28 Березня 2024, 14:59 | Реєстрація | Вхід
/ 26 липня: Вечір Польської поезії. Постать Яна Твардовського. (м. Київ, "Бабуїн") - 26 Липня 2012

 26 липня: Вечір Польської поезії. Постать Яна Твардовського. (м. Київ, "Бабуїн")

Категорія: «Події»
Дата: 26 Липня 2012 (Четвер)
Час: 14:04
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2510



26 липня, о 19:00, у Букарні "Бабуїн" 
(м. Київ, вул. Симона Петлюри, 10, http://babuin.ua/
на Вас чекає особливий вечір. 

Цього разу ми хочемо розповісти вам декілька історій життєвого шляху Поета, котрий вважав усіх тих, хто читає його вірші, рідними людьми…  

Він називав себе «священик, що пише вірші» й не наважувався назвати себе Поетом. Його вірші - сердечна розмова, по-дитячому щира і простодушна. Його творчість адресована всім, хто вміє дивуватися. 
Мова про уродженця Варшави, польського поета Яна Твардовського.

У ролі оповідача виступить українська письменниця й перекладачка - Дзвінка Матіяш.
          

На вас також чекають:
  • Читання текстів Яна Твардовського польською та перекладів українською.
  • Розповідь про діяльність та проекти "Польського інституту" у Києві. http://www.polinst.kiev.ua/
  • Інформація про Стипендіальну програму міністра культури "Gaude Polonia" - 2013. http://www.polinst.kiev.ua/event603.html 
  • Інформаційні матеріали, цікаві та необхідні гостям Польщі поради від "Польської Туристичної Організації". http://www.polscha.travel/uk


Трохи про Яна.


"сьогодні, коли мені так сумно, 
і порожньо, й темно - усміхнися до мене..."

"Поспішаймо кохати людей, так швидко відходять ..." 

Ян Твардовський


Всякий поет - священнослужитель. Він знаходиться в пошуку зв'язку з невідомим, приймає тяжкість світу і розділяє його біль. У Яна Твардовського - поета, який у 33 роки став священиком, - ця єдність особливо міцна і гармонійна. Йому, випускникові природно-математичної гімназії, університетському філологу, солдату Армії Крайової, шлях вказала війна: на тлі горя сенс втрачало все, окрім віри. Поезія Твардовського співзвучна його діяльній людяності. Він - воїн-добротворец, ратник божий.

«Знаки довіри» - називалася одна з перших книг отця Яна. «Не бійся любити», «Не сумуй» - не втомлюється він закликати іншими книгами.

Його поезія розкриває справжнє життя - без ілюзорних і суєтних цілей. М'яко, з посмішкою, мимохідь, він, кажучи про Просте, прилучає до Потаємного. Це вірші поза патетики. Вони не вриваються, а тихо й міцно входять в душу. «Я прийшов не для того щоб вас звернути на свою віру» - так він назвав своє вибране.


«Навчи мене бути менше малого» - його заповітне прохання. Він був далеким від марнославства. Але книги Твардовського виходять величезними тиражами. Про нього написано безліч вчених статей. У контексті загального визнання і шани значущий лейтмотив його поезії - думка про марність тлумачень слова: «Бога найлегше знайти / коли не пишеш про Бога». Віру не підмінити знанням: «Бог занадто великий, щоб уміститися в голові».

Поезія Твардовського - уособлення християнства, звільненого від того, що він називав «тероризмом понять». Поет не викладає догми, не тлумачить світ, але - пізнає його. Не створює знаки віри, а - вірує. «Вірити означає вірити / і коли чудес не буває»: тому хто прозрів не потрібні аргументи.

Отець Ян Твардовський говорив про себе, що він не поет, а «ксьондз, який пише вірші». Заповідь Яна Твардовського - «писати такі вірші, які допомагають посміхатися і любити».


Поезія Твардовського вчить радіти кожній миті буття і примічати знаки вічності, готує душу до зустрічі з невідомим. Прощаючи людині слабкість, поет нагадує: «Головне в житті - не заважати Богу діяти через тебе». Скрізь на шляху своєму він зустрічає «посмішку Господа Бога», все у нього пронизане м'яким гумором несподіваних зіставлень. На його обличчі неможлива гримаса жовчної іронії. Однак в його віршах немає і святенницької побожності, «формального» християнства. 

Його вірші - відображене споглядання, молитва, сердечна розмова, по-дитячому щира і простодушна. Це, за словами С.Аверінцева, вірші «розумні і в той же час тихі, наділені імунітетом проти пози та фрази». Вірші, адресовані всім, хто вміє дивуватися, - віруючим і невіруючим.



----------------------------
Ян Твардовський у Вікіпедії

Організатори: Літературний портал "Літфест" (www.litfest.ru) 



3 коментарів

avatar
Інформаційний лист до поетичного вечору, що присвячений постаті польського поета, Яна Твардовського (Jan Twardowski). http://www.slideshare.net/pole_55/jan-twardowski
avatar
Вже є трохи фото з вечору Польської поезії, що відбувся 26 липня у Букарні "Бабуїн" http://www.facebook.com/media....&type=1
http://vk.com/album-8716157_160391999

Залишити коментар

avatar