29 Березня 2024, 11:51 | Реєстрація | Вхід
/ Конкурс відгуків на українські книжки «Читай-пиши» - 2021 - 28 Квітня 2021

Конкурс відгуків на українські книжки «Читай-пиши» - 2021

Категорія: «Конкурси»
Дата: 28 Квітня 2021 (Середа)
Час: 00:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2839


Говорити про книжки: фонд Сергія Жадана разом з партнерами запрошує дітей українського Сходу до літературного конкурсу

Вже третій рік поспіль школярі й школярки Донецької, Луганської, а з минулого року і Харківської областей братимуть участь у конкурсі відгуків на українські книжки «Читай-пиши»

Конкурс заснували Благодійний фонд Сергія Жадана та простір дитячого читання BaraBooka, з 2020 його співорганізатором є Український Інститут книги, а з 2021 — і видавництво Vivat. Постійні партнери — фонди Ukraine Charity i Razom for Ukraine та агенція Bagels & Letters.

Журі конкурсу: Сергій Жадан, Андрій Курков, Ганна Улюра, Ірина Славінська, Анастасія Музиченко, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Таня Стус, Галина Ткачук, Маша Сердюк.

Цей проєкт, говорять організатори, орієнтований у майбутнє. «Чим важливі освітні та творчі конкурси? Тим, що вони, так чи інакше, стосуються майбутнього. Майбутнє не починається завтра. Воно формується сьогодні. Зокрема — освіченістю й креативністю наших дітей», — переконаний письменник Сергій Жадан.

Щоб узяти участь у конкурсі, треба прочитати книжку українського автора або авторки, обговорити її з друзями або просто добре подумати і — зробити на нею рецензію. Надіслати її можна до 28 квітня за посиланням: http://bit.ly/chytaipyshy


Цьогоріч школярам і школяркам запропонували рецензувати не лише художні книжки, а й нон-фікшн: науково-популярну літературу, біографії, мемуари… Таня Стус, керівниця BaraBooka, говорить, що одна з задач проєкту — призвичаїти дітей до того, що книжка є частиною повсякденного життя та приводом для розмов з ким завгодно й у будь-якому форматі: від дискусій із друзями за кавою — до наукових досліджень. 

Минулого року конкурсант(к)и, окрім іншого, багато писали про війну, втрату дому, смерть і підліткове самогубство, дружбу та любов, булінґ, знущання та соціальну нерівність. Таня говорить — важливо спостерегти, які теми додасть «карантинний рік» — рік усамітнень та розриву соціальних зв’язків. Адже аналіз рецензій — це й можливість дорослим зробити важливі висновки про те, чим дихають діти й підлітки. 

Ірина Куніцина, директорка БФ Сергія Жадана, надважливою частиною проєкту вважає зустрічі з автор(к)ами й критиками/критикинями у школах та бібліотеках маленьких містечок. Це розмови про літературу й життя, а ще — поради про те, як осмислювати прочитане, на що звертати увагу в книжках. «Нас питали, чому ми не розширюємо конкурс на всю Україну, — говорить Ірина. — Східні області — це фокус нашого фонду; ми тут живемо і тут працюємо. Ми знаємо, чим живуть ці діти, чого їм не вистачає. А не вистачає їм, зокрема, ширшого кола спілкування, поїздок, які б розширювали світогляд. Тому ми і їдемо до них, і веземо — переможців — до себе». До речі, переможці минулого року, які не змогли потрапити на Книжковий Арсенал через карантин, поїдуть туди цієї весни (якщо карантинні умови дозволятимуть).

Призовий фонд конкурсу влаштовано таким чином, щоб задовольнити різні дитячі бажання. По-перше, усі 12 переможців і переможиць приїдуть улітку до Харкова, де зможуть не лише розважитися, а й побачити як працює велика ІТ-компанія, друкарня та ЛітМузей. По-друге, подарунки за різні місця — корисні гаджети: планшети, комплекти для відеоблогерів та смарт-годинники. І, звичайно, — книжкові сертифікати, які дозволять обрати й отримати хорошу добірку видань. Цього року «книжковий партнер» і співорганізатор — видавництво Vivat. Нарешті, найцікавіші роботи будуть опубліковані на сайті BaraBooka та в журналі Однокласник.

Юлія Орлова, генеральна директорка Vivat, говорить, що видавництву важливо допомагати дітям розвиватися: «Діти чекають від дорослих партнерства, і наші книжки — це теж форма партнерства, запрошення до розмови, роздумів. Важливо допомогти їм творити, критично мислити, мати сучасні навички. Такі проєкти як «Читай-пиши» — хороший стимул, щоб запалити їх бажанням пробувати щось нове», — говорить видавчиня. Крім того, говорить Юлія, діти завжди щасливі побачити улюблених письменників/ць «наживо», тому письменницький тур східними областями — це суперважлива частина історії. 

Деталі конкурсу

Переможців та переможиць обиратимуть у двох вікових категоріях: 10-13 та 14-17 років, та в двох номінаціях: текстова і відеорецензія.

Текстовий відгук може бути обсягом від 2 до 5 тисяч знаків. 
Відео про книжку — тривалістю до 5 хвилин і в різних форматах: монолог, розмова з кількома людьми — навіть суперечка, розповідь з елементами буктрейлера тощо.

Журі конкурсу
Текстові рецензії:

  • Сергій Жадан, письменник, перекладач, громадський діяч;
  • Андрій Курков, письменник, журналіст, президент Українського ПЕН;
  • Анастасія Музиченко, провідна фахівчиня НЦ "МАНУ”, літкритикиня;
  • Ірина Славінська, журналістка, ведуча, літературознавиця;
  • Ганна Улюра, літературознавиця, літературна критикиня.
Відеороботи:

  • Ярослав Підгора-Гвяздовський, кінокритик, член експертної комісії з питань видачі прокатних посвідчень при Держкіно, член відбіркових комісій українських кінофестивалів і премій;
  • Маша Сердюк, дитяча письменниця, журналістка, блогерка;
  • Таня Стус, дитяча письменниця, засновниця та керівниця освітніх і культурних проєктів, громадська активістка;
  • Галина Ткачук, дитяча письменниця, викладачка літературного гуртка "Написатор”, сценаристка проєкту "Живі письменники” Українського інституту книги та проєкту підтримки дитячого читання BaraBooka.
За новинами і перебігом Конкурсу також можна стежити за посиланнями:

Зв’язатись: chytay.pyshy@gmail.com 


2 коментарів

avatar
0
1 Раиса Шишка • 23:37, 31 Травня 2021
Скажіть будь ласка, коли очікувати результат конкурсу "Читай- пиши" 2021?
avatar
зконтактуйте з цього питання з організаторами конкурсу за адресою chytay.pyshy@gmail.com, або ж і у соцмережвх

Залишити коментар

avatar