18 Квітня 2024, 08:16 | Реєстрація | Вхід
/ «Друга світова війна в історії та історичній пам’яті» - 4 Грудня 2019

«Друга світова війна в історії та історичній пам’яті»

Категорія: «Події»
Дата: 04 Грудня 2019 (Середа)
Час: 13:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 570


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на розмову з Віталієм Нахмановичем «Друга світова війна в історії та історичній пам’яті» у рамках восьмої зустрічі історичного лекторію «A posteriori». Захід відбудеться 4 грудня. Початок – о 12:00. Модераторка – Ольга Петренко-Цеунова.

Три покоління народилися і виросли з дня закінчення Другої світової війни, а ми досі живемо в «повоєнному світі». Травма війни не дає спокою не лише мешканцям пострадянського простору, які зростали на міфі про «Велику Вітчизняну», а й жителям країн Заходу, для яких Голокост став стрижнем сучасної постмодерної цивілізації. Як і чому так сталося? Чи приречені ми назавжди залишатися заручниками тієї далекої війни, чи здатні нарешті покласти її на полицю історії? Чи, може, ми насправді ще не вивчили всіх її уроків, і вона супроводжуватиме нас весь час, доки існуватиме світ, який її породив?

Щоб не те що відповісти на ці питання, а хоча б наблизитися до відповіді на них, ми маємо розглянути Другу світову війну в декількох вимірах та в різних наближеннях.

Для початку, треба визначити загальне співвідношення історії та пам’яті взагалі: історії як об’єктивної послідовності та взаємозв’язку явищ і подій та пам’яті як міфу, породженого нашими сьогоднішніми уявленнями про світ та наше місце в ньому.

Після цього ми спробуємо розглянути історію війни та пам’ять про неї в різних контекстах: у контексті історії Заходу як цивілізації, що її породила, у контекстах історії Німеччини та Радянського Союзу як держав, що її розпочали, і в контекстах історії двох бездержавних народів – українців і євреїв, – що стали ледь не основними її жертвами.

Нам йтиметься про різні аспекти цієї історії: ідейний і моральний, політичний і суспільний. При цьому ми не торкатимемося ані бойових дій, ані проблем економіки, того, що найбільше привертає увагу, але й найбільше затьмарює справжній зміст тих подій. Натомість ми не обмежимося аналізом витоків та перебігу війни, а приділимо увагу її наслідкам в усіх зазначених сферах, адже саме наслідки війни спричинилися до того, що вона посіла центральне місце в історичній пам’яті народів, що її пережили.

Віталій Нахманович - історик і етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar