19 Квітня 2024, 10:23 | Реєстрація | Вхід
/ Музично-поетичний проєкт «Пиріг і Батіг» в Києві - 11 Вересня 2022

Музично-поетичний проєкт «Пиріг і Батіг» в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 11 Вересня 2022 (Неділя)
Час: 18:30
Вартість: Free donation
Місто: Київ
Місце: Сквот 17б
Адреса: вул. Терещенківська, 17Б
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 309


Пиріг і Батіг
Культурні шмагання вишуканою поезією і музикою

Мар’ян Пирожок, музикант, поет та художник, разом з музичними побратимами презентує публіці перший альбом нового музично-поетичного проєкту Пиріг і Батіг.

Мета проєкту — підіймати український поетичний пласт на наступний рівень, соціально канонізуючи так і самих поетів, популяризувати українську мову через різноманітні музичні стилі і жанри, та й просто "всипати батога” піснями на слова славних митців.

У доробку Пирога і Батога — Тичина, Антонич, народний пісенний спадок, і останній, найсвіжіший альбом трагічно-урочистої кріпацької готики на слова Степана Руданського.

У концепції проєкту Батіг виступає як артефакт драматичного українського минулого, і є алегорією пам’яті про культурний спадок нашого Краю. Разом з тим, у руках музикантів батіг перетворюється з карального інструменту на просвітницький, тож "всипати батога” тут означає "заспівати пісню” — та й так, щоб аж у пам’яті зарубка лишилася. Цей Батіг, як живий, оперізує учасників проєкту і єднає їх у одне ціле, а також символічно оберігає Край від усього чужого і хижого.

Візуальна стилістика проєкту, автором якої також є Мар’ян Пирожок, подається мовою символів і знаків, і є невід‘ємною його частиною. Це закодоване письмо, анонімне асоціальне арго, нав’язує алюзії до містичного трактування світу, притаманного дописемній давнині. Тоді люди описували світ у елементах побуту, за допомогою прикладних засобів: вишивання, малярства, різьбярства, і усної мовотворчості.

Наразі в арсеналі для "культурного шмагання” (окрім народного спадку) присутня поезія Павла Григоровича Тичини (1891–1967) та Степана Васильовича Руданського (1833–1873), та інших корифеїв (Тарас Григорович Шевченко, Богдан-Ігор Антонич, Михайло Петренко).

Довжина Батога (не є сталою, і має властивість видовжуватись):
  • Маркіян Турканик - скрипка/спів
  • Артем Каменков - контрабас
  • Всеволод Садовий - перкусія
  • Кріштоф Віков - фагот
  • Пиріг - гітара/спів
Чекаємо на вас 11 вересня на 18:30 в сквоті
Збираємо кошти на Musicians Defend Ukraine



0 коментарів

Залишити коментар

avatar