28 Березня 2024, 14:16 | Реєстрація | Вхід
/ «Нестримна сила води» Маркіяна Прохаська | Харків - 13 Березня 2018

«Нестримна сила води» Маркіяна Прохаська | Харків

Категорія: «Події»
Дата: 13 Березня 2018 (Вівторок)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Харків
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Сумська, 3, м. «Історичний музей»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 735


Харківcька Книгарня «Є» та «Видавництво Старого Лева» запрошують на презентацію дебютної книжки Маркіяна Прохаська «Нестримна сила води» за участю автора. Подія відбудеться 13 березня. Початок – о 18.30. Модератор – Ростислав Мельників.

Ключем до розмови є оповідання Маркіяна «Найдавніший світ» – уявний світ, який ми собі вифантазовуємо. Загалом збірка «Нестримна сила води» – це дев’ять оповідань, що так чи інакше зводяться до пошуку ідеального міста. Серед безлічі можливих урбаністичних пейзажів, часів, вимірів й альтернативних світів тут розгортаються історії розквіту та занепаду, відчаю та надії, безпеки та переховування, поразки та рутинного переживання найбільшого щастя. 

«Ніщо у Всесвіті немає сенсу, якщо ти його у цьому не бачиш, – каже автор. – Тож сенс — це дуже суб’єктивна річ. І сам пошук – це сенс. Шукати можна скрізь, але ця книга про пошук ідеального міста і місця, пошук себе у місті через мільйони його сюжетів, деталей і комбінацій. Місто дає для цього необмежені можливості, адже його концепція є вершиною людської цивілізації, а розвиток міст впродовж історії показує те, як ідеї різних цивілізацій проявляються у культурі та побуті».


Дев’ять історій з книжки, які автор знову перепроживатиме одну за одною під час зустрічей у 9 містах країни, сповнені різною мірою напруги та сюжетності. Кожна переплітається між собою за допомогою спільних ідей, а інколи персонажів. У цих текстах – усі напівтони світу, проте об’єктом цікавості автора стає саме місто як найвиразніша ознака людської цивілізації.

«Спосіб мислення різних людей пов'язаний із тим, що їх оточує: з кліматом, ландшафтом, кількістю сонця, – зауважує Маркіян. – Відповідно до цього ми створюємо наші поселення, вписані у світ, але і відмежовані від нього; будуємо теплі помешкання чи вішаємо дерев'яні жалюзі на вікна, ми п'ємо холодне мате або гарячі чаї о п'ятій вечора, ми споруджуємо із каменю чи дерева. Усе це міське плетиво відображає плин нашої історії, хід якої – це нестримна сила води, що беззупинно все оновлює, але принцип її дії залишається незмінним».

Маркіян Прохасько – письменник, журналіст, колумніст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Працював у львівському виданні «Твоє місто». Публікувався у виданнях Zbruc, The Ukrainians, «Українська Правда», «День», «Галицький кореспондент», «Курс», «Медіакритика», «Український журнал» та інші. «Нестримна сила води» – перша книга автора.


Харківcька Книгарня «Є», вул. Сумська, 3, м. «Історичний музей». Тел.: (057) 717 03 99


0 коментарів

Залишити коментар

avatar