29 Березня 2024, 15:44 | Реєстрація | Вхід
/ До Сокальської колонії приїдуть письменники - 16 Вересня 2016

До Сокальської колонії приїдуть письменники

Категорія: «Події»
Дата: 16 Вересня 2016 (П'ятниця)
Час: 14:00
Вартість: -
Місто: Львівська область
Місце: Сокальська виправна колонія #47
Адреса: 80040 смт. Жвирка Сокальського р-ну Львівської обл.
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1328


«Скільки у вас є знайомих, що сидять у в’язниці? Наскільки часто ви там буваєте? Суспільство, засудивши людину, хай навіть і беззаперечно винну, часто залишає її сам-на-сам із собою, не подаючи з іншого боку ґратів ані сигналу про те, що людина, яка оступилася, може повернутися».
Олексій Чупа, учасник проекту «Читання за ґратами»

В рамках 23 Форуму видавців у Львові, 16 вересня, вкотре відбудуться «Читання за ґратами», проект, який створений не лише для загального культурного збагачення засуджених, але й безпосереднього діалогу між письменником та людиною, яка перебуває у виправній колонії, для обговорення прочитаного та почутого під час заходу. 

Цього разу по той бік ґрат опиняться троє молодих письменників Вікторія АмелінаВасиль Карп`юк та Маркіян Камиш, модеруватиме захід Ірена Яніцька.

Після минулих читань, серед засуджених виявилось бажання обговорювати прочитане та намагатись зрозуміти, що саме автор хотів сказати своєю книгою, саме тому треті «Читання за ґратами» відбуватимуться у форматі читання-діалог.


Засуджені в Сокальській колонії відкритіші до спілкування з письменниками. Фото: «Українська правда. Життя»

Самі читання в одній кімнаті з засудженими – це виклик самому собі, а чи зможу я не зважати на те, що це злочинці і як правильно поводитись поряд з ними, але найважливіші переосмислення відбуваються якраз після читань, коли автори намагаються все побачене і пережите вмістити в слова та донести до інших.

«... частина із них убивці, із деким із них ти ніколи б не хотіла зустрітися у темному провулку, нагадувала я собі. Але, попри те, всі вони – люди, чиїсь діти, чиїсь брати, чиїсь батьки. Коли людина вбиває людину, щось у ній ламається, і не відомо, чи можна це направити, переконувала я себе. У кожному з нас щось зламане, ніхто не є святим, довершеним, безгрішним. Але Бог дає кожному із нас шанс і вибір…»
Галина Крук, учасниця других читань у колоніях


Учасники та організатори проекту «Читання за ґратами» у Миколаївській виправній колонії № 50. Фото: «Українська правда. Життя»

За рік існування проекту у двох колоніях Львівської області побувало 10 авторів, було подаровано засудженим та передано в бібліотеки колоній понад сотню нових книг від видавництв «Discursus», «Видавництво Старого Лева» та «Крок», а також письменниками та організаторами проекту громадською ініціативою «Літ/UA»

Сторінка проекту «Читання за ґратами» у Facebook: https://goo.gl/EtEcRE


0 коментарів

Залишити коментар

avatar