08 Вересня 2024, 02:50 | Реєстрація | Вхід
/ Конкурс оповідань «Антиутопія: Маніфест» - 2024 - 23 Серпня 2024

Конкурс оповідань «Антиутопія: Маніфест» - 2024

Категорія: «Конкурси»
Дата: 23 Серпня 2024 (П'ятниця)
Час: 00:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 957


До 75 – річчя з дня першої публікації роману Джорджа Орвелла «1984» оголошується неофіційний авторський конкурс «Антиутопія: Маніфест» - 2024.

Вже не перше покоління читачів, міркуючи над моторошним текстом, зауважує аж надто багато сумних паралелей зі своїм часом. Інколи кажуть, що «1984» – це не художня література, а пророцтво. А може просто хтось взяв цю книгу як посібник? Хто знає…

Конкурс «Антиутопія: Маніфест» - 2024 присвячується до 75 – річчниці з дня першої публікації роману Джорджа Орвелла «1984» та 40-й річниці 1984-го року. Конкурс є неофіційним, проте книжкові призи переможцям все одно передбачені. Вітаються і приймаються будь-які оповідання в жанрі антиутопії. Якщо хтось не знає, то це мають бути твори, подібні до «1984» Джорджа Орвела, «Дивний новий світ» Олдоса Гакслі, «Ми» Замятина, «451 градус за Фаренгейтом» Бредбері, або «Механічний апельсин» Ентоні Берджеса, але жанр антиутопій не обмежується цими творами.

Жанри творів: антиутопія, а разом з нею і суміжні жанри: сатирична і гротескна наукова фантастика у всіх її проявах (як у Карла Чапека, Філіпа Діка чи Курта Воннегута).

Головна вимога: описати ближнє майбутнє через 30-50-100 років, нібито ідеальне, яке містить елементи «неправильності», які є органічно вплетені у реальність, що робить життя звичайних людей нестерпним.

Головне, щоб ваша історія розповідала про події, що пов'язані із моторошним майбутнім України та світу, які можуть втілитися у реальність в кошмарних снах наших сучасників. Це те майбутнє, яке ніхто з нас не побажав би своїм нащадкам. Але головне, щоб був реалізм, достовірність подій та художня правдивість, приправлена авторською фантазією.

До участі приймаються прозові твори обсягом від 10000 символів до 40 000 із пробілами. Це конкурс оповідань. Тому у творі має бути хоч якийсь сюжет, тобто має бути початок, кульмінація і фінал. Потоки свідомості та есеї не є оповіданням і до участі у конкурсі не приймаються.

Мова творів — українська (лише і виключно). Дозволяється використовувати новомову, діалекти, підлітковий арго, військовий або медичний сленг, і навіть суржик, але дозовано та в міру розумного, коли це виправдано художньою необхідністю. Мову окупантів у діалогах потрібно або перекладати українською або подавати "як є" в українській транскрипції. Якщо ви використовуєте цитати та фрази іноземною мовою, то наводьте переклад у дужках або через зноски в кінці твору.

Вікові обмеження для участі у конкурсі — від 16 років. Ви мусите поставити позначки +12, +16 або +18 залежно від змісту твору. Але кожен текст буде перевірятися на відповідність. Тому велике прохання до авторів не використовувати понад міру ненормативну лексику, сцени насильства та інтимних стосунків, якщо це не виправдано сюжетом та художнім змістом, та ставити відповідні позначки. Організатори залишають за собою право рекомендувати допрацювати свій твір, видалити окремі сцени або відмовити автору у прийнятті твору на конкурс (якщо на це є об'єктивні причини).

Всі оповідання розміщуються на платформі Аркуш з позначкою жанру «антиутопія» і з відповідним тегом «Антиутопія_маніфест». Конкурс не є анонімним.

До участі приймаються як нові твори, так і ті які вже брали участь у будь-яких попередніх конкурсах. Мета конкурсу – зібрати та обрати кращі твори у жанрі антиутопії для можливого укладання у збірку «Українська антиутопія»

UPD: УВАГА! Твори, що перевищують обсяг 45 000 знаків до конкурсі не приймаються і балли за них не зараховуються!

Всі конкурсні твори будуть перевірятися на плагіат. Якщо виявиться, що у творі присутні запозичені фрагменти з інших відомих творів, наприклад із класичної та сучасної української чи іноземної літератури, такий твір буде дискваліфіковано. Це не стосується цитат, якщо вони будуть правильно оформлені у тексті із зазначенням джерела цитати. Джерело цитати можна вказувати або дужках, або як зноску у кінці твору. Це не стосується ретелингу та творчого перероблення вже відомих сюжетів. Але це має бути новий твір за мотивами, а не "клаптева ковдра" з фрагментів інших творів.

Прийняття творів на конкурс розпочнеться з 15 червня і триватиме до 23 серпня (включно). Голосування за конкурсні твори почнеться з 25 серпня. Оголошення результатів та визначення переможців конкурсу відбудеться 31 серпня. Термін голосування буде залежати від кількості творів, що беруть участь у конкурсі, і може бути подовжений в разі необхідності та за рішенням організатора Через форс-мажорні обставини та технічні причини терміни проведення конкурсу ще можуть зазнати змін.

Більше про конкурс: https://arkush.net/blogs/6913


0 коментарів

Залишити коментар

avatar