20 Квітня 2024, 05:39 | Реєстрація | Вхід
/ Публічне інтерв'ю Маркіяна Прохаська з Мартою Коник - 29 Вересня 2022

Публічне інтерв'ю Маркіяна Прохаська з Мартою Коник

Категорія: «Події»
Дата: 29 Вересня 2022 (Четвер)
Час: 19:30
Вартість: Безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Товариство розвитку і прикрашання міста
Адреса: вул. Пекарська, 11
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 187


29 вересня о 19.30 у Товаристві розвитку і прикрашання міста (вул. Пекарська, 11) відбудеться розмова з Маркіяном Прохаськом про українські історії в глобальному контексті.

Марта Коник візьме за приклад останню книжку автора "Мрія про Антарктиду” та досвід участі письменника в Літературній резиденції імені Аґнона в Бучачі (Тернопільська область). Україна ніколи не була "осторонь". Тож під час бесіди Марта і Маркіян говоритимуть про деякі з цих не-осторонь: минулі і теперішні.

«Писання про минуле (про те, що було 100 років тому) — це теж розширення нашого контексту в історії світу. Можливо, внаслідок тривалої радянізації Україна залишалася на околиці. Та це не означає — на марґінесі. Поправді українці були вплетені у багато різних процесів, пов’язаних з іншими народами, а ті народи були пов’язані ще з іншими.

На це не звертається уваги, але якщо звернути увагу, до чого й покликані митці, тоді рецепієнт цього пізнавального дослідження зможе побачити, що Україна вплетена у світовий контекст не тільки сьогодні, але й була такою в минулому. Це дуже важливо теж із політичних міркувань», — з розмови у Бучачі восени 2021 року.

Історичні обставини значною мірою звели український голос до обов’язку доводити, що ми є. Втім, це замкнене коло, яке досить важко розірвати. Адже захищатися — важче. Тож окрім цього, варто всюди, де це можливо, першими розказувати про себе так, щоб питання про те, є ми чи ні, переставало поставати взагалі. Очевидно, це не стається за день чи навіть рік. Проте саме цим ми спробуємо зайнятися 29 вересня. Говорити про те, як ми були, є і, без сумніву, будемо.

Вхід на локацію - вільний.
Також пряма трансляція події на сторінці Товариства розвитку і прикрашання міста tovarystvo_rpm в Інстаграмі. Та на сторінках Видавництва Старого Лева starlev і Антарктиди antarctic2019 у Фейсбуці.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar