25 Квітня 2024, 04:23 | Реєстрація | Вхід
/ Аліц'я Ґзовська «Постсоціалістичний постмодернізм?» - 4 Квітня 2017

Аліц'я Ґзовська «Постсоціалістичний постмодернізм?»

Категорія: «Події»
Дата: 04 Квітня 2017 (Вівторок)
Час: 20:00
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 974


Міжнародний проект «Апокаліпсис міста», Польський інститут у Києві та книгарня «Є» запрошують на зустріч з Аліц'єю Ґзовською (Варшава) на тему «Постсоціалістичний постмодернізм? Інтерпретації польської архітектури доби трансформації». Зустріч відбудеться 4 квітня. Початок - о 19.00. Модератор - Катаріна Новікова.

Архітектура в Польщі після 1989 року не високо оцінюється в суспільній думці, хоч і відображає важливий політичний і економічний злам. Яскрава, перебільшена, виконана з матеріалів низької якості, вона вважається результатом бездумного копіювання західних взірців, зазвичай її зараховують до постмодерністичної. 

Ала чи все-таки в постсоціалістичних умовах можна говорити про появу стилю, який Фредрик Джеймсон визначив як «культурну логіку капіталізму»? Чи радше в ситуації країн колишнього східного блоку можемо говорити про іншу логіку чи інші логіки? Чи поява в 80-ті роки постмодерністичних трендів в архітектурі передвістила падіння режиму, чи це було результатом його ерозії? Що про смутки і прагнення суспільства говорять проекти та виконання з 90-х років? 


Аліц'я Ґзовська - кураторка Музею скульптури ім. Ксаверія Дуніковського, аспірантка Інституту історії мистецтва Варшавського університету. Дослідниця архітектури другої половини ХХ ст. в Польщі. Співавторка книжок «Польський постмодернізм. Архітектура і урбаністика. Розмови з архітекторами (Видавництво 40 000 Маляжи, 2013) та «Постмодернізм є майже добрий. Польська архітектура після соціалістичної глобалізації» (Фонд Бенц-Змяна, 2012). Бере участь у дослідницьких проектах, зокрема South of East West, присвяченому польській архітектурній і урбаністичній думці на Близький Схід і до країн Третього світу в період ПНР, в рамках TRACE: Central European Architectural Research Think-tank.

Подія відбувається за підтримки Польского Інстиуту у Києві.

Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54


0 коментарів

Залишити коментар

avatar