29 Березня 2024, 11:23 | Реєстрація | Вхід
/ Перший Літературний конкурс «Кальміюс» - 1 Жовтня 2016

Перший Літературний конкурс «Кальміюс»

Категорія: «Конкурси»
Дата: 30 Вересня 2016 (П'ятниця)
Час: 23:00
Місто: Україна
Рейтинг: 4.7
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 7829


В липні 2016 року в Східній Україні вперше стартує літературний конкурс «Кальміюс», що вже планує стати щорічним. Змагання проходитиме серед українців віком від 16 років за номінаціями: «Поезія», «Проза», «Драматургія», «Публіцистика». 

Метою конкурсу є активізація творчих зусиль громад Донеччини, Луганщини, Харківщини, Дніпровщини та Запорізького краю: налагодження діалогу між численними громадами областей, інтеграція Сходу України у загальноукраїнський культурний простір, виховання любові до слова як однієї з головних цінностей українського народу, виявлення та підтримка літературно обдарованих мешканців Сходу (Внутрішньо переміщені особи також беруть участь у конкурсі).

Регіональний літературний конкурс сприятиме й налагодженню культурної співпраці з іншими країнами: зокрема, серед членів журі будуть як українські, так і іноземні діячі культури, журналісти та прихильники української літератури. Конкурс дасть змогу представити світу культурне різноманіття українського Сходу та налагодити міжкультурний діалог шляхом запланованих форумів та виставок за кордоном України.

Фінал конкурсу 11.11.2016 року. Другим етапом проекту буде видання альманаху та зйомка короткометражних англомовних відео з учасниками для презентації найкращих робіт за кордоном у форматі творчих зустрічей, виставок і форумів, а також створення тематичного сайту для україномовних митців зі Сходу України.


ПОЛОЖЕННЯ
про І Регіональний конкурс літературної творчості «КАЛЬМІЮС»


Загальні положення

Це Положення визначає порядок організації та проведення І Регіонального конкурсу «Кальміюс» (далі – конкурс).

Організаторами конкурсу є кандидат філологічних наук ДонНУ (м. Вінниця) Олег Соловей, учитель української мови та літератури ЗОШ № 11 м.Краматорськ, громадський активіст, популяризатор читання серед дітей і підлітків на Сході України Оксана Проселкова, Олександра Папінаголова ГО «Культурно-освітня фундація "Liberi Liberati"» Максим Потапчук

Партнери: Президент французької асоціації "Центр розвитку та міжнародного співробітництва" Володимир Лазар, Надія Рижук, культуртрегер Станіслав Федорчук, керівник служби віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань Сергій Сиротенко, Тетяна Пилипець. Регіональні координатори: Любов Ширкина.

До організації та проведення конкурсу можуть залучатись органи місцевого самоврядування, благодійні організації, громадські об’єднання, підприємства, установи, організації всіх форм власності, а також фізичні особи (за згодою).

Порядок проведення конкурсу

3.1. Конкурс стартує щорічно 06 липня, прийом робіт триває до 1 жовтня. Оголошення результатів конкурсу у листопаді поточного року.
3.2. Для проведення конкурсу утворюється Організаційний комітет та Журі.
3.3. Склад Оргкомітету та Журі затверджується спільним рішенням організаторів конкурсу.
3.4. У конкурсі можуть брати участь мешканці Східної України віком від 16-45 років.
3.5. Роботи приймаються з 6 липня до 1 жовтня поточного року за такими номінаціями:
1.1. «Поезія для дорослих»;
1.2. «Проза для дорослих»;
1.3. «Драматургія для дорослих»;
1.4. «Публіцистика»;
2.1. «Поезія» для дітей та підлітків;
2.2. «Проза» для дітей та підлітків;
2.3. «Драматургія» для дітей та підлітків.
3.6. Журі конкурсу протягом липня-жовтня оцінює роботи з можливістю рецензувати, коментувати, висловлювати враження про прочитане на сторінці події у Фейсбуці без оголошення оцінки.
3.7. 11 листопада поточного року визначаються переможці у кожній номінації та в разі високої художньої вартості поданих творів тексти підтримуються друком в літературно-мистецькому часописі «Кальміюс» (головний редактор Олег Соловей), зйомка короткометражних англомовних відео з учасниками для презентації найкращих робіт, робіт переможців за кордоном у форматі творчих зустрічей, виставок і форумів, а також створення тематичного сайту для україномовних митців зі Сходу України
3.8. На конкурс можуть подаватися різноманітні за жанром оригінальні твори, тематика, стилістика та техніка виконання яких є довільною.
3.9. Рукописи приймаються в електронному вигляді із супровідними документами, написані та оформлені українською мовою.
3.10. На конкурс повинні подаватися тільки оригінальні твори, які раніше не друкувалися, права на які не передані іншим (юридичним або фізичним) особам і не будуть передаватися до оголошення результатів конкурсу.
3.11. Рішення про результати конкурсу визначає авторитетне журі. Результати конкурсу оголошуються під час урочистого нагородження та через ЗМІ.
3.12. Роботи учасників конкурсу не рецензуються і не повертаються.

Вимоги до творів

4.1. Конкурс передбачає оцінювання творчих доробків учасників у таких номінаціях (окремо «Доросла література» та «Література для дітей і підлітків»).
  • 1.1./ 2.1 - поезія (вірш, пісня, елегія, тощо);
  • 1.2./2.2 - проза (роман, казка, оповідання, новела, есе, нарис, ескіз);
  • 1.3./2.3. - драматургія (п’єса);
  • 1.4. – публіцистика.
4.2. Допускається авторське визначення жанру.
4.3. Роботи приймаються лише в електронному варіанті та українською мовою.
4.4 Робота друкується шрифтом Times New Roman текстового редактору Word (або Open Office) розміру 14 на сторінках формату А4 з інтервалом 1,5 (до 30 рядків на сторінці). Поля: ліве, верхнє і нижнє — не менше 20 мм, праве — не менше 10 мм.
4.5. Обсяг текстів у номінації «Творчість для дорослої аудиторії»:
  • проза - від 50 сторінок,
  • «Поезія» від 10 віршів;
  • «Драматургія» - до 150 сторінок;
  • «Публіцистика» -до 20 сторінок. формату А-4, шрифт 14- кегль з 1,5 інтервалом.
4.6. Обсяг текстів у номінації «Творчість для дитячої та підліткової аудиторії»:
  • «Проза» - від 50 сторінок;
  • «Поезія» -10 віршів;
  • «Драматургія» - до 100 сторінок.
4.7. До тексту рукопису у довільній формі на окремому аркуші розмістить необхідну інформацію:
  • справжнє прізвище, ім’я, по-батькові (за паспортом або свідоцтвом про народження) за умови, якщо автор має псевдонім.
  • домашню адресу,
  • контактний телефон свій + телефон когось із близьких,
  • електронну адресу (якщо є),
  • кодування тексту (1.1., 2.1. тощо),
  • назву твору,
  • жанр (обов’язковий розподіл на жанри у номінації «Романи»).
4.8. Членам журі особиста інформація учасника не надається.

Журі Конкурсу

5.1. Журі Конкурсу формується з метою забезпечення об’єктивності оцінювання творчих або дослідницьких робіт учасників і визначення переможців та призерів Конкурсу у кожній номінації.
5.2. Кількість членів журі в кожній номінації становить не більше
3 осіб і не повинна перевищувати третини від кількості учасників у номінації (при відсутності достатньої кількості учасників, твір стає автоматично лауреатом).
5.3. До складу журі в кожній номінації Конкурсу входять: науковець філологічної сфери, доктор чи кандидат філологічних наук, представник сучасного літературного процесу (письменник, поет, драматург, кіносценарист, режисер тощо), видавець або літературний критик, журналіст, головний редактор часопису тощо. До складу журі можуть входити педагогічні працівники, представники культурних установ, громадських організацій (за згодою). До складу журі не можуть входити особи, що є близькими особами учасників.
5.4. Рукописи оцінюється за п’ятибальною системою. Кожен з членів журі має право прокоментувати прочитаний текст, написати коротку рецензію (за бажанням) на сторінці події у Фейсбуці та на сайті конкурсу. Листування з членами журі або обговорення має проходити в анонімному режимі (без вказівки на авторство). В іншому випадку текст може бути знятий з розгляду.
5.5. Члени журі Конкурсу:
  • забезпечують об’єктивність оцінювання конкурсних робіт учасників;
  • заповнюють оціночні протоколи відповідного етапу Конкурсу;
  • оціночні протоколи передаються членам журі на електронну пошту в кінці кожного місяця;
  • визначають переможців та призерів відповідної номінації Конкурсу.
5.6. Щорічно на сайті Конкурсу чи на сторінці у Фейсбуці оголошується склад журі.

Учасники конкурсу

6.1. У Конкурсі беруть участь мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей, а також внутрішньо переміщенні особи з Донецької та Луганської областей віком від 16 до 45 років.
6.2. Учасник конкурсу має право представити на розгляд по одній творчій роботі в кожній з номінацій.
6.3. Конкурсанту забороняється вести переписку з членами журі та надавати без дозволу оргкомітету будь-які коментарі та додаткову інформацію щодо своєї участі.

Переможці конкурсу
7.1. Переможці та призери Конкурсу визначаються журі в кожній номінації за кількістю набраних балів.
7.2. Переможцем Конкурсу є учасник, який набрав найбільшу кількість балів.
7.3. Кількість призових місць (перших, других, третіх) становить не більше 50 відсотків від загальної кількості учасників у кожній номінації окремо з орієнтовним розподілом їх у співвідношенні 1 : 2 : 3.
7.4. Призерами Конкурсу є учасники, які за кількістю набраних балів зайняли друге та третє місця.
7.5. Переможці Конкурсу нагороджуються дипломами та пам’ятними подарунками, тексти переможців публікуються у літературно-мистецькому альманаху «Кальміус», підтримуються промоцією у пресі, переможці беруть участь у зйомці короткого англомовного метру, який презентуватиме його творчість за кордоном. Допускається прийняття авторами-переможцями пропозицій від видавництв про друк окремою книгою та підписання угод щодо співпраці.
7.6. Урочиста церемонія оголошення та відзначення переможців відбувається 11 листопада поточного року. На нагородження за рахунок організаторів запрошуються переможці, лауреати конкурсу, а також усі члени журі.
7.7. Журі має право не давати перших місць у будь-якій номінації, а також можуть вводити заохочувальні нагороди.
7.8. Роботи з поміткою «Кальміус» слід надсилати організаторам конкурсу на e-mail: kalmiusukraine@gmail.com ,
7.9. Конкурсна робота повинна складатися з титульного аркуша, на якому вказується ПІБ учасника, його контактні телефони та e-mail. На розгляд журі твори подаються без особистих даних.
7.10. Прийом робіт розпочинається з 6 липня 2016 року.
7.11. Перебіг Конкурсу висвітлюється на сторінці у Фейсбуці.

Фінансові умови конкурсу

8.1. Фінансування фестивалю здійснюється організатором фестивалю відповідно до затвердженого кошторису витрат та за рахунок інших джерел не заборонених чинним законодавством України.


Офіційна пошта конкурсу: kalmiusukraine@gmail.com
Сторінка конкурсу: http://goo.gl/57lgq4


2 коментарів

avatar
А якщо я з Полтави, але дуже хочу взяти участь в цьому конкурсі?
avatar
Доброго дня! Я з таким нетерпінням чекаю хоч якихось результатів, але навіть не знаю, чи моя робота прийнята чи ні? Допоможете дізнатися? biggrin

Залишити коментар

avatar