20 Квітня 2024, 00:36 | Реєстрація | Вхід
/ Лекція Федора Турченка «Схід і Захід разом» - 23 Листопада 2018

Лекція Федора Турченка «Схід і Захід разом»

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 23 Листопада 2018 (П'ятниця)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Запоріжжя
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: пр. Соборний, 137
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 796


Книгарня «Є» та Запорізький національний університет запрошують на лекцію професора Федора Турченка «Схід і Захід разом: Листопадовий зрив 1918 року». Захід відбудеться 23 листопада. Початок – о 18:30.

На уламках Австро-Угорської імперії в ніч на 1 листопада 1918 року Львів було проголошено українським. Тоді ця операція стала взірцем конспірації, зорганізованості та рішучості. Уранці 1 листопада стрілець Легіону УСС Степан Паньківський підняв над ратушею Львова український прапор: 

«На подвір’ї Ратуші сотні стали в один ряд і після короткої промови й роздачі жовто-синіх відзнак могутнє «Ще не вмерла Україна» і трикратне «Слава!» відбилося сильним відгомоном об старі мури міської ратуші, а на її вежі радісно повівав наш рідний прапор. Львів наш! Перший раз від часів княжої держави…».

11 листопада було офіційно проголошено Західно-Українську Народну Республіку. В цей час в центрі і на сході України після затишшя знову вибухнула революція, 16 листопада в Києві почалось повстання, очолюване Директорією УНР проти гетьманату, на південному сході починає набирати оберти махновський рух. У січні 1919 року ЗУНР стала частиною єдиної Української Народної Республіки, котру визнали європейські держави і яка воювала за свою незалежність ще два роки.

Федір Турченко – професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету. Автор підручників з історії України для 9, 10 і 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, співавтор і редактор підручників з історії рідного краю та всесвітньої історії. Керівник науково-редакційних груп з підготовки видань: «Українське козацтво: Мала енциклопедія», Національна книга пам’яті «Голодомор 1932-1933: Запорізька область». Головні напрямки наукової діяльності – дослідження проблем української національної революції 1917–1922 рр., українського національно-визвольного руху, модернізаційних процесів в Україні (друга половина 1980-х-1991 рр.).


Запорізька Книгарня «Є», пр. Соборний, 137. Тел.: (0612). Вхід вільний.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar