23 Квітня 2024, 11:37 | Реєстрація | Вхід
/ Конкурс художнього репортажу «Самовидець» - 2021 - 25 Січня 2021

Конкурс художнього репортажу «Самовидець» - 2021

Категорія: «Конкурси»
Дата: 25 Січня 2021 (Понеділок)
Час: 01:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1315


По 25 січня 2021 року триває прийом творів на Конкурс художнього репортажу ім. Майка Йогансена Марія Семенченко «Самовидець»-2021. Якщо ви ще вагаєтеся, чи взяти цього року участь у конкурсі — ось п’ять пунктів, які, можливо, надихнуть вас все ж надіслати свій репортаж на «Самовидець».



Класна тема

Тему 9-го «Самовидця» оголошували у розпал епідемії й карантину. Організатори довго думали, обговорювали з колегами різні варіанти, щоб зрештою зупинитися на цій — «Коли ми кохаємо». 

«Звісно, першим поривом було оголосити тему, безпосередньо дотичну до епідемії і того, як стрімко змінюється світ. Але зрештою ми вирішили обрати тему, яка би давала оптимізм, на яку можна було б опертися у ці складні для всіх часи і яка би не обмежувалася рамками «тут і зараз». Це не означає, що не варто писати репортажі про пандемію чи війну – варто. Але з акцентом і ракурсом на історії кохання. Чому б і ні?», – розповідає кураторка конкурсу художнього репортажу ім. Майка Йогансена Марія Семенченко.

Тема про кохання — життєствердна й безмежна за творчими можливостями. Вона дає простір не лише для ліричних історій, а й для гострих сюжетів, неочікуваних героїв та героїнь, історій, переповнених необдуманими вчинками, й історій, сюжети яких спираються на добре сплановані дії героїв. Історій про любов, яка рятує, і про любов, яка руйнує.

Організатори конкурсу чекають на репортажі, у яких автори розповідатимуть історії, що мають щасливе завершення, й ті, які не мають і/чи не могли би мати. Історії про кохання, що зводить мости, і про кохання, яке знищує. Про любов, що засліплює, і про любов, яка навпаки робить усе непомітне помітним, освітлює й увиразнює світ довкола. Про кохання, сильніше за смерть, і про любов, яка гасне, не встигнувши розгорітися. Яку знаходять, втрачають або шукають, якою нехтують і яку оберігають, про яку хочеться розповісти всьому світу й ту, про яку хочеться мовчати.

Яким є кохання в час пандемії? Як люди закохуються і будують стосунки в нових умовах? Які випробування почуттів доводиться переживати нині й доводилося переживати колись? Де і як люди закохуються, на що наважуються, щоб зберегти кохання, або навпаки — чому відмовляються від нього?

Організатори чекають дуже різних історій: історичні репортажі-реконструкції, історії кохання, що зароджується на війні й у час пандемії. Гостросюжетні й буденні, дивовижні й ліричні, такі, що викликають обурення і роздратування, й такі, що надихають. Чекають на репортажі, які розповідають, що відбувалося, відбувається і може відбуватися, коли ми кохаємо.

Можливість спробувати себе у жанрі художнього репортажу

Чимало фіналістів попередніх років, чиї репортажі були надруковані у збірках «Самовидця», говорять, що  їхні конкурсні тексти були дебютами у жанрі художнього репортажу. Вони спробували — і потрапили у десятку найкращих. Багато хто продовжує досліджувати цей жанр й надалі, пише художні репортажі, публікується у ЗМІ, знову бере участь у «Самовидці» — і перемагає. Цікаво спостерігати, як з року в рік автори шліфують свою репортерську майстерність, наскільки живішими стають їхні репортажі, які влучні деталі й метафори вони добирають й як круто передають живі й невимушені діалоги героїв. А основне — з кожним написаним репортажем автори й авторки відточують своє вміння бачити історії там, де інші не бачать. І читати ці історії потім — чисте задоволення.

Тож якщо ви давно хочете спробувати свої сили у жанрі художнього репортажу, то участь у «Самовидці» може стати саме тим чарівним поштовхом. Варто просто спробувати.

Можливість видати власну репортажну книжку у «Темпорі»

Десять найкращих репортажів щороку виходять у збірці «Veni, Vidi, Scripsi», а переможець конкурсу отримує право видати свою книжку репортажів у видавництві «Темпора».

За підсумками попередніх конкурсів видавництво «Темпора» видало вже сім альманахів найкращих репортажів: «Світ у масштабі українського репортажу», «Де, як і чому працюють українці», «Історія наживо», «Війна. Життя defacto», «Чому я звідси ніколи не поїду», «Покоління вільних», «Життя у місті». А незабаром світ побачить восьмий альманах «Як ми змінюємось».

Також вийшли друком такі книжки переможців конкурсу: Олега Криштопи «Україна. Масштаб 1:1», Дениса Казанського «Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі», Єлізавети Гончарової «Десь поруч війна» й «(Не)воля», Павла Стеха «Над прірвою в іржі», Віри Курико «Вулиця причетних. Чернігівська справа Лук’яненка».

До речі, видавництво радить їх тим, хто цікавиться художнім репортажем, — для розуміння жанрових ознак, а то й просто для натхнення.

Грошова винагорода

Більшість конкурсантів розповідають, що беруть участь у конкурсі не заради грошової премії, а з інших мотивів, утім, не варто заперечувати, що написати хороший репортаж і отримати за нього хорошу грошову винагороду — ніколи не зайве.

Традиційно автор репортажу, що займає І місце, отримує 10 000 гривень, ІІ місце — 7 000 гривень, ІІІ місце — 5 000 гривень.

Знайомство з іншими авторами й авторками художніх репортажів

У кінці березня у київській книгарні «Є» традиційно оголошуються фіналісти й переможці конкурсу художнього репортажу ім. Майка Йогансена «Самовидець». Це завжди дуже важливий і трепетний момент — побачити авторів, познайомитися з ними, дізнатися більше про їхню роботу над конкурсними репортажами, а потім — вже після церемонії нагородження — піти разом на чай, каву чи вино й вже у невимушеній атмосфері говорити про тексти, мандри, досвіди, про участь у конкурсі та улюблені книжки.

Коло людей, які люблять жанр художнього репортажу — читають репортажі або пишуть їх, — доволі вузьке, хоча варто сказати, що щороку воно ширшає. Всі ми знаємо одне одного, чули одне про одного чи читали репортажі одні одних. І участь у конкурсі «Самовидець» — це ще одна можливість познайомитися, поспілкуватися, почути враження інших про ваші репортажі й поділитися своїми про репортажі інших учасників.

Умови конкурсу, які варто прочитати, якщо плануєте взяти участь у «Самовидці».

Готові тексти надсилайте до 25 січня 2021 року на адресу: samovydets@gmail.com Результати конкурсу буде оголошено 25 березня 2021 року.

До розгляду приймаються раніше не опубліковані художні репортажі українською мовою.
  • Автор повинен спиратися на власний досвід.
  • Автор має добре знати тему, орієнтуватися в інших текстах, написаних на вибрану тематику, прагнути об’єктивності.
  • Важливим елементом є влучні описи та живі діалоги з героями вибраної теми. Оповідь повинна бути не сухою газетною, а саме художньою.
Обсяг репортажу: до 40 000 знаків.
Члени журі: Олег Криштопа, Марія Титаренко, Андрій Бондар.
Координаторка конкурсу: Марія Семенченко. Телефон для довідок: 068 494 74 56.

Сторінка конкурсу у Facebook: https://www.facebook.com/samovydets


0 коментарів

Залишити коментар

avatar