26 Квітня 2024, 00:59 | Реєстрація | Вхід
/ «З Архістратигом на щитах» Андрія Ковальова у Києві - 13 Лютого 2019

«З Архістратигом на щитах» Андрія Ковальова у Києві

Категорія: «Події»
Дата: 13 Лютого 2019 (Середа)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: книга
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 711


Київська Книгарня «Є» спільно з видавництвом «Темпора» запрошують на розмову про локальний вимір історії Українських визвольних змагань з нагоди виходу книжки Андрія Ковальова «З Архістратигом на щитах. Нариси до історії Першої російсько-української війни на Київщині 1917–1918 рр.», що відбудеться 13 лютого. Учасники: Андрій Ковальов, Григорій Савченко. Модерує Ольга Петренко. Початок – о 18:30.

Відгриміла столітня річниця визвольних змагань, проте історія України 1917–1921 рр. досі лишається наративом про тих, хто обіймав високі посади у владі: урядовців, генералів та отаманів. Це історія про боротьбу за Київ, про шлях відступу уряду УНР за Збруч через Вінницю і Кам’янець-Подільський, що стали тимчасовими столицями.

Однак у буремні 1917–1921 рр. бої точилися за кожну п’ядь землі, і столиць було значно більше. Локальна історія Українських визвольних змагань творилася в кожному селі, на кожній залізничній станції. Відтворювати ці сюжети – це віддавати шану сотням вояків, по яких лишилися тільки імена й записи в метричних книгах. У книжці Андрія Ковальова «З Архістратигом на щитах…» вміщено біографічний довідник захисників Боярки різного рангу – від козака Васильківського коша Вільного козацтва до генерал-хорунжого Армії УНР.

Наратив про Українську революцію досі хибує на вибірковість. Щороку ми вшановуємо подвиг гімназистів і студентів, загиблих під Крутами. Проте історія визвольних змагань багата й на інші, переможні, бої – таким був бій за станцію Боярка та село Будаївка, що відкрив шлях до звільнення Києва від більшовиків.

«Нариси до історії Першої російсько-української війни на Київщині 1917–1918 рр.» написано за матеріалами архівних документів та спогадів учасників визвольних змагань, що діяли на Київщині: Івана Горемики-Крупчинського, Всеволода Петріва, Марка Шляхового. Для тих, хто досі вірить в Павку Корчагіна, відвідування обов’язкове.

Учасники: 

  • Андрій Ковальов – історик, журналіст, член ВІК "Повстанець", член правління Благодійний фонд "Героїка", уродженець Боярки. 
  • Григорій Савченко – історик, краєзнавець, голова Київської обласної організації Національна спілка краєзнавців України. 
  • Модерує Ольга Петренко.

Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54


0 коментарів

Залишити коментар

avatar