19 Квітня 2024, 00:31 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книжки Ірини Дмитришин в Києві - 24 Вересня 2019

Презентація книжки Ірини Дмитришин в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 24 Вересня 2019 (Вівторок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 644


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на презентацію книжки Ірини Дмитришин «Григорій Орлик, або Козацька нація у французькій дипломатії». Захід відбудеться 24 вересня. Початок – 18:30. Модераторка – Ольга Петренко-Цеунова.

У наші дні під час франко-українських зустрічей, офіційних чи неформальних, обидві сторони незмінно згадують шлюб 1051 року між Анною Ярославною та Генріхом І, так ніби від славного, але віддаленого періоду Русі у спільній історії двох країн не було більше жодної визначної події. Григорій Орлик, син Пилипа Орлика і хрещеник Івана Мазепи, з’явився у французькій зовнішньополітичній грі лише як зв’язковий, щоб представляти інтереси свого батька, проте після його смерті протягом близько тридцяти років він відіграватиме значну роль у дипломатії та військовій справі Франції виключно завдяки власному талантові. Григорій Орлик продовжуватиме справу визволення козацької нації аж до своєї загибелі на полі битви у 1759 році, захищаючи інтереси Франції під час Семилітньої війни. Непересічна доля Григорія Орлика лишалася поза увагою істориків: чого вартий той факт, що особиста роль Григорія Орлика в обранні Лещинського і, зокрема, місія супроводу Станіслава до Варшави в 1733 році, під час секретної та небезпечної подорожі, відсутня в численних біографів Лещинського, тоді як архівних матеріалів про цю подію чимало. Оповитий численними міфами, персонаж низки романів – таким тривалий час був Григорій Орлик. Однак нероманізований Орлик є не менш захопливою постаттю, яка ще чекає на справжнє визнання.

Ірина Дмитришин – завідувачка кафедри українських студій в Інституті Східних Мов і Цивілізацій (м. Париж). Авторка монографій, присвячених Григорію Орлику (2005) та подорожі Едуарда Ерріо до України у 1933 році (2018), упорядниця Меморандумів Григорія Орлика (2017). Перекладачка українських сучасних авторів французькою мовою.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar