26 Квітня 2024, 17:43 | Реєстрація | Вхід
/ Медіавистава «il Caprese»: листи Коцюбинського - 12 Червня 2015

Медіавистава «il Caprese»: листи Коцюбинського

Категорія: «Події»
Дата: 12 Червня 2015 (П'ятниця)
Час: 22:00
Місто: Київ
Місце: Арт-дворик Українського кризового медіа-центру
Адреса: вул. Хрещатик, 2
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1555


12 червня о 21:00 в Арт-дворику Українського медіа центру (вул. Хрещатик, 2) відбудеться показ «il Caprese»: листи Коцюбинського з острова Капрі, медіавистави-закриття Міжнародного фестивалю оповідання Інтермецо, який проходив 22-24 травня у Вінниці.   

Острів Капрі став зламною георграфічною точкою в житті Михайла Коцюбинського. Текст медіавистави поєднав у собі два полярні жіночі образи — Віри Коцюбинської та Олександри Аплаксіної, листи до яких, на тлі природних красот острова Капрі демонструють внутрішню трансформацію одного з найпомітніших письменників української літератури ХХ століття.  

«Дорогой Шурок, я уже на Капри, как видишь. Доехал хорошо, чувствую себя неплохо. Теперь пиши уже по адресу Отель Рояль, номер двадцать шесть. Занял комнату на первом этаже, без лестницы, прекрасно обставленную, большую и светлую, с отдельной террасой на море, декорированной бамбуковыми кустами, агавами и цветами. Терраса мраморная и такая большая, что я гуляю по ней, а после обеда нежусь в удобном раздвижном кресле…»

Саме після відвідин Капрі Михайло Коцюбинський напише свої найкращі новели – «Подарунок на іменини», «Коні не винні», «Цвіт яблуні», «Сон». Італійський острів відкрив Коцюбинському Європу, а Європі — Коцюбинського. 

Фото з матеріалів Фестивалю оповідання «Intermezzo»

Оксамитовий голос радіоведучого Данила Хомутовського перенесе всіх на капрійське узбережжя, у місто Мессіна, і занурить у процес написання зламного для української літератури «Подарунка на іменини». Проведе на віллу до Максима Горького і вкине у нурти народних острівних свят під калейдоскоп строкатих колажів від віджея Світлани Рейніш. Музичне панно з капрійських народних мотивів, найпопулярніших італійських пісень та сучасних електронних ритмів готує ді-джей Антон Quarkmonk Дегтярьов

Авторкою концепції і постановки медіавистави «Il Caprese» виступила координаторка культурних проектів, магістр італійської літератури, стипендіат університетів Сієни та Перуджі, прозаїк, сценарист та режисер Ярина Груша.

Фото з матеріалів Фестивалю оповідання «Intermezzo»

«Прем'єра медіавистави «il Caprese» на закритті Intermezzo Short Story Festival у Вінниці була живою магією. Настільки живою, що на неї працював увесь простір: яблуневий сад садиби Коцюбинського, раптовий дуже морський вітер, затихле вечірнє місто і зачаєне дихання глядачів. І я щиро заздрю кожному, у кого цей глядацький досвід іще попереду. Любов та подорожі - найкраще, що може статися з людиною, саме з цим знанням пливуть зоряні паперові кораблики листів Коцюбинського. «il Caprese» - найкраще естетичне переживання, яке може статися з вами цього літа.»
Катерина Калитко, письменниця

«З українською класиyкою у наших людей не складається геть: як відбили охоту ще в школі, так до сих пір жодні, хай і сто разів віртуозні, пере-прочитання тут не зарадять – алергія штука тривка.  Тим неймовірніше, що хтось сьогодні здатен буквально через коліно зламати закостеніле сприйняття і подарувати нашим великим шанс на нове – свіже, поза бронзою і нудотністю – життя. Медіавистава «Il Caprese» - настільки ж віртуозне видовище, наскільки й революційний – за рівнем «очисного» потенціалу -  мистецький акт: такого Коцюбинського ми ніколи не знали, хай скільки його особистих листів не прочитали. Але знати точно мусимо. «Il Caprese» взаправду створена для того, аби добути з вас отой непідробний, відомий з дитинства, чистий захват і змусити потягнутись до давно забутих, але від того не менш прекрасних книжок.»
Євген Стасіневич, літературний критик

«Я в захваті від сміливості та відданості вузького кола організаторів до справи, яку вони зробили! «ilCaprese» — це те що потрібно показувати українцям і світу!»
Леонід Марущак, куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру


Тизер медіавистави «il Caprese»

Під час перегляду медіавистави «il Caprese» відбудеться збір благодійних внесків до фонду проекту «Культурна дипломатія між регіонами України». В рамках проекту відбудеться тур медіа-вистави «il Caprese» східними регіонами України.

Організатори: Український кризовий медіа-центр в рамках проекту «Культурна дипломатія між регіонами України», Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»
Інформаційні партнери: Український кризовий медіа-центр, Радіо «Аристократи», Платформа, Cultprostir.ua, Hromadske.art, Літературний портал «Litcentr».

12 червня. Початок о 21:00. 
Бронювання місць за телефоном +38 093 339 76 46, та за адресою intermezzofest@gmail.com
м. Київ, Арт-дворик Українського кризового медіа-центру, вул. Хрещатик, 2 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar