23 Квітня 2024, 22:21 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація третьої антології «Кримський інжир» - 15 Грудня 2021

Презентація третьої антології «Кримський інжир»

Категорія: «Події»
Дата: 15 Грудня 2021 (Середа)
Час: 19:00
Вартість: Обов'язкова реєстрація
Місто: Київ
Місце: Національна Парламентська Бібліотека
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 1
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 343


15 грудня о 18:00 запрошуємо киян та гостей міста на презентацію антології «Кримський інжир. Чаїр», що є результатом третього письменницько-перекладацького конкурсу «Кримський інжир / Qirim inciri», організованого Кримським домом.

У заході візьмуть участь Майє Абдулганієва, Алім Алієв, Інеса Доленник, Олег Коцарев, Стана Корунна, Андрій Курков, Анастасія Левкова, Ігор Мітров, Мухтар Мухтаров, Марина Пономаренко, Олександра Очман, Мар’яна Савка, Мамуре Чабанова, Анастасія Якименко. 

Чекаємо вас у Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого (вул. Набережно-Хрещатицька, 1). Вхід вільний за умов попередньої реєстрації: https://forms.gle/2EooPseVgsjr6qak6

Антологія «Кримський інжир. Чаїр» показує Крим у родинних історіях, в історіях видатних постатей минувшини, у буденних і неординарних ситуаціях, які творять яскраве полотно того, чим живуть кримчани, зокрема переселенці на материк. Документальність у цих творах переплітається з вигадкою, метафора — з прямослівністю, радість — зі смутком, обурення — з надією. Окрім усього, тексти в антології показують можливості мови: кримськотатарські — через стилізацію під різні часові пласти, під народну творчість, зокрема завдяки використанню діалектів; українські — через вкраплення кримськотатарських та караїмських слів і фраз. Взаємні переклади познайомлять мовців української та мовців кримськотатарської з творами і класиків, і сучасників наших літератур. Упорядниками антології стали Алім Алієв та Анастасія Левкова.

Кримський Інжир | Qırım İnciri це літературний українсько-кримськотатарський конкурс для поетів, прозаїків і перекладачів та однойменний фестиваль. Конкурс покликаний сприяти поширенню та розвитку кримськотатарської мови та літератури, актуалізувати тему Криму та кримських татар в українській літературі, сприяти появі взаємних перекладів для глибшого взаємного пізнання двох культур. Конкурс було засновано у липні 2018 року, а перший фестиваль відбувся наприкінці 2018 року. З того часу конкурс проводиться щорічно та завершується фестивалем. Кожного року після завершення фестивалю видаються українсько-кримськотатарські антології «Кримський інжир», у які входять твори фіналістів конкурсу відповідного року.

Захід відбудеться з дотриманням карантинних обмежень. Вхід – лише за наявності одного з цих документів: сертифікат про повну вакцинацію (дві дози); негативний ПЛР-тест на COVID-19 або експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, проведений не більше як за 72 години до відвідування; документ від лікаря про перенесення хвороби.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar