28 Березня 2024, 17:54 | Реєстрація | Вхід
/ Філіп Сендс про міжнародне право, ідентичність і пам’ять - 29 Вересня 2021

Філіп Сендс про міжнародне право, ідентичність і пам’ять

Категорія: «Події»
Дата: 29 Вересня 2021 (Середа)
Час: 18:00
Вартість: Обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану
Адреса: Майдан Незалежності 18\2
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 353


Відомий правозахисник, юрист-міжнародник, президент британського організації PEN Філіп Сендс завітає до Києва!

Міжнародне право, геноциди, злочини проти людяності, історична пам’ять – все це не лише сфери зацікавлення, а й компетенції Філіпа Сендса, відомого правозахисника, юриста-міжнародника, автора книжки «Східно-західна вулиця. Повернення до Львова». Ці теми, а також анонсування видання українською нової книжки Філіпа стануть предметом розмови під час зустрічі з ним у Києві. Public talk з Філіпом Сендсом відбудеться у середу, 29 вересня, о 19:00 у Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану (Київ, Майдан Незалежності 18\2). Модеруватиме розмову письменниця, головна редакторка «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка. Вхід за реєстрацією: https://bit.ly/397dcNm.

Філіп Сендс – перш за все не теоретик, а практик. У нього великий досвід ведення справ у міжнародних судах, зокрема він виступав перед Міжнародним кримінальним судом та Міжнародним судом в Гаазі. Був залучений до багатьох найважливіших судових справ останніх років (щодо злочинів Піночета у Чилі, справ колишньої Югославії і Руанди, жахіть у Конго, Лівії, Афганістані, Чечні, Ірані, Сирії і Лівані, Сьєрра-Леоне, Гуантанамо та Іраку). Також він автор сімнадцяти книг з міжнародного права.

Світу Філіп Сендс відомий книжкою «Східно-західна вулиця. Повернення до Львова», яка вийшла українською у перекладі Павла Мигаля у «Видавництві Старого Лева» кілька років тому. Це ґрунтовне дослідження про витоки міжнародного права та зміну юридичного поля під час Другої світової війни та після неї. Ця книжка також відкриває роль України, а саме Львова, у розвитку міжнародного права. Британський правозахисник, родинні корені якого сягають Львова, розповідає, що саме Львів подарував світові чотирьох великих юристів,серед яких – Герш Лаутерпахт і Рафал Лемкін, які власне надали вигляду міжнародному праву такого, яким ми знаємо його тепер. Саме Лемкін і Лаутерпахт окреслили такі поняття, як «права людини», «геноцид», «злочин проти людяності». А книжка Філіпа Сендса не лише про це, а й загалом про стерті з пам’яті злочини, що залишають шрами у поколіннях, про тих, хто попри неймовірні труднощі змінювали світ на краще, та про життя людини як найвищу цінність.

«Моя різноманітна діяльність – літераторська, викладацька і адвокатська робота, участь у керівній раді англійського ПЕН-клубу – спираються на життєвий досвід, – розповідає Філіп Сендс. – Це не «порожній аркуш», як і в кожного з нас. Історик Ерик Гобсбаум стверджував, що існує складний зв’язок між тим, ким ми є, і тим, що ми робимо. У своїй автобіографії він звернув увагу, що «життя людини і часи тісно переплітаються, а спостереження за обома допомагає робити історичний аналіз». Я не історик, але я юрист, той, хто зосереджує увагу на міжнародних питаннях: мене цікавлять норми, як їх створюють, тлумачать, застосовують, і як вони впливають на нашу поведінку. Я зрозумів, що життя окремих людей, місця і особисті історії мають величезне значення і важливий вплив на історичні процеси. Над своєю книгою «Східно-західна вулиця», – яку видали українською, – я працював понад сім років. Вона про чотирьох людей, два злочини – «геноцид» (захист груп) і «злочини проти людяності» (захист окремих осіб) – і місто, в якому ми усі зібралися. Це спроба зрозуміти, як обставини підштовхнули кожного з чотирьох чоловіків пройти певний шлях, і як ці пройдені ними шляхи змінили систему міжнародного права, яка є предметом моєї повсякденної діяльності. Ця книга також зачіпає особисту тему: як ці чотири переплетені життя повпливали на мій шлях. У глибині ця книга торкається більш важливих речей для усіх нас, питань ідентичності, пам’яті і місця: хто я, окрема особа чи член групи?».



0 коментарів

Залишити коментар

avatar