19 Квітня 2024, 13:25 | Реєстрація | Вхід
/ Дискусія з нагоди виходу книжки Олексія Сокирка - 7 Грудня 2018

Дискусія з нагоди виходу книжки Олексія Сокирка

Категорія: «Події»
Дата: 07 Грудня 2018 (П'ятниця)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 648


Книгарня «Є» і видавництво «Темпора» запрошують на дискусію з нагоди виходу книжки Олексія Сокирка «На варті булави. Надвірні війська українських гетьманів середини XVII – другої половини XVIII ст.», що відбудеться 7 грудня. Учасники: Олексій Сокирко, Максим Віхров. Початок – о 18:30. Модераторка – Юлія Олійник.

Історія ГетьманщиниВійська Запорозького – звично асоціюється в нас із галасливими козацькими радами, на яких розбурханий натовп запорожців обирав собі ватажка. Новоспечений лідер мав відповідати характеру і способу життя маси, котра вивищила його над собою, і буквально в усьому бути «батьком» козацького народу. Такий погляд на політичну еліту та її світ утвердила романтична література ХІХ століття, а трохи згодом і офіційна історична наука. На жаль, у цій картинці забракло місця тим реальним інститутам і практикам, котрі насправді рухали історією гетьманату – зокрема двору козацьких гетьманів. Не секрет, що від Середньовіччя й до Нового часу оточення та слуги володарів, які власне й утворювали двір, відігравали вирішальну роль у найважливіших подіях у житті держави, а сам двір, резиденція правителя, були справжньою ареною історії. Двір козацьких гетьманів не був винятком. Він увібрав питомі риси епохи, котрі споріднювали його з дворами суверенів і знаті: чітку ієрархічну структуру, штат придворних, церемоніал і власну гвардію. Двір, що фактично являв собою державу в державі, мав значний вплив на перебіг політичного життя країни, її володарів і політичних еліт.

Зняти покров таємничості з історії політичної культури й подивитися за лаштунки придворного життя гетьманської України ми спробуємо в рамках дискусії з нагоди виходу книжки історика Олексія Сокирка «На варті булави. Надвірні війська українських гетьманів середини XVII – другої половини XVIII ст.».



0 коментарів

Залишити коментар

avatar