Новий поетичний жанр | Публікації | Litcentr
26 Квітня 2024, 07:55 | Реєстрація | Вхід

Новий поетичний жанр

Дата: 22 Лютого 2022 | Категорія: «Поезія» | Перегляди: 7987 | Коментарів: 1
Автор_ка: О. Коцарев, Л. Панасюк, Б. Поляк (Всі публікації) | Зображення: Анна Ютченко, ULC

Вітаємо з народженням нового жанру в українській і світовій поезії! Його батьками 2022 року стали троє українських поетів: Олег Коцарев, Лесик Панасюк і Богуслав Поляк

Жук або жук поетичний — це трирядковий вірш, що складається з 6 складів (2–2–2). Жанр отримав таку назву, бо його конструкція нагадує морфологію жуків: твердокрилі мають 3 пари кінцівок, як і жук поетичний — 3 рядки по 2 склади. У сучасній поезії чітко наперед визначена форма — рідкість, отож, автори вирішили, що цікавими мають бути експерименти саме в такому напрямку. Жук — це мистецтво лаконічності. Думка в такому вірші настільки сконденсована, що відкриває широке поле для інтерпретацій. Жук поетичний стоїть / може стояти на межі герметичної та фонетичної поезії, дадаїзму, загадок, афоризмів, мантр або й заклинань. Є чотири види жуків.


Звичайний жук, або хрущ — це вірш, де слова не розриваються між рядками, в одному рядку може бути одне слово, а може й кілька.
 
Приклад хрущів Богуслава Поляка: 

Ж

Стелі —
віддай
погляд
Ж

Коло
мене
квадрат
Ж

Нема —
тільки
виє 


Бедрик, або ламкий жук — це вірш, де слово з першого рядка розривається між першим і другим рядком, або слово з другого рядка розривається між другим і третім рядком, або перше і друге одночасно.

Приклад бедриків Олега Коцарева:

Ж

Жито
мир край
ночі
Ж

неба ж
заба
гато
Ж

інста
люй о
мелу


Жужелиця, або зашнурований жук — це вірш, де останній склад слова з першого рядка переноситься на другий рядок і водночас починає перше слово другого рядка, а останній склад слова з другого рядка переноситься на третій рядок і починає перше слово третього рядка, останнє слово втрачає останній склад. Структура 2–2–2 зберігається. За бажання останній склад останнього слова можна виносити в назву жужелиці.
 
Приклад жужелиць Лесика Панасюка: 

НЕМ

Леті
ластів
каме
СЯ

Іко
на сті
ніжить
ЦЕМ

Тирли
щебе
чебре

Тобто у першому вірші «зашнуровано» фразу «Летіла ластівка каменем», у другому — «Ікона на стіні ніжиться», у третьому — «Тирлище щебече чебрецем». 

Як бачимо, жук поетичний стоїть / може стояти на межі герметичної та фонетичної поезії, загадок, афоризмів, мантр або й заклинань. 


Букарка, або розкришений жук — вірш, де слова кришаться в довільному порядку: на склади, на окремі літери, утворюючи таким чином безліч можливих прочитань на стикові слів чи рядків. Цей вид жука виник завдяки ідеї Олега Клюфаса.  

Приклад букарок Олега Клюфаса:

Ж

Хлоп ця
мри на
сти гне
Ж

Мо ви
не сти
рай же
Ж

Жук ам
пер о
си лить

Також можна утворювати межових жуків, які використовують прийоми різних видів одночасно.



Ж

¹
Богу
слав цар
хрущів

²
Лесик
цар жу
желиць

³
А О
лег бед
риків


ОЛЕГ КОЦАРЕВ

Ж

об що
вітер
гуде?


У СІРИХ ШТАНАХ

перший
бачу
річку


Ж

ріжу
твій слід
як торт


Ж

острів
тільки
тепер


НЕСМІШНА

панто
міма
ранку
Ж

туди-
сюди
сиджу


Ж

комплекс
оке
ану


Ж

місяць
у хма
рі п'є


Ж

¹
не па
дай у
водо 

²
воду
йму оу
йму йму



БОГУСЛАВ ПОЛЯК

Ж

коли
рив хтось
сон тиш


ПОЧАТОК ЛЮТОГО

¹
Дерев
пали
вдихи

²
Хата
стоїть
сонно

³
Трохи
сумно
взимку
БУТТЯ

¹
Птахи
клюють
небо

²
Риба
клює
воду

³
Звірі
ловлять
здобич

Жуки
точать
крокви

Миші
гризуть
тишу

Тільки
люди
грішні


 
ЛЕСИК ПАНАСЮК

Ж

Я не
вчити
прийшов


КУ

Лоско
чудо
вулич


Ж

Овид
око
лишив


Ж

Брехня
але
вірю


Ж

Чека
є віт
ру дзвін
Ж

Де ж це
ви всі
ділись


Ж

Спить мов
квітка
слово


Ж

Я сам
себе
забув


Ж

¹
Жаба
цицьку
дала

²
Ось так
я і 
вижив




1 коментар

avatar
Ловці моменту. Трюк дискурсу. Формалізатори по нижніх рівнях знакових мов - обмеження на фонетичні фактори та узаконені морфологічні фактори. А саме мінімальна складовість один склад у слові або два склади у слові. А вищий рівень уяви контекстів тексту - наближається, точніше розбігається на декілька меж-кордонів. Комбінаторна гра на обмеженій множині контекстів - зі граючими смислами і з невидимими сенсами. Хлопці!!! Прапор у руки - і вперед до нано-поезії. Створюйте новий алфавіт сенсів волі і неволі. І творіть людям гармонію нового самозадоволення смислами життя.

Залишити коментар

avatar