29 Березня 2024, 14:36 | Реєстрація | Вхід
/ «Кримські татари від вигнання до повернення» - 7 Червня 2017

«Кримські татари від вигнання до повернення»

Категорія: «Події»
Дата: 07 Червня 2017 (Середа)
Час: 18:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Центр польських та европейських студій Києво-Могилянської академії
Адреса: вул. Волоська, 10, підвал 6-го корпусу НаУКМА
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 947


Видавництво «Критика», Інститут Критики і Центр польських та европейських студій НаУКМА запрошують у середу, 7 червня, о 18:00 на презентацію нового видання «Критики» – книжки кримськотатарської історикині Ґульнари Бекірової «Пів століття опору: кримські татари від вигнання до повернення (1941–1991 роки). Нарис політичної історії». Презентація відбудеться в Центрі польських та европейських студій Києво-Могилянської академії (вул. Волоська, 10, підвал 6-го корпусу НаУКМА). 

Спільно з авторкою участь в обговорені візьмуть:

  • експертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталя Беліцер;
  • історик-кримознавець, координатор ГО «Кримська гуманітарна платформа» Андрій Іванець;
  • голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.
  • Модеруватиме зустріч Андрій Мокроусов (Критика).

Кримськотатарська дослідниця Ґульнара Бекірова, добре знана розвідками з історії кримських татар в СССР, раніше опублікованими російською мовою, підготувала для українських читачів нову версію своїх праць, залучивши багато додаткових джерел й ілюстративного матеріялу. Книжку присвячено найтрагічнішому періодові в житті кримськотатарського народу – депортації 1944 року, поневірянням вигнанців на чужині та важкій і жертовній боротьбі за повернення на батьківщину.

Детальний виклад історії кримськотатарського національного руху, підкріплений добіркою малодоступних документів із кримських, київських і московських архівів, а також доданим до розвідки розлогим інтерв’ю з лідером цього руху Мустафою Джемілєвим (він же написав і передмову до книжки), виразно показує, що говорити доводиться водночас про два різноспрямованих опори: опір кримських татар злочинній політиці московської влади та опір злочинної влади справедливим вимогам національного руху. Попри перемогу кримських татар і їхнє повернення на батьківщину чверть століття тому, обидва опори тривають. Про спробу московського реваншу, пов’язану з новою російською окупацією Криму, міркує у післямові голова Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат України Рефат Чубаров.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar