29 Березня 2024, 14:24 | Реєстрація | Вхід
/ Практичний посібник «Живі письменники. Батькам» - 3 Грудня 2020

Практичний посібник «Живі письменники. Батькам»

Категорія: «Події»
Дата: 03 Грудня 2020 (Четвер)
Час: 11:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Онлайн
Місце: Український кризовий медіацентр
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 424


ГО «Смарт освіта» та ДУ «Український інститут книги» представляють практичний посібник «Живі письменники. Батькам», який розміщений у відкритому доступі на сайті «Нова українська школа».

Презентація проєкту відбудеться 2 грудня об 11:00 в Українському кризовому центрі.
Цей посібник стане корисним інструментом для спільного занурення у світ книжок і промоції родинного читання.

Посібник вміщує описи 50 дібраних експертами книжок сучасних українських письменників, а також запитання для бесід із дитиною про зміст, ідеї для спільної гри, коментарі психолога.

Запропоновані видання стосуються важливих та актуальних тем для дітей 6–10 років. Серед головних критеріїв добору – відзнаки в рейтингах та конкурсах, відсутність у навчальній програмі 1–4 класів. Крім того, твори мали бути актуальні: видані впродовж останніх 5-6 років та наявні в книгарнях чи бібліотеках.

Рекомендовані книжки розраховані на різний рівень читацької компетентності – як для дітей, котрі тільки починають читати, так і для вправних читачів.

Під описом кожної книжки є теги: тематичні (пригоди, тварини тощо) і психологічні (наприклад, дорослішання, пошук свого "я”). За ними батьки можуть обрати найактуальніше для їхньої дитини. Два основні блоки — «Про що поговорити» та «Як із цим гратися» – орієнтуватимуть у напрямах роботи. Серйозні теми варто обмірковувати та обговорювати з дитиною, спостерігати за її реакцією, ставити запитання, вислуховувати думку й надавати підтримку. Ігри та творчі завдання до текстів поглиблять сприйняття і сприятимуть розвитку творчого мислення. Окремі книжки мають додаткові QR-коди, за якими міститься додаткова інформація (анімаційні відео, ігри) або весь текст у відкритому доступі. Книжки на складні теми (втрата, агресія, дискримінація) містять докладні коментарі психолога про те, на що варто звернути увагу під час читання й обговорення.

СПІКЕРИ:

  • Світлана Ройз, дитяча й сімейна психологиня, авторка семи дитячих і дорослих психологічних книжок, авторка й ведуча вчительських семінарів і тренінгів із вікової психології та профілактики вигорання;
  • Таня Стус, дитяча письменниця, менеджерка культурних проєктів, співзасновниця та керівниця проєкту підтримки дитячого читання «BaraBooka», дитяча психологиня, авторка програм-інтенсивів із літературної освіти для дітей та підлітків, членкиня робочих груп МОН України з розвантаження та осучаснення навчальних програм, укладачка навчального посібника «Хрестоматія сучасної дитячої літератури» у двох томах (2016), керівниця лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України»;
  • Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги;
  • Інна Большакова, методистка, тренерка тренерів НУШ, співавторка онлайн-курсу для вчителів початкової школи, авторка підручників НУШ
  • Марічка Падалко, ведуча 1+1
Модераторка: Галина Титиш, очільниця ГО «Смарт Освіта», співзасновниця ГО «Батьківський контроль», журналістка.

Експертки, які обирали книжки та описували методи роботи з ними: психологиня Світлана Ройз, письменниці Таня Стус і Марія Артеменко, консультантка з комунікацій та членкиня редакційної колегії видання для молодшої школи «Хрестоматія сучасної дитячої літератури» Іванна Коберник, тренерка НУШ Катерина Волик.


Посібник буде у відкритому доступі на сайті НУШ: nus.org.ua/posibnyk-zhyvi-pysmennyky-batkam



0 коментарів

Залишити коментар

avatar