24 Квітня 2024, 14:29 | Реєстрація | Вхід
/ Поетичні читання в Мистецькому Арсеналі | UK-UA - 21 Березня 2018

Поетичні читання в Мистецькому Арсеналі | UK-UA

Категорія: «Події»
Дата: 21 Березня 2018 (Середа)
Час: 19:30
Вартість: 30 / 60 грн.
Місто: Київ
Місце: Мистецький арсенал
Адреса: вул. Лаврська 10-12
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1714


Мистецький Арсенал. ЛітЛаб запрошує 21 березня, о 18:30, на українсько-британські поетичні читання.

Поетичні читання у Мистецькому арсеналі є продовженням циклу публічних подій Літературної лабораторії. Протягом вечора прозвучать поетичні перформанси британських поетів Софії Вокер та Рея Антробуса, а також лірика українських авторів Любові Якимчук і Дмитра Лазуткіна

Усіх цих митців об’єднує ставлення до поезії як до текстів, які стають особливими завдяки читанню вголос, декламації. Вони відомі як першорядні виконавці читаної поезії. Читання доповнить розмова про те, як поет працює із своїми текстами під час зустрічей із читачами, різницю між поезією друкованою у книжці і її звучанням зі сцени; а також про те, чи спроможна поезія змінювати світ, якою вона стає у часи криз і як поет-виконавець впливає на суспільство і його майбутнє (чи впливає?)


Реймонд Антробус – британсько-ямайкський поет, перформер, редактор, лектор і куратор лондонських поетичних заходів Chill Pill та Keats House Poets. Одним з перших став магістром програми з навчання усної творчості (MA in Spoken Word education) в Голдсмітському коледжі в Лондоні. Його вірші були опубліковані в численних антологіях, включаючи «Ten: Poets Of The New Generation» і «The Mighty Stream», літературних журналах «POETRY magazine», «Poetry Review», «The Rialto», «Magma Poetry», «The Deaf Poet’s Society». Антробус є автором збірок «Shapes and Disfigurements of Raymond Antrobus» (2013) та «To Sweeten Bitter» (2017). У своїх текстах досліджує глухоту, ідентичність, емоційні стани. «Реймонд використовує ностальгію за місцем та часом, але повністю протистоїть сентиментальності. Він змушує читача / слухача пережити момент з допомогою всіх чуттів і дуже вміло спрямовує це проти суворої дійсності» – пише про нього письменниця Імтіаз Дхаркер.

Софія Вокер – британська перформативна поетка, чемпіонка поетичного слему BBC, переможниця London Poetry Olympics 2012 і Best Spoken Word Show 2013. У 2017 році виступала на конференції TEDxLSHTM у Лондоні. Софія Вокер також організовує слеми, проводить воркшопи, представляє Британію на World Queer Slam. Є авторкою збірки «Opposite The Tourbus» (2014). У своїй поетичній збірці «отримавши пораду завжди подорожувати в протилежному напрямку від екскурсійного автобуса (opposite the tourbus), Софія Вокер вирішила відійти від великого шуму, туристичної привабливості, позначення подій у житті та з’ясувати, що відбувалося тихо (або іноді не дуже тихо) на іншому боці вулиці чи в малолюдній частині міста. Зібрані тут вірші розповідають ці історії» (Burning Eye Books). На думку Софії, найважливішою рисою для перформативного поета є емоційний інтелект: «Поет на сцені, який найкраще вміє «читати» настрій зали, є поетом, якого ви запам’ятаєте» (інтерв’ю для «Flint & Pitch»).

Любов Якимчук – українська письменниця, поетка, культуртрегерка. Авторка поетичних книг «, як МОДА» та «Абрикоси Донбасу». Учасниця музично-поетичного дуету Токар-Якимчук (спільно з джазовим контрабасистом Марком Токарем), у співпраці створено проекти «Жінка, дим і небезпечні предмети», «Дзеркала», «Донбас і контрабас» та «Абрикоси Донбасу». Авторка текстів до міжнародного фріджазового проекту «Aphrodite», у якому задіяні несподівані вокальні текніки, речитатив, і навіть звуки дитячих іграшок (вокал Олесі Здоровецької). Вірші Любові Якимчук разом із віршами Сергія Жадана звучать у проекті Мар'яни Садовської для чотирьох голосів і чотирьох контрабасів «2014». Ініціаторка культурного проекту «Рік Семенка», кураторка низки літературних проектів. Авторка сценарію фільму «Будинок «Слово». У своїх найновіших віршах Любов Якимчук намагається осмислити актуальну дійсність, пов’язану з подіями на рідному їй Сході України.

Дмитро Лазуткін – український поет, телеведучий, спортивний коментатор. Автором вірша «Реквієм», який, покладений на музику Алли Загайкевич, став однією з частин ораторії «З нами Бог» режисера Сергія Проскурні. Автор багатьох поетичних збірок, найновіші з яких – «Червона книга», «Добрі пісні про поганих дівчат», «Колядки і вальси», «Бензин». Учасник проекту «Артерія», у рамках якого Дмитро Лазуткін, композитор Сергій Леонтьєв, вокалістки Аля Шандра і Ганна Заклецька та композитор Борис Севастьянов створили музично-поетичну виставу, про яку Дмитро каже: ««Ми спробували поєднання поезії з музикою, іноді це просто читання, мелодекламація з сучасною оригінальною музикою українських композиторів»; ідея проекту виникла під час поїдок до зони АТО. Поет-лірик, він є успішним як у любовній поезії, так і в громадянсько-патріотичній. 

Поетичні читання відбудуться українською та англійською мовою з послідовним перекладом.

Місце проведення – 9 зала виставки «FLASHBACK. Українське медіа-мистецтво 1990-х.».
Вхід за квитком на виставку «FLASHBACK. Українське медіа-мистецтво 1990-х.»
Вартість квитків: Повний квиток – 60 грн. Пільговий квиток – 30 грн.
Право на пільговий квиток мають пенсіонери, школярі, студенти (за наявності посвідчення).

21 березня. Початок о 18:30. м. Київ, Мистецький Арсенал, вул. Лаврська 10-12

Подія відбувається за підтримки Британської Ради спільно з Письменницьким центром Norwich, Великобританія, в рамках Міжнародного літературного шоукейсу. Supported by the British Council in partnership with Writers’ CentreNorwich, UK as part of the International Literature Showcase.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar