28 Березня 2024, 10:32 | Реєстрація | Вхід
/ Лекторій «А posteriori». Лекція Ігоря Стамбола - 9 Жовтня 2019

Лекторій «А posteriori». Лекція Ігоря Стамбола

Категорія: «Події»
Дата: 09 Жовтня 2019 (Середа)
Час: 17:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 552


Книгарня «Є» та видавництво «Темпора» на лекцію Ігоря Стамбола «Молоді українц»і на тлі «молодої» Європи межі ХІХ-ХХ століть» у рамках шостої зустрічі шосту зустріч історичного лекторію «A posteriori». Захід відбудеться 9 жовтня. Початок – 18:30. Модераторка – Ольга Петренко-Цеунова.

Цього разу спікером буде Ігор Самбол. Говоритимемо про «молодих українців» на тлі «молодої» Європи межі ХІХ-ХХ століть, шляхи втілення ідеї націєтворення та ціну поразки.

Формування модерних націй у ХІХ столітті – процес у чомусь спільний як для імперських, так і для колоніальних народів. Визначальними ставало протиборство молодого (часто радикального) і консервативного поколінь. У Європі впродовж ХІХ століття виникли масштабні культурно-просвітницькі та політичні рухи: «Молода Італія», «Молода Польща», «Молода Німеччина», «Молода Угорщина», «Молода Англія» «Молодотурки» і горезвісна «Молода Боснія», яка виявилася найфатальнішою для всієї старої Європи. Україна не стояла осторонь. І вже у 1893 році було оприлюднено «Profession de foi молодих українців» - документ, що проголосив чого хоче «Молода Україна». Як же виглядав цей рух у порівнянні з європейськими «молодими» рухами? І не менш важливе питання: яку ціну довелося заплатити за спробу реалізації шляхетної ідеї?

Ігор Стамбол – старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, автор книжки «Іван Львович Липа в українському національному русі: лікар, письменник, тарасівець».


9 жовтня, 18:30. Київ, вул. Лисенка, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar