29 Березня 2024, 08:07 | Реєстрація | Вхід
/ Пауль Целан у перекладах Марка Бєлорусця - 2 Липня 2015

Пауль Целан у перекладах Марка Бєлорусця

Категорія: «Події»
Дата: 02 Липня 2015 (Четвер)
Час: 17:00
Місто: Київ
Місце: Арена-Сіті, Музей Шолом-Алейхема
Адреса: вул. Велика Васильківська, 5а
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 951


З 11 червня по 11 липня у Музеї Шолом-Алейхема (Київ) триватиме проект «человеческое-и-еврейское…\— дыхание, имя ли?» - спроба співвіднесення абстрактних керамічних робіт секульптора Генадія Гутгарца і віршів Пауля Целана в оригіналі та в перекладах Марка Бєлорусця.

2 липня у Музеї пройде творчій вечір «Целан в українському і російському контекстах» за участю перекладачів Тетяни Баскакової і Марка Бєлорусця, художника Геннадія Гутгарца та літературознавця Дмитра Стуса.

Серед заходів також: 

25 червня - Презентація проекту Мегила, що його презентують сойфер синагоги Бродського р. Арьє Брусіловський і художник Геннадій Гутгарц. Суть проекту - створення рекордно великою кількістю дітей ілюстрацій до свитку Естер. 
9 липня - Лекція «Мистецтво після Майдану», яку прочитає художник Геннадій Гутгарц.


Пауль Целан (Paul Celan, Чернівці 1920 — Париж, 1970) — один із найвизначніших поетів ХХ століття. Народився в німецькомовній єврейській родині, батьки загинули в концтаборі. 1945 рік – еміграція до Бухаресту, потім у Відень і Париж. До літературної спадщини Целана належить: поезії та прозові тексти, переклади німецькою творів Александра Блока, Сергія Єсеніна, Осипа Мандельштама, Велеміра Хлєбнікова, Артюра Рембо, Анрі Мішо, Рене Шара, Джузеппе Унгаретті, Емілі Дікінсон та ін. Літературна премія міста Бремен (1958), Премія Німецької академії мови та літератури (1960) та ін.

Видатний сучасний філософ Ален Бадью згадує Пауля Целана як останнього з великих поетів, творами якого завершується «століття поетів».

Марк Бєлорусець — перекладач сучасної німецькомовної поезії та прози. Переклав твори Георга Тракля, Пауля Целана, Герти Мюллер та інших авторів. Премія Австрійської республіки за книгу «Пауль Целан. Стихотворения».

Геннадій Гутгарц — київський художник, працює в різних жанрах і техніках. Пройшов навчання в майстернях Євгена Мухоїда й Олега Зверліна. Абстрактну кераміку вперше представив на аукціоні «Золотое Сечение»  2010 року. Автор найбільшого арт-проекту, присвяченого пам'яті Небесної сотні (2014).


11 червня - 11 липня 2015. Початок  о 17:00. Вхід: вільний.
Київ, Арена-Сіті, Музей Шолом-Алейхема, вул. Велика Васильківська, 5а
Довідки – 067 6587644 Геннадій Гутгарц
Інформація на сайті Музею Шолом-Алейхема: http://sholom-aleichem.kiev.ua/news/2015-05-10-47


0 коментарів

Залишити коментар

avatar