23 Квітня 2024, 09:06 | Реєстрація | Вхід
/ Зустрічі з Йохананом Петровським-Штерном в Києві - 30 Січня 2019

Зустрічі з Йохананом Петровським-Штерном в Києві

Категорія: «Події»
Дата: 30 Січня 2019 (Середа)
Час: 14:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Офіс Програми імені Фулбрайта в Україні
Адреса: вул. Еспланадна, 20, оф. 904
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 769


З нагоди виходу в світ українських видань книжок «Анти-імперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичности» (Критика, 2018) і «Штетл: золота доба єврейського містечка» (Критика, 2019) 24 січня, о 18:30, в офісі програми ім. Фулбрайта відбудеться зустріч із проф. Йохананом Петровським-Штерном.

У зустрічі також візьме участь головний редактор часопису «Критика», професор катедри української літератури ім. Дмитра Чижевського Гарвардського університету та президент НТШ в Америці Григорій Грабович.

Розклад інших зустрічей за участі Йоханана Петровського-Штерна


28 січня, 18:30, книгарня «Є» (вул. Хрещатик, 46). Лекція професора Йоханана Петровського-Штерна «Штетл: феномен єврейського містечка» з нагоди виходу в світ українського видання його книжки «Штетл: золота доба єврейського містечка». 

30 січня, 13:00, Червоний корпус КНУ, вул. Володимирська, 60, авдиторія 349. Лекція професора Йоханана Петровського-Штерна «Білі плями в історії євреїв України: підходи, джерела, методи» (захід організовано спільно з Науковим товариством студентів історичного факультету КНУ).

30 січня, 17.30, конференц-зала Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України (кім. 202). Зустріч із професором Йохананом Петровським-Штерном та презентація українського видання книжки «Штетл: золота доба єврейського містечка» (захід організовано спільно з Український центром вивчення історії Голокосту). Подія у Facebook: facebook.com/events/1519090694917933/


У монографії «Анти-імперський вибір. Постання українсько-єврейської ідентичности» на прикладі життя і творчости п’яти письменників і письменниць останнього століття, які виросли переважно в їдишемовному та російськомовному середовищі, але зрештою прийшли в українську літературу – Грицька Кернеренка, Івана Кулика, Раїси Троянкер, Леоніда Первомайського і Мойсея Фішбейна, – автор пропонує розглянути мовний і культурний вибір, у ґрунті речі супротивний щодо звичаїв єврейської інтеґрації, імперського асиміляційного вектора і традиційного вибору на користь самозбереження.

Книжка «Штетл: золота доба єврейського містечка» – це нарис ґрунтовно переосмисленої соціяльної, економічної та культурної історії штетла на теренах України, себто того специфічного «містечкового світу», що його наприкінці XVIII й у першій половині XIX століття замешкувало дві третини єврейської людности цілої Центрально-Східної Европи. Зіперта на іноваційних підходах до джерел і ориґінальних дослідженнях штетлівської матеріяльної культури й антропології, ця водночас докладна й узагальнювальна синтеза напрочуд виразно і переконливо змальовує несподівану нову історію штетла часів його найбільшого розквіту, оприявнюючи й аналізуючи чинники, що творили і далі творять підвалини колективної пам’яті як євреїв, так і українців.

Про автора

Народжений у Києві 1962 року американський і український історик, філолог, дослідник культури, есеїст і перекладач Йоханан Петровський-Штерн захистив дисертацію з іспаністики в Московському державному університеті (1988), викладав у Київському державному університеті зарубіжну літературу. Згодом релігійні пошуки привели його до юдаїзму. Він зацікавився гебраїстикою, навчався в єрусалимській талмудичній академії (єшиві), відтак 2001 року захистив докторську дисертацію з новітньої єврейської історії в Брендайзькому університеті (Волзем, Масачусетс) і посів катедру професора єврейських студій на історичному факультеті Північно-Західного університету в Чикаґо. Нині Петровський-Штерн досліджує та викладає ранньомодерну і модерну історію євреїв, проблеми українсько-єврейських стосунків і слов’янсько-єврейських літератур, історію єврейського містицизму та кабали. Він є доктором honoris causa Києво-Могилянської академії, викладає в Українському науковому інституті Гарвардського університету, Єврейському університеті в Єрусалимі, Варшавському університеті, Вільному українському університеті у Мюнхені, Українському католицькому університеті у Львові, Острозькій академії та інших навчальних і наукових закладах.


24 січня, 18:30. Київ, Fulbright Ukraine, вул. Еспланадна, 20, оф. 904


0 коментарів

Залишити коментар

avatar