29 Березня 2024, 01:43 | Реєстрація | Вхід
/ Олесь Федорук «Роман Куліша “Чорна рада”» - 12 Вересня 2019

Олесь Федорук «Роман Куліша “Чорна рада”»

Категорія: «Події»
Дата: 12 Вересня 2019 (Четвер)
Час: 15:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Національний музей літератури України
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 11
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 587


12 вересня, у четвер, запрошуємо вас на презентацію книжкової новинки «Критики» – монографії Олеся Федорука «Роман Куліша "Чорна рада”: історія тексту» за участи автора, а також академіка НАН України, проф. Миколи Сулими (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ) та Михайла Назаренка (Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка). Модеруватиме Андрій Мокроусов

Книжка літературознавця Олеся Федорука містить комплексний текстологічний аналіз роману Пантелеймона Куліша «Чорна рада», його української та російської версій. Докладно описано історію створення роману, цензурну та видавничу історії, розглянуто відмінності різних редакцій від основного тексту, окреслено різні проблеми тексту та інтерпретаційні можливості його прочитання з урахуванням усіх проміжних редакцій. Предметом дослідження є текст у його динамці, «розгорнутий» у часі. Від творчого задуму і перших начерків до останньої крапки та публікації з усіма проміжними етапами редаґування й видавання, з докладним вивченням усіх без винятку джерел цього тексту, кожного хоч трохи інформативного свідчення про роботу автора над твором і про обставини, завдяки яким роман дійшов до читача. В додатках подано редакції, що не ввійшли до основного тексту, Кулішева передмова до російської версії роману, яку він не опублікував, цензурні документи щодо статті «Об отношении малороссийской словесности к общерусской. Эпилог к "Черной раде”».

«Дослідницька праця над вивченням історії тексту потребує найпильнішої уваги до найменших деталей, точности у формулюваннях і коректности фактографічних інтерпретацій. За відсутности необхідної повноти джерел науковець не раз робить висновок або навіть припущення, спираючись на малозначущий, на перший погляд, факт, який – удаючися до яскравого образу, що його вжив Куліш, коли писав про етнографічні повісті Гоголя, – мов свічка в темряві, освітлює навколишні предмети і дає змогу їх розглянути. Точність тут так само важлива, як у математичних і природничих науках».
Олесь Федорук

Презентація відбудеться о 16:00 в актовій залі Національного музею літератури України (вул. Богдана Хмельницького, 11). 

Вхід на подію вільний. Журналістів, зацікавлених домовитися про інтерв'ю або отримати дотичні інформаційні матеріяли, просимо звертатися за адресою: press@krytyka.com або за телефоном: 044 425 2336.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar