26 Квітня 2024, 20:05 | Реєстрація | Вхід
/ Конкурс оповідань «ТРІАДА ЧАСУ» | Дрогобицька ратуша - 25 Серпня 2019

Конкурс оповідань «ТРІАДА ЧАСУ» | Дрогобицька ратуша

Категорія: «Конкурси»
Дата: 25 Серпня 2019 (Неділя)
Час: 00:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Україна
Місце: Дрогобич
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: drohobyczer
Кількість переглядів: 2732


«ТРІАДА ЧАСУ» оголошує конкурс оповідань, присвячених Дрогобицькій ратуші. За результатами конкурсу буде видано збірку. Сторінка конкурсу.

До друку готують черговий номер «Тріади часу», який буде присвячено одній із найкрасивіших ратуш України - Дрогобицькій ратуші, що 29.09.2019 святкуватиме своє 90-річчя. Не дивуйтеся дев'яткам: 9 топок солі зображено на гербі Дрогобича, а саме місто складається з 9 частин.

«ТРІАДА ЧАСУ» - це літературно-художня серія про минуле, сьогодення й майбутнє Дрогобича та його мешканців. Ініціатором серії стали: закохана у рідне місто педагог, дрогобицька письменниця Галина Жубіль та місцевий журналіст Олег Стецюк.

Вимоги до оповідань
:

  • мова: українська.
  • обсяг: до 20 тисяч знаків із пробілами. 
  • жанр: будь-який (від міського фентезі, альтернативна історія, стімпанк, антиутопія, горор і аж до Вашого улюбленого). 
Дедлайн: до 25 серпня 2019 року включно.
Оголошення переможців: 5 вересня.

Вимоги до змісту:

  • у творі обов'язково має бути Дрогобицька ратуша або події, які відбуваються навколо неї. 
  • конкурсна робота може бути присвячена площі Ринок, серцем якої є ратуша. 
  • твір не має підбурювати до сепаратизму чи розпалювати міжнаціональну ворожнечу, тощо.
Вимоги до оповідання: Times New Roman, 12-14 кегль, розширення: .doc, .docx. Не має бути опублікований в мережі Інтернет.

Кількість оповідань від одного автора: до трьох.
У документі має бути вказано назву оповідання та прізвище автора з ініціалами.
Адреса для надсилання творів (та питань): drohobyczer@gmail.com
У темі листа вкажіть: «Тріада часу».
У самому листі:

  • Ваше ім’я та прізвище [або псевдо, яке організатори використовуватимуть при оголошенні результатів Конкурсу та при публікації твору]; 
  • email та контактний телефон; 
  • профіль у соціальній мережі (за бажанням); 
  • звідки Ви. 
Зверніть увагу на те, що надсилаючи свою роботу на даний конкурс, Ви погоджуєтеся на її публікацію та (можливе) використання уривків при анонсуванні чи поширенні інформації про Конкурс/Збірку. Книга вийде обмеженим накладом. Автори отримають авторські примірники.

Успіхів!

Партнери конкурсу:


Нинішня Дрогобицька ратуша – побудована у 1926-1929 роках. Має збережену стару частину від попередньої ратуші – вежу XIX ст., якій надбудували невисокий третій ярус, який завершили високою банею з флюгером. Зведена ратуша на три поверхи у стилі ретроспективний модерн, та бере свою історію з 1924 р., коли був створений проект її побудови львівськими архітекторами — Мар’яном Нікодемовичем (1890-1952) та Яном Семковичем. У підніжжі ратушної вежі на кутах (нижче циферблатів) існували (до сер. ХХ ст.!) орли-грифони, як символ охоронців часу, які дивилися на північ, південь, захід та схід. Колись, коли курант відбивав 9 (12) ударів, загадували бажання.

У XVIII ст. на площі мешкав відомий легендарний лиходій - Зельман, якого називали чаклуном та упирем. Його, коли судили, провели кілька разів навколо ратуші й він деякий час був ув'язнений за чаклунство під тюремним годинником у ратушній вежі. Один із народних переказів твердить, що було Зельману стято голову, а тіло з відрубаною головою поховано в кармелітському монастирі, який стоїть при Ринку (в тих стінах згодом вчився Іван Франко), який він кожної ночі відвідував: ламав там підсвічники, здирав церковну одіж, робив різні пакості. Монахи не знали, як же ж бути з цим лихим. Невдовзі сталося так, що одному монаху наснився сон, що тіло Зельмана слід втопити в озері, яке розташоване недалеко за містом, і аж тоді буде їхній костел звільнений від напастей. Було вчинено так, як сновидіння наказало. /про Зельмана ще читай тут/.

Мала ратуша, як мовить краєзнавець Петро Сов'як, й свої таємниці, що обросли легендами: меч справедливості, який відтяв дев’ять голів, уважався наділений особливою силою; можна було почути про різні пригоди з цим мечем і з тими людьми, які ним володіли. За всю історію Дрогобича таких мечів було дев’ять. Як бачимо, для дрогобичан, це число особливе! У ратуші ще знаходиться унікальна галерея ваг, де є експонати від X ст. Серед них - вага для зважування відьом. На вежі ратуші часто зізнаються в кохані; з неї також повідомляють про народження дрогобичан. Кажуть, що з вежі починається дрогобицьке небо. Ще цікаво до теми конкурсу та творчих інспірацій: 10 цікавих фактів про прощу Ринок у Дрогобичі.; Фото-відео про Дрогобицьку ратуші


4 коментарів

avatar
Доброго дня шановні організатори! Маю питання, в умовах до оповідань, позначено 20 тис знаків з пробілами, але це зовсім мало для цікавої оповідки! Маю прохання, чи дозволяється надрукувати більше, наприклад 30-40 тис знаків???
Дякую за увагу!
avatar
Доброго дня! Якщо твір буде вартий того, то, тут, звісно, підемо Вам на зустріч. Як ще виникнуть якісь запитання, то прохання звертатися на drohobyczer@gmail.com

З повагою, Організатори!
avatar
Дякую за важливу відповідь!
avatar
Маю таке прохання, оскільки маю дуже цікаве оповідання, де місце пригод відбуваються у Львові, Дрогобичі та звісно ж ратуші... В мене зустріч двох героїв описується на 4 тис. знаків, а ще треба описати історія, дія і феноменальне завершення!

Залишити коментар

avatar