29 Березня 2024, 08:42 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція «Андеграунд-нонконформізм: Харків» - 7 Червня 2021

Лекція «Андеграунд-нонконформізм: Харків»

Категорія: «Події»
Дата: 07 Червня 2021 (Понеділок)
Час: 10:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Онлайн
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 400


7 червня об 11:00 запрошуємо вас до перегляду мистецької онлайн-лекції, яка відкриє цілу серію розмов про український андеграунд та нонконформізм. І першим містом, до якого ми помандруємо в нашій віртуальній розповіді, стане Харків.

Лектором виступить мистецтвознавець, художник, історик та письменник Анатолій Горовий, а модеруватиме подію Богдана Гайворонська.

Так звана хрущовська відлига породила ілюзію свободи творчості. Весна так і не настала, а відлига змінилась новими заморозками. Проте, як писав Тарас Шевченко, "Раз добром зігріте серце вік не охолоне". Тож митці, які вже встигли вдихнути повітря волі, продовжували творити, не сподіваючись на визнання, але часто-густо під домокловим мечем влади. Таке неофіційне мистецтво і називають андеграундом. Точний переклад цього терміну – "під землею". Ці сміливці творили всупереч, не маючи ні гонорарів, ні інших заохочень, а навпаки – ризикуючи. В очах влади вони були небезпечними, отримували тільки нищівну критику, переслідування, заборони друкуватися та брати участь у виставках. В Росії центрами нонконформістів були Москва і Ленінград. В Україні кожний регіон мав свій центр і свої притаманні лиш йому особливості. Тому, коли ми починаємо мову про український андеграунд, маємо говорити про харківський, київський, одеський, львівський, закарпатський нонконформізм…

Тож починаємо мову про українських нонконформістів зі сходу, а саме з Харкова.

Долучайтеся до лекції, ставте свої запитання у коментарях та діліться своїми думками.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar