19 Березня 2024, 12:13 | Реєстрація | Вхід
/ Книжковий дизайн: Less details — more books - 8 Лютого 2019

Книжковий дизайн: Less details — more books

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 08 Лютого 2019 (П'ятниця)
Час: 19:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Палатка
Адреса: пров. Бехтерівський, 14
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 657


«Книжковий дизайн схожий на приготування їжі: ти береш ті самі інгредієнти — тексти, зображення, шрифти, програмне забезпечення, а результат кожного разу різний», — вважає німецько-латвійський видавець та дизайнер Том Мразаускас.

Так само й дискусія щодо вдалого чи невдалого дизайну книжок може бути справою смаків, суперечки про які завжди суб’єктивні. Українська видавнича спільнота останнім часом інтенсивно обговорює погляди на оформлення книжок із різних перспектив: якими мають бути вимоги до дизайну видання з боку видавця, продавця, дизайнера та, зрештою, читача? Чи існують правила та канони, яким повинен підпорядкуватись книжковий дизайн? Хто визначає ці правила?

Із Томом Мразаускасом (Берлін/Рига) ми поговоримо про традиційні і нетрадиційні підходи в книжковому дизайні та важливість синергії між текстовим наповненням, ілюстраціями, шрифтами, вибором кольорів і матеріалів, композиційними та просторовими рішеннями в оформленні, а також завдань, які стоять перед книжкою. Адже якісний книжковий дизайн — це завжди результат взаємодії всіх складових та співпраці всіх учасників роботи над виданням.


Tom Mrazauskas (1980) працює дизайнером книжок із 2008 року. З 2016 року також публікує фотокниги під власним брендом «Brave Books». Його роботи здобули декілька нагород на міжнародних конкурсах книжкового дизайну. Він створював дизайн книжок для німецьких видавців (Matthes & Seitz Berlin, Verlag Hermann Schmidt Mainz та інші), а також видавців із Латвії, Литви, Великої Британії, Франції тощо. Двічі Stiftung Buchkunst запрошував його до журі конкурсу «Найгарніші книги з усього світу» («Schönste Bücher aus aller Welt»). Весь його досвід книжкового дизайну та видавничої справи мав знайти втілення, тож з червня 2017 року він проводить міжнародну конференцію з книжкового дизайну та видавничої справи в Ризі для дизайнерів, видавців, ілюстраторів, друкарень, власників книжкових магазинів, дизайнерів шрифтів, програмістів та всього видавничого світу.

Микола Ковальчук (1985) займається текстовим дизайном із 2005 року. Як незалежний дизайнер співпрацює з низкою українських видавництв, серед них — «ArtHuss», «Комора», «Mamino», «Yakaboo Publishing», «Смолоскип», «Книголав». Минулого року одна з його робіт, тритомне видання «Листи Лесі Українки», отримало відзнаку 25 Book Forum Best Book Award у номінації «Класична українська література». 2017 та 2018 року був у складі журі конкурсу «Найкращий книжковий дизайн», що проходить під час «Книжкового Арсеналу». Викладає основи роботи зі шрифтами, дизайном тексту та професійним програмним забезпеченням для графічного дизайну (Могилянська школа журналістики, School of Visual Communications, Projector, MEAT Studies).


8 лютого, 19:00. Київ, Палатка, пров. Бехтерівський, 14. Вхід: вільний


0 коментарів

Залишити коментар

avatar