26 Квітня 2024, 11:35 | Реєстрація | Вхід
/ Забарикадована Спілка письменників (ФОТО) - 3 Березня 2011

Забарикадована Спілка письменників (ФОТО)

Категорія: «Новини»
Дата: 03 Березня 2011 (Четвер)
Час: 12:39
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1551


1 березня, Спілка письменників України призупинила свою роботу. На місяць зачинено Будинок літераторів, який знаходиться на столичній вулиці Банковій.

В присутності журналістів Голова НСПУ Володимир Яворівський оголосив про тимчасове припинення роботи організації. На вхідні двері Спілки повісили замок та плакат «Владо! Дай Спілці жити!»

Причиною такої вчинку є жахливий тиск на Спілку письменників, зазначив Володимир Яворівський.

«Спілка письменників живе не за рахунок бюджетних дотацій. Із державного бюджету нам дещо "капає", але тільки на проведення поточних заходів — Шевченківських свят у травні, виплату премій, присуджених Міністерством культури. На зарплати нашим працівникам, оплату комунальних послуг тощо, Спілка заробляє сама. Здає невелику часточку приміщення в оренду.

Сьогоднішня влада знаходить зачіпки на наших орендарів. Влаштовують їм перевірки, арештовують банківські рахунки. Вони не в змозі заплатити нам, а ми, відповідно, не можемо розрахуватись за комунальні послуги, оренду землі, сплатити податки. Через це за два-три місяці приміщення Спілки на Банковій, 2 можуть забрати за борги» - повідомив він.

На питання журналістів: «Чи був раніше тиск на Спілку?» Яворівський відповів:

«Свого часу я писав Кучмі п´ять листів, щоб він подав у відставку. Тоді Медведчук організував захоплення нашого приміщення. Але нічого не вийшло.

Коли я написав критичного листа Ющенку, нами займався Балога. Спілку перевіряла прокуратура, але теж ніякої зачіпки не знайшла. Такого жахливого тиску, як тепер, ще не було.

Сьогодення: буквально в середу в Ялті та Коктебелі заарештували наші Будинки творчості. Причина — судовий позов організації «Союз пісатєлєй Росії, Білорусі, України», яка виникла, десь, на початку 1990-х років. Вони претендують на мають майно Спілки, хоч і не мають до нього жодного стосунку. Рівень наших судів відомий. Тому в нас ті приміщення просто можуть забрати і вони перейдуть не в державу, звичайно, а в інші руки».

«Згідно рішення Секретаріату Спілки скасовані всі заплановані заходи. Неприємно, що буде зірвано презентацію книжки Левка Лук´яненка, зустріч із легендарним колишнім редактором газети «Вечірній Київ» Віталієм Карпенком та інші важливі події. Протест триватиме до кінця березня. Якщо ситуація покращиться, у квітні Національна спілка письменників відновить роботу», – додав В. Яворівський.

Члени Національної спілки письменників України планують звернутися до всіх посольств та міжнародних організацій щодо ситуації в Україні у ставленні до творчої інтелігенції.

Інформація: Персональний сайт Яворівського

Буквоїд побував біля колишнього особняка Лібермана, де зараз розміщується Спілка письменників. 

Пропонуємо фоторепортаж.

 

Особняк Лібермана — пам´ятка історії, мистецтва та архітектури у Києві, що знаходиться на вулиці Банковій, 2. Особняк збудований у 1879 році архітектором Володимиром Ніколаєвим, що у 1896 році перебудував його на замовлення київського купця та цукрозаводчика Симхи Лібермана у стилі неоренесансу. Від 1953 року тут знаходиться Спілка письменників України. У 1989 році в ньому засновано Народний Рух України за перебудову.

 

Схема особняка Лібермана

 

Загальний архітектурний проект особняка Лібермана

План другого поверху особняка


План першого поверху з автографом В. Ніколаєва



2 коментарів

avatar
Мдяяя... Выбрали бандитов? Они всех вы...ут...
avatar
ну вообще то власть конечно такая, но Яворивський в разы хуже. поэтому, сперва не мешало бы его уничтожить

Залишити коментар

avatar