25 Квітня 2024, 14:09 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція Маєвського «Візуальна пропаганда» - 11 Червня 2019

Лекція Маєвського «Візуальна пропаганда»

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 11 Червня 2019 (Вівторок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 595


Книгарня «Є» та історичний лекторій «A posteriori» запрошують відвідати лекцію Олександра Маєвського «Візуальна пропаганда в окупованому Донбасі: радянські аплікації на сучасний інформаційний простір», що відбудеться 11 червня. Початок – о 18:30. Модерує Ольга Петренко.

11 червня відбудеться лекція «Візуальна пропаганда в окупованому Донбасі: радянські аплікації на сучасний інформаційний простір».

Говоритимемо про те, як формується і чим наповнюється інформаційний простір у так званих «ДНР і ЛНР». Окреслимо ключові стратегії візуальної пропаганди на окупованій території України. Обговоримо креолізовані тексти Другої світової війни в інформаційно-пропагандистських компаніях ідеологів «Новоросії».

У номенклатурі засобів морально-психологічного впливу в роки Другої світової війни особливе місце посідала креолізована продукція – політичні плакат і карикатура. Поєднуючи лінгвістичний та образний тексти, плакатні й карикатурні твори виявилися надзвичайно продуктивними з огляду на покладені на них функції. Пройшовши ґрунтовну апробацію як у ліберальному інформаційному полі, так і в тоталітарних та авторитарних державах, плакат і карикатура виявили здатність оперативно, динамічно, гнучко, яскраво, ємно й водночас лаконічно віддзеркалювати найактуальніші явища та події внутрішньо- або зовнішньополітичного життя, а головне – забезпечувати зворотний зв’язок, тобто реакцію глядача (він же – об’єкт пропагандистського впливу), формувати його спосіб світосприйняття у заданому руслі й, зрештою, домагатися сповідування певних цінностей та моделей поведінки. Саме мобілізаційний потенціал креолізованої продукції дає підстави відносити його до найрезультативніших ідеологічних засобів, що сприяє максимальній інструменталізації ідеологічного протистояння. У ХХI ст. арсенал засобів ведення інформаційно-психологічних війн постійно поповнюється та вдосконалюється, однак пропагандистські креолізовані тексти все ж залишаються актуальним засобом у конструюванні необхідного ідеологам інформаційного простору. Активне запозичення маріонетковими «народними республіками» на Донбасі символіки періоду Другої світової переконує, з одного боку, у відсутності нових ідей і пропагандистських рішень, а з іншого – у придатності й чутливості певної частини мешканців південно-східних регіонів України до такого інформаційно-психологічного впливу.

Олександр Маєвський – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України. Автор книжки «Політичні плакат і карикатура як засоби ідеологічної боротьби в Україні 1939-1945 рр.».

Модерує Ольга Петренко. Наприкінці запланована дискусія, до якої зможуть долучитися всі охочі.

11 червня, 18:30. Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar