19 Квітня 2024, 19:16 | Реєстрація | Вхід
/ Михайловський «У пошуках спільного майбутнього» - 22 Січня 2020

Михайловський «У пошуках спільного майбутнього»

Категорія: «Події»
Дата: 22 Січня 2020 (Середа)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 531


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» запрошують на розмову з Віталієм Михайловським «У пошуках спільного майбутнього. Люблінський сейм 1569 року» у рамках дев’ятої зустрічі історичного лекторію «A posteriori». Захід відбудеться 22 січня. Початок – о 18:30. Модераторка – Ольга Петренко-Цеунова.

Люблінський сейм 1569 р. без перебільшення можна назвати одним із найбільш драматичних у нашій історії. Власне його рішення стали початком тривалого процесу об’єднання під одним дахом тих земель, що ми зараз називаємо українськими. Хоч, як би ми не намагалися знайти цю ідею у рішеннях цього сейму, ми її там не знайдемо. Але дуже часто певні історичні події стають початку чогось, що геть не входило в плани на той час. Ніхто з ідеологів унії не міг побачити ідею соборної України у XIX чи XX cтоліттях, як і те, що Київ, не найуспішніше місто в XVI cт., стане столицею нової європейської держави.

Історики, що вивчали унію 1569 р. звертали і звертають увагу насамперед на ті яскраві події, що відбувалися впродовж одного з найдовших сеймів в історії Польського королівства та Речі Посполитої. Цими яскравими подіями були суперечки, протести, вимоги короля з’явитися на сейм, дивні «хвороби», що «косили» сенаторів та послів, виїзд литовської делегації тощо. Ці події детально висвітлені очима авторів щоденників цього сейму, що стали основою для уявлень істориків XIX–XX ст. про ті події.

Погляд на сейм у Любліні з іншої сторони – коронної Русі – показує бажання місцевих можновладців та шляхти укласти унію з Великим князівством Литовським. У 1569 р. вони бачили це цілком інакше, ніж нам би хотілося, але без їхнього прагнення до об’єднання ідея майбутньої України відкладалася на невизначений час або ж і взагалі не була б сформована та реалізована.

Віталій Михайловський – доктор історичних наук, професор кафедра історії України в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

22 січня, 18:30. Книгарня «Є», Київ, вул. Лисенка, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar