19 Березня 2024, 12:57 | Реєстрація | Вхід
/ Зустріч з Іриною Дмитришин в рамках «A Posteriori» - 4 Вересня 2019

Зустріч з Іриною Дмитришин в рамках «A Posteriori»

Категорія: «Події»
Дата: 04 Вересня 2019 (Середа)
Час: 17:30
Вартість: Безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 616


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на зустріч з Іриною Дмитришин «Квітучий сад, або Подорож Едуарда Ерріо Україною 1933 року» в рамках історичного лекторію «A Posteriori». Зустріч відбудеться 4 вересня. Початок – о 18:30. Модераторка – Ольга Петренко-Цеунова.

Едуард Ерріо, французький політичний діяч першого плану (прем’єр міністр у відставці, мер Ліона, лідер партії радикал-соціалістів), відвідав Радянський Союз у серпні-вересні 1933 року, зокрема кілька днів провів в Україні. Переїхавши через Одесу, Київ і Харків, Ерріо побував у колгоспах, а також оглянув Дніпрельстан, Харківський тракторний завод, колонію Макаренка, мав численні зустрічі і банкети.

Візит був підготовлений у найменших деталях радянськими службами, які поставилися з особливою увагою не тільки до маршруту та організації (зустрічі, поселення, харчування, тощо), але і проаналізували особисті вади високого гостя, його оточення й читання, тож враження Ерріо перевершили всі сподівання очільників СРСР. Чи можна пояснити такий успіх лише зусиллями спецслужб, які створили навколо Ерріо справжній кордон, унеможливлюючи будь-які непередбачувані й випадкові контакти, неприглядні картини?

Основна увага доповіді буде приділена відвіданням колгоспів, організованих, зокрема, з метою заперечити чутки про голод, які ширилися світом. Яким чином було досягнуто бажаного результату, що бачив і чого не побачив Едуард Ерріо? І головне, чому він погодився відіграти роль оспівувача Радянського Союзу, додавши свій голос до заперечень Голодомору в Україні у 1932–1933 роках?

Доповідь базується на документальному есеї авторки «Подорож Едуарда Ерріо», який вийшов у Франції у листопаді 2018 року.

Ірина Дмитришин – завідувачка кафедри українських студій в Інституті Східних Мов і Цивілізацій, Париж. Авторка монографій, присвячених Григорію Орлику (2005) та подорожі Едуарда Ерріо до України у 1933 році (2018), упорядниця Меморандумів Григорія Орлика (2017). Перекладачка українських сучасних авторів французькою мовою.

4 вересня, 18:30. Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar