20 Квітня 2024, 10:36 | Реєстрація | Вхід
/ IV Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс» - 4 Жовтня 2020

IV Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс»

Категорія: «Конкурси»
Дата: 04 Жовтня 2020 (Неділя)
Час: 00:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 5216


«Кальміюс» стартує!

Заснований у 2016 році - до другої річниці визволення Краматорська, Слов’янська та інших громад від російського агресора - Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс» об’єднує сотні  україномовних літераторів з Донеччини, Луганщини, Запорожжя, Харківщини, Дніпровщини та внутрішньо переміщених осіб з Донецької і Луганської областей віком від 17 років.

Склад журі цьогорічного літературного змагання

Номінація «Поезія для дорослих», підномінації «Поетичний старт»:

  • Ростислав Мельників – завідувач кафедри української і світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, поет, літературний критик.
  • Кассандра Луценко – поетеса, переможець «Кальміус» у номінації «Поезія для дорослих».
Номінація «Проза для дорослих»:

  • Ксенія та Петро Мацкевич – PR-експерти, видавці і бізнес-консультанти, які мають за плечима успішні самостійні бізнес-проекти: культове видавництво «Кальварія», професійні, культурологічні та корпоративні часописи, соціокультурні проекти, успішні PR-кампанії.
  • Віктор Разживін – кандидат філологічних наук Донбаського державного педагогічного університету, багаторічний член журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Проза для дорослих».
Номінація «Поезія та проза для дітей та підлітків»:

  • Іван Андрусяк – поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, видавництва «Фонтан казок» та «Легенда».
  • Наталія Марченко - український науковець і письменниця, книгознавець, біографіст, літературний критик. Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, провідний бібліограф Національної бібліотеки України для дітей.
  • Галина Ткачук - українська письменниця, головна редакторка Дитяча Читальня та учасниця команди «БараБука».
  • Ірина Кузьменко - керівник дитячого літературного конкурсу «ПероДактиль».
Номінація «Драматургія для дітей і дорослих»:

  • Олександр Гаврош – завідувач літературно-драматургічною частиною Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв.
  • Надія Мирошниченко (Неда Неждана-науковий співробітник Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса, куратор драматургічних проектів. Драматург, поет, культуролог, арт-критик, перекладач. Заступник голови об'єднання драматургів НСПУ. Голова Конфедерації драматургів України.
  • Ольга Байбак – керівник літературно-драматургічної частини Київського муніципального академічного театру ляльок.
Номінація «Публіцистика»:

  • Cтаніслав Федорчук - український політолог, публіцист, голова Правління "Української народної ради Донеччини та Луганщини".
  • Антон Дворжак – Лауреат конкурсу "Кальміюс" (Чернівці)



Положення
про IV Міжрегіональний літературний конкурс
«Кальміюс»

1.Загальні положення

Це Положення визначає порядок організації та проведення IV Міжрегіонального літературного конкурсу «Кальміюс» (далі – конкурс).

Організатори конкурсу:
  • волонтерка, вчителька Краматорської ЗОШ № 11 м. Краматорськ, популяризаторка читання серед дітей і підлітків, адміністраторка веб-сайтів «Вся Україна читає дітям» та «Автентична Донеччина», голова Етнофундації «Рід» Оксана Проселкова.
  • пластун із Краматорська, голова ГО "Культурно-освітня фундація «Лібері Лібераті» Максим Потапчук.
До організації та проведення конкурсу можуть залучатись органи місцевого самоврядування, благодійні організації, громадські об’єднання, підприємства, установи, організації всіх форм власності, а також фізичні особи (за згодою).

Конкурс запрошує до участі як аматорів, так і досвідчених митців.

2. Мета конкурсу

2.1 Мета конкурсу – культурна деокупація України. Активізація творчих зусиль та діалогу між проукраїнськими громадами, виховання любові до слова як однієї з головних цінностей українського народу, виявлення та підтримка літературно обдарованих українців.

3. Порядок проведення конкурсу

3.1. Конкурс стартує щорічно у липні, прийом робіт триває до 04 жовтня 2020. Оголошення результатів конкурсу відбудеться до 06 листопада поточного року на офіційній церемонії нагородження переможців, а також на офіційній сторінці конкурсу у фейсбуці.
3.2. Для проведення конкурсу утворюється Організаційний комітет та Журі.
3.3. Склад Оргкомітету та Журі затверджується спільним рішенням організаторів конкурсу.
3.4. У Конкурсі беруть участь мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Дніпровської областей, а також внутрішньо переміщенні особи з Донецької та Луганської областей віком від 17 років.
3.5. Роботи приймаються з 05 липня до 04 жовтня 2020 року за такими номінаціями:

3.5.1. «Поезія для дорослих» ( вік учасників від 17 років).
3.5.2. «Проза для дорослих»;
3.5.3. «Поезія та проза» для дітей і підлітків;
3.5.4. «Драматургія» для дітей і дорослих;
3.5.5. «Публіцистика».

3.6. Журі конкурсу протягом липня-жовтня оцінює роботи з можливістю рецензувати, коментувати, висловлювати враження про прочитане на сторінці події у фейсбуці без оголошення оцінки.
3.7. До 06 листопада поточного року визначаються переможці у кожній номінації.
3.8. На конкурс можуть подаватися різноманітні за жанром оригінальні твори, тематика яких є довільною.
3.9. Конкурсні роботи приймаються в електронному форматі Word із супровідними документами, написані та оформлені українською мовою.
3.10. На конкурс повинні подаватися тільки оригінальні твори, які раніше не друкувалися, права на які не передані іншим (юридичним або фізичним) особам і не будуть передаватися до оголошення результатів конкурсу.
3.11. Рішення про результати конкурсу визначає авторитетне журі. Результати конкурсу оголошуються під час урочистого нагородження та через ЗМІ.
3.12. Роботи учасників конкурсу не рецензуються і не повертаються.

4. Вимоги до творів

4.1. Конкурс передбачає оцінювання творчих доробків учасників у таких номінаціях:

4.1.1. «Поезія для дорослих» ( вік учасників від 17 років).
4.1.2. «Проза для дорослих»;
4.1.3. «Поезія та проза» для дітей і підлітків;
4.1.4. «Драматургія» для дітей і дорослих.
4.1.5. «Публіцистика».

4.2. Допускається авторське визначення жанру.
4.3. Роботи приймаються лише в електронному варіанті та виключно українською мовою.
4.4 Робота друкується шрифтом Times New Roman текстового редактору Word (або Open Office) розміру 14 на сторінках формату А4 з інтервалом 1,5 (до 30 рядків на сторінці). Поля: ліве, верхнє і нижнє — не менше 20 мм, праве — не менше 10 мм.
4.5. Обсяг текстів у номінаціях «Поезія для дорослих», «Проза для дорослих»:
  • «Проза» - від 50 сторінок,
  • «Поезія» - 10 поезій;
4.6. Обсяг текстів у номінаціях «Поезія та проза» для дітей і підлітків:
  • «Проза» - від 50 сторінок;
  • «Поезія» -10 поезій;
4.7. Обсяг текстів у номінації «Драматургія» для дітей і дорослих до 150 сторінок.
4.8. Обсяг текстів у номінації «Публіцистика» до 20 сторінок. формату А-4, шрифт 14- кегль з 1,5 інтервалом.
4.9. До тексту рукопису у довільній формі на окремому аркуші розмістить необхідну інформацію із вказівкою на номінацію, в якій робота бере участь.
4.10. На окремому аркуші розміщується інформація (у довільній формі):
  • ПІБ автора, або справжнє прізвище, ім’я, по-батькові (за паспортом або свідоцтвом про народження) за умови, якщо автор має псевдонім.
  • домашню адресу (якщо є), якщо Ви ВПО напишіть звідки (за бажанням),
  • контактний телефон свій + телефон когось із близьких,
  • електронну адресу.
4.11. Роботи учасників кодуються в оргкомітеті. Членам журі до моменту визначення переможця особиста інформація про учасниць та учасників не надається.

5. Журі Конкурсу

5.1. Журі Конкурсу формується з метою забезпечення об’єктивності оцінювання творчих або дослідницьких робіт учасників і визначення переможців та призерів Конкурсу у кожній номінації.
5.2. Кількість членів журі в кожній номінації становить не більше 4 осіб і не повинна перевищувати третини від кількості учасників у номінації (при відсутності достатньої кількості учасників, твір стає автоматично лауреатом).
5.3. До складу журі в кожній номінації Конкурсу входять: науковець філологічної сфери, доктор чи кандидат філологічних наук, представник сучасного літературного процесу (письменник, поет, драматург, кіносценарист, режисер тощо), видавець або літературний критик, журналіст, головний редактор часопису, вокаліст, гурти, музичні критики, викладачі музичних кафедр. До складу журі можуть входити педагогічні працівники, представники культурних установ, громадських організацій (за згодою). До складу журі не можуть входити особи, що є близькими особами учасників.
5.4. Роботи оцінюється за п’ятибальною системою. Кожен з членів журі має право прокоментувати прочитаний текст, написати коротку рецензію (за бажанням) на сторінці події у фейсбуці та на сайті конкурсу. Листування з членами журі або обговорення має проходити в анонімному режимі (без вказівки на авторство). В іншому випадку текст може бути знятий з розгляду.
5.5. Члени журі Конкурсу:
  • забезпечують об’єктивність оцінювання конкурсних робіт учасників;
  • заповнюють оціночні протоколи відповідного етапу Конкурсу;
  • оціночні протоколи передаються членам журі на електронну пошту до 1 листопада;
  • визначають переможців та призерів відповідної номінації Конкурсу.
5.6. Щорічно на сайті Конкурсу чи на сторінці у Фейсбуці оголошується склад журі.

6. Учасники конкурсу

6.1. У Конкурсі беруть участь мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Дніпровської областей, а також внутрішньо переміщенні особи з Донецької та Луганської областей віком від 17 років.
6.2. Учасник конкурсу має право представити на розгляд по одній творчій роботі в кожній з номінацій. Кількість робіт-одна по кожній з номінацій (роботою вважається збірка оповідань, збірка віршів).
6.3. Конкурсанту забороняється вести переписку з членами журі та надавати без дозволу оргкомітету будь-які коментарі та додаткову інформацію щодо своєї участі.

7. Переможці конкурсу

7.1. Переможці та призери Конкурсу визначаються компетентними членами журі в кожній номінації за кількістю набраних балів.
7.2. Переможцем Конкурсу є учасник, який набрав найбільшу кількість балів.
7.3. Кількість призових місць (перших, других, третіх) становить не більше 50 відсотків від загальної кількості учасників у кожній номінації окремо з орієнтовним розподілом їх у співвідношенні 1 : 2 : 3.
7.4. Лауреатами Конкурсу є учасники, які за кількістю набраних балів посіли друге та третє місця.
7.5. Переможці Конкурсу нагороджуються дипломами (у зв’язку з пандемією в електронному форматі), підтримуються промоцією у пресі. Допускається прийняття авторами-переможцями пропозицій від видавництв про друк окремою книгою та підписання угод щодо співпраці.
7.6. Урочиста церемонія оголошення та відзначення переможців відбувається у листопаді поточного року (у зв’язку з пандемією в онлайн форматі).
7.7. Журі має право не давати перших місць у будь-якій номінації, а також можуть вводити заохочувальні нагороди, так звані «Спецвідзнаки».
7.8. Електронні рукописи слід надсилати організаторам конкурсу на e-mail: kalmiusukraine@gmail.com (у темі листа вказати ПІБ автора або назву твору)
7.9. Перебіг Конкурсу висвітлюється на сторінці у фейсбуці.

8. Фінансові умови конкурсу

8.1. Конкурс проводиться організаторами та членами журі на волонтерських умовах, але не заперечує партнерство та фінансову підтримку для відзначення переможців.

9. Інша інформація

Сторінки організаторів:

Cторінка конкурсу у Facebook: https://www.facebook.com/kalmiusukraine/


4 коментарів

avatar
0
1 Инна Прохорова • 09:44, 04 Серпня 2020
Маю бажання взяти участь у конкурсі. Питання до організаторів:
Обсяг текстів у номінаціях «Поезія для дорослих», «Проза для дорослих»:
«Проза» - від 50 сторінок,
«Поезія» - 10 поезій;
Отже, у номінації "Поезія" кількість творів - стала (10)? А якщо тільки одна поезія?
avatar
із цим питанням зверніться, будь ласка, до організаторів конкурсу за адресою kalmiusukraine@gmail.com , або ж через Facebook
avatar
Доброго дня. Я, Шатохін К. А., 2 жовтня віправив вірші на конкурс електронною поштою, відповіді про прийняття віршів досі немає, сьогодні 5 жовтня.
З повагою.
avatar
із цим питанням зверніться, будь ласка, до організаторів конкурсу за адресою kalmiusukraine@gmail.com , або ж через Facebook https://www.facebook.com/kalmiusukraine/

Залишити коментар

avatar