Диалог Бахтина с вареным яйцом... | Публікації | Litcentr
29 Березня 2024, 08:24 | Реєстрація | Вхід

Диалог Бахтина с вареным яйцом...

Дата: 04 Липня 2013 | Категорія: «"Золотий фонд" ресурсу» | Перегляди: 2171 | Коментарів: 8
Автор_ка: Евгения Бильченко (Всі публікації)


Диалог Михаила Михайловича Бахтина с вареным яйцом, пролежавшим в холодильнике десять дней


− Здравствуй, Яйцо.

В твоих недрах – разгадка Вселенной,

Тайна зародыша Дао вкрутую на блюдце;

Корень, из коего вышли Конфуций и Ленин;

Гены реформ и конечная цель революций.

 

− Здравствуй, Философ.

Твой вид, если честно, − невесел.

В доме твоём каждый угол считается дальним.

Будто китайцы – пергамент, ты плавки повесил,

Чтобы сушились они до конца мирозданья.

 

− Знаешь, Яйцо,

Я по-прежнему – в поисках Бога:

Он из меня незаметно, но грамотно вышел,

Звон литургии сменив на шарманку «Бумбокса», −

Я не ханжа, но хотелось бы музыки выше.

 

− Знаешь, Философ,

Мелодия – дело пустое.

Главное – сущность: она – беспощаднее жала.

Как Алетейя на дне диалогов Платона,

Я у тебя в холодильнике, друг, пролежало,

 

И посему, причисляя свой статус к бессмертным,

Я получаю великое право на слово:

Ты, хоть и мудр, но живёшь абсолютно неверно,

И, что вдвойне, огорчает, − ни капли не ново.

 

− Веришь, Яйцо?

Меня создал таким Достоевский.

Истина вышла отмыться – и канула в Лете.

Кажется мне, что не я тебя – ты меня съело

После отлёжки на полки с десяток столетий.

 

Я уходил, улетал. отползал, чтоб не слышать

Звуки молитв, за которыми кроются марши.

Тонкая муза в браслетах сказала мне: «Миша,

Ты не способен любить синеокую Машу!»

 

− Веришь, Философ,

Уйми свой космический датчик!

Нужен покой? – Эмигрируй хоть в Питер, хоть в Бруклин:

Мир – бесконечен…

А курочка всё кудкудахчет…

Всё-таки яйца – гораздо важнее, чем буквы.

 

18-19 июня 2013 г.



8 коментів

avatar
"А курочка всё кудкудахчет…" - вот-вот biggrin
avatar
Не без этого )
avatar
Класс!


Номинировано!
avatar
Спасибо!
avatar
Стать философом, для того, чтобы разговаривать с яйцами? Как это по-нашему, по никому-не-нужненски (с нашими-то умищами)...
avatar
...Марина, я что-то сегодня то и дело Вашими... короче, Вами! —  ВОСХИЩАЮСЬ... Простите! ))
...бывает ( с ),  — с кем не бывает? ( с )...

...однако и Автор ПРАВ: "Хотелось бы музыки ВЫШЕ..." )))

Молодцы, девчонки!

hands

...
avatar
Тішуся з цього пружного вірша. Який тонкий на сумління оповідача у цьому вірші-лотосі пекучий наратив. Ви міцнюща на сильні парадокси evgbil. Міцно тисну вам правицю за потаємні думки у заповітному тексті. Без красивих та високих слів усім "філософіям"  ХХ століття дісталось  вашого "вітання"  вдосталь. Ви цим вітальним заповітом, мовби віддали усім  д((за)жар)ум(н)ки ( це використано у змісті рахунки-борги) тих знецінених благовірною практикою теорій, згідно яких мною вивчалась  і заліковувалася держіспитом у тодішньому КДУ грішна практика  "наукового комунізму" від "гучних" філософів-поетів ХХ століття. Палкий пафос первородності  тоді не осмислювався іронією долі, а чи  вартий  виїденого вареного яйця-райця мертве життя у десять днів, що лежить у божевільному холодильнику. Пафос тексту філософський - бо щедра отрута для  власного голосу.  Кревність тонкої д(жш)умки пробиває крижану душу , народжує ч(в)ернечу надію на причетність до соромливого проникнення у грішне безсмертя. Тим часом, ваша пошукова  кмета свідчить про знецінення усього того, що подаровано світову на довічне використання, я про іронію ліричної МАДОННИ.  Подивіться тільки на опале листя на кладбище філософій, гай-гай-да, незаперечні вироки усім крикам,  вседно, наші, мізерні ліричні кружальця сил і кодів, шукають і шукатимуть, як і  все наше кружало-людство на землі, бо околично нас використовують, як і усі наші світи із яйця-райця, заради свого диявольського блага інші давно зморені об'єктивно непереможні спіралі-надсвіти і ненатомлені надістоти тонких метагалактик. Умовно, життя - це тортури, чому нас дурять філофоси?  Однак, ваш неймовірний розлив, як живий  такт, без моїх джумок-ілюзорів, адже примружений Михайло Михайлович Бахтін,  округлий титан-обеліск при наближенні у ті часи "наукового комунізму". Розливайте у віртуальні стакани гіркої насолоди, вип'ємо за "шедевральне здоров'я" нашого часу.

Залишити коментар

avatar