій голос над прірвою, аби сягнути туди, куди зазвичай так просто не дотягнешся. Отже слово, а надто слово поетичне, - це замовляння, заклинання, мова повна особливого знання і сили. 

Чотири потужні поетки цього вечора разом ворожитимуть на вітрі, читаючи поезії містичні, макабричні, потаємні - такі, в яких слово постає на повен зріст, аби за мить розсіятися клаптиком туману.

Учасники: Ірина Шувалова, Наталя Бельченко, Олена Степаненко, Анна Малігон.
Локація: Музей Ідей, вул. Валова, 18а // на мапі - №6

12 вересня | 13:00 - Круглий стіл «Символ vs. факт»

Останнім часом в Україні з'явилися кілька яскравих текстів не реалістичного характеру (Сергій Жадан, Володимир Арєнєв, Яна Дубинянська, Галина Пагутяк, тощо) - що не дивно, враховуючи давні традиції химерної прози. Та існує думка, що для опису великих подій потрібна велика література (історичний роман, хроніки, прямий художній відгук). Сучасна історична ситуація начебто вимагає від нас саме такої літератури. Чи може вона з'явитися просто зараз, по гарячих слідах? І чи не є метафора більш вдалим інструментарієм для осмислення кризових ситуацій (згадаймо, зокрема 20-ті роки ХХ століття, що породили кілька потужних антиутопій.)

Чи можна за допомогою так званої «нереалістичної літератури» говорити про проблеми, що болять і є гостро сучасними. Та чи треба чекати сплеску «нового реалізму»? Ці та інші питання Марія Галіна, Володимир Арєнєв, Юрій Володарський, Маріанна Кіяновська та Галина Крук оговорюватимуть на Круглому столі «Символ vs. факт». Модератор - Михайло Назаренко.

Учасники: Марія Галіна, Володимир Арєнєв, Юрій Володарський, Маріанна Кияновська, Галина Крук. Модератор: Михайло Назаренко.
Локація: Музей історії Релігії → трапезна, пл. Музейна, 2 // на мапі - №3

12 вересня | 15:00 - Поетичний роект «Лови на сни» 

Вірш як сон і сон як вірш, перетікання несвідомого у мову та долання мовою меж щоденного, формування реальності з «упізнаного з уяви» та вкорінення поетичного висловлювання у пережитий досвід… Про це та не тільки відбуватиметься діалог двох яскравих та суголосних поеток - Ірини Шувалової та Катерини Калитко.

Учасники: Ірина Шувалова, Катерина Калитко. Модератор: Настасія Євдокимова.
Локація: Дзиґа, вул. Вірменська, 35 // на мапі - №4


12 вересня | 17:30 - Проект «ПроLogos» 

Презентація серії електронних книжок. Поетичні читання. 

Думалося про проект, який би підтримав молодих поетів, що не можуть брати участь у конкурсах на кшталт «Смолоскипу», «Молодої республіки поетів», «Dictum», та розраховувати на безкоштовне видання першої збірки. Так, мова про українських поетів, що пишуть російською.

Нам не йдеться про мовну дискусію чи дискримінацію – радше про створення нових можливостей. Тож ми взяли, й запустили довготривалий проект «ПроLogos», що передбачає випуск серії електронних книжок, поетичних збірок молодих українських авторів, що пишуть російською. Першими світ побачили книги Євгена Півня «Первое приближение» та Антона Полуніна «Umbra». В планах - збірки Станіслава Бельського, Марії Банько, Яніса Сінайко… Проект є некомерційним, тож усі поетичні збірки проекту, за підтримки Bookland UA, наявні у вільному доступі.

В суботу, 12 вересня, на Форумі Видавців ми розповімо про концепцію й особливості поетичної серії, принципи добору авторів та ілюстраторів, відповімо на всі питання щодо проекту, і, звісно, почитаємо вірші.

Учасники: Євген Півень, Станіслав Бельський, Антон Полунін, Яніс Синайко, Марія Банько, Олександра Шевченко, Сергій Стойко, Тетяна Кисельчук. 
Локація: Меделін, пл. Коліївщини, 1 // на мапі - №5

13 вересня | 15:30 - Читання уривків романів Марії Галіної та Володимира Арєнєва

"Метафора може бути кращим засобом відтворення живої, болючої сучасності, ніж життєподібне її віддзеркалення. Довгоочікуваний роман «Автохтони» Марії Галіної: неназване місто, дуже схоже на Львів, у якому сама реальність «пливе», стає невловимою. «Порох з драконових кісток» Володимира Арєнєва: світ на межі казок Гофмана і «гібридної війни». Приватні історії людей, які виявляються частинами великої і страшної Історії", - Михайло Назаренко.

Презентація та читання уривків цих двох романів пройдуть на Форумі Видавців 13 вересня.
Учасники: Марія Галіна, Володимир Арєнєв. Модератор: Михайло Назаренко.
Локація: Музей Ідей, вул. Валова, 18а // на мапі - №6


13 вересня | 18:30 - Мультимедійний проект «pulseActio»

«Чи є звязок між ритмами поезії та серця автора?» – питали себе ми, готуючи цей проект. Відповіді ховалися, не даючи жодних натяків та підказок. Тож ми зібрали 11 поетів, взяли три камери, озброїлися спеціальним обладнанням та допомогою лікарів, й пішли шукати.

Питали в поетів. Один сказав, що цей експеримент - «можливість підгледіти діалог, що ведеться між поетом та природою, побачити глибинні течії автора, серед яких народжується ритм, мелодика, інтонація вірша». Інший - що «системи віршування геть усіх народів засновані на ритмові, що поезія неможлива без ритму, як існування людини неможливе без серцебиття. Й зв’язок, безперечно, має бути». Хтось риторично додавав, що «перша поезія народжувалася у ритуалах, під ритми прадавніх барабанів, але чи не першим за них було биття серця?…». Дехто наголошував, що не бачить жодного зв’язку між ритмами поезії та серцебиттям людини.

Питали в лікарів. Й вони казали, що хтось з поетів вчора бухав, акуратно натякали, кому треба звернутися за консультацією до лікаря, та розповідали, що зафіксоване серцебиття є так само унікальним, як і вірші. Що по ньому, наприклад, добре видно, які рядки є для автора особливими. А ще, що сучасна поезія занадто сумна :)

Ми починали «pulseActio» з жагою до експериментів, в пошуках прихованих ритмів поезії, які неможливо побачити, почути чи відчути якимось іншим чином.

Тож приходьте 13 вересня до львівського Музею ідей. Розповімо, як усе відбувалося. Покажемо відзняте відео. Почитаємо саме ті вірші, які поети начитували під час фіксування їх серцебиття. 

Учасники: Світлана Поваляєва, Антон Полунін, Марія Банько, Мирослав Лаюк, Сергій Стойко, Олександр Моцар, Олег Коцарев, Ірина Шувалова. 
Локація: Музей Ідей, вул. Валова, 18а // на мапі - №6

1. Антикафе «CoMMuna», вул. Галицька, 1 (2 пов.) | 2. Кав'ярня «Люфт», вул. Коперника, 17
3. Музей історії Релігії → трапезна, пл. Музейна, 2 | 4. Дзиґа, вул. Вірменська, 35 
5. Меделін, пл. Коліївщини, 1 | 6. Музей Ідей, вул. Валова, 18а
Посилання на мапу онлайн: https://goo.gl/uybTOQ


10-13 вересня 2015 року. м. Львів.

Програма 22-го Форуму видавців у Львові: http://bookforum.ua/event/66/1939.html
Інформація про квитки: http://goo.gl/DetnK5


2 коментарів

Залишити коментар

avatar