20 Квітня 2024, 10:13 | Реєстрація | Вхід
/ «Красиві двадцятилітні» Марека Гласка - 30 Березня 2017

«Красиві двадцятилітні» Марека Гласка

Категорія: «Події»
Дата: 30 Березня 2017 (Четвер)
Час: 19:30
Вартість: Вхід вільний
Місто: 4 міста України
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав:
Кількість переглядів: 903


У березні «Видавництво 21» представило своїм читачам автобіографічний роман Марека Гласка «Красиві двадцятилітні». Переклад здійснив Олександр Бойченко, який також є автором післямови «Ситий днями». 

«Красиві двадцятилітні» – автопортрет культового польського письменника 50-60-х років Марека Гласка на тлі комуністичної Польщі й не набагато розумнішої Франції, упокореної Німеччини і войовничого Ізраїлю, а також ідеологічного тиску і богемних розваг, міліцейського шантажу і нічних ресторанів, психіатричних клінік, в’язниць і борделів. Написана «дивною мішаниною жаргону, урядових повідомлень, лексики вулиці й партійних зборів», ця пародія на автобіографію – попри весь її художній вимисел – є одним із найправдивіших літературних відобра¬жень найбрехливішої епохи в історії Східної Європи і найвідомішою книжкою автора, яка дотепер продовжує здобувати собі численних прихильників у всьому світі». 

У «Красивих двадцятилітніх», як в усій творчості Марека Гласка, відображене його загострене і критичне сприйняття дійсності, трагічне тут переплітається з комічним, іронія межує з вразливістю. Марек Гласко уникає пафосу, не агітує за свою правду: він збирає картину світу із правдивих моментів, залишаючи право робити висновки читачеві.
Роман «Красиві двадцятилітні» вийшов 1966 року у Парижі як один із томів бібліотеки «Культури». У Польщі був опублікований лише 1988 року, та й те – з цензурними купюрами. Українською роман видається вперше. 


У кінці березня – першій половині квітня «Видавництво 21» та Олександр Бойченко презентуватимуть «Красивих двадцятилітніх» у Чернівцях, Львові, Івано-Франківську, Вінниці. Пропонуємо познайомитися з графіком презентацій: 
  • Чернівці, 30 березня: Літературний Целанівський Центр (вул. О. Кобилянської, 51), 18:30; модератуватиме Лілія Шутяк. 
  • Львів, 4 квітня: «Медіатека» (вул. Мулярська, 2-А), 18:00. 
  • Івано-Франківськ, 5 квітня: «Під лиликом» (вул. Шевченка, 12), 18:30. 
  • Вінниця, 11 квітня: Галерея «ІнтерШик» (вул. Архітектора Артинова, 12-А; 4-й поверх), 18:00. 
Перекладач та «Видавництво 21» запрошують поспілкуватися про хорошу літературу і те, що її такою робить.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar