27 Квітня 2024, 05:40 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція Олексія Сокирка «Нова шляхта» в Києві - 4 Березня 2020

Лекція Олексія Сокирка «Нова шляхта» в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 04 Березня 2020 (Середа)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 470


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на лекцію Олексія Сокирка «Нова шляхта» в Козацькому Гетьманаті XVIII століття», яка відбудеться 4 березня. Початок – о 18:30.

Видавництво «Темпора» і Книгарня «Є» запрошують на одинадцяту зустріч A posteriori. Історичний лекторій.

Цього разу поговоримо з Олексієм Сокирком про «нову шляхту» в Козацькому Гетьманаті XVIII століття.

Зазвичай із елітою Гетьманщини в нас асоціюються старшини – полковники, сотники, обозні, судді й осавули. На галасливих радах козацька юрба обирала своїх провідників – гетьманів, кошових і старшин – часто так само імпульсивно й жорстоко скидаючи їх в політичне небуття. Тож слово «шляхтич» і «козак» видаються мало сумісними, ніби належними до двох протилежних світів.

Втім, історичні реалії, як завжди, влаштовані складніше від наших стереотипів. У XVIII столітті Козацька держава була не комуною розхристаних запорожців, а аристократичною республікою, де головну роль відігравала новосформована знать, яка була синтезом покозаченої шляхти й власне козацької верхівки. «Нова шляхта» Гетьманщини не лише виробила унікальну культуру, але й міцно тримала в своїх руках політичний провід, гідно даючи відсіч зазіханням на свої «права й вольності» як власним гетьманам, так і російським монархам. Про реальних людей, старшинські клани, їхній етичний кодекс, правила політичної гри, уявлення про себе й державу, стиль життя й побут буде нагода почути від історика Гетьманщини Олексія Сокирка.

Олексій Сокирко — дослідник історії військової та соціо-культурної історії Гетьманщини, автор монографії «На варті булави. Надвірні війська українських гетьманів середини XVII – другої половини XVIII століть».

4 березня, 18:30. Книгарня «Є», Київ, вул. Лисенка, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar