26 Квітня 2024, 15:20 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція «Штетл: феномен єврейського містечка» - 28 Січня 2019

Лекція «Штетл: феномен єврейського містечка»

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 28 Січня 2019 (Понеділок)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Хрещатик, 46
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 728


28 січня 2019 року о 18:30 в Книгарні «Є» відбудеться лекція професора Північно-Західного університету (Чикаґо, США) Йоханана Петровського-Штерна «Штетл: феномен єврейського містечка» з нагоди виходу в світ українського видання його книжки «Штетл: золота доба єврейського містечка» (Критика, 2019). Модеруватиме зустріч відповідальний редактор видавництва «Критика» Андрій Мокроусов

Про видання. Книжка становить перший нарис ґрунтовно переосмисленої соціяльної, економічної та культурної історії штетла на теренах України, себто того специфічного «містечкового світу», що його наприкінці XVIII й у першій половині XIX століття замешкувало дві третини єврейської людности цілої Центрально-Східної Европи. Зіперта на іноваційних підходах до джерел і ориґінальних дослідженнях штетлівської матеріяльної культури й антропології, ця водночас докладна й узагальнювальна синтеза напрочуд знюансовано, виразно і переконливо змальовує цілком несподівану нову історію штетла часів його найбільшого розквіту, оприявнюючи й аналізуючи чинники, що творили і далі творять самі підвалини колективної пам’яті як євреїв, так і українців.

Про автора. Народжений у Києві 1962 року американський і український історик, філолог, дослідник культури, есеїст і перекладач Йоханан Петровський-Штерн захистив дисертацію з іспаністики в Московському державному університеті (1988), викладав у Київському державному університеті зарубіжну літературу. Згодом релігійні пошуки привели його до юдаїзму. Він зацікавився гебраїстикою, навчався в єрусалимській талмудичній академії (єшиві), відтак 2001 року захистив докторську дисертацію з новітньої єврейської історії в Брендайзькому університеті (Волзем, Масачусетс) і посів катедру професора єврейських студій на історичному факультеті Північно-Західного університету в Чикаґо. Нині Петровський-Штерн досліджує та викладає ранньомодерну і модерну історію євреїв, проблеми українсько-єврейських стосунків і слов’янсько-єврейських літератур, історію єврейського містицизму та кабали. Він є доктором honoris causa Києво-Могилянської академії, викладає в Українському науковому інституті Гарвардського університету, Єврейському університеті в Єрусалимі, Варшавському університеті, Вільному українському університеті у Мюнхені, Українському католицькому університеті у Львові, Острозькій академії та інших навчальних і наукових закладах. 


28 січня, 18:30. Київська Книгарня «Є», вул. Хрещатик, 46. Телефон: (044) 337 97 72


0 коментарів

Залишити коментар

avatar