19 Квітня 2024, 16:28 | Реєстрація | Вхід

«Карпатська літературна резиденція – це люди, простір і творча робота»

Дода_ла: pole_55 08 Жовтня 2021 о 14:14 | Категорія: «Спецпроекти» | Перегляди: 5140
Матеріал підготува_ла: КЛР | Зображення: Віталій Фідик


Письменники Карпатської літературної резиденції – 2021 про свій досвід перебування у резиденції

3 жовтня закінчився другий заїзд Карпатської літературної резиденції 2021 у Славському за участі вісьмох письменників та авторів-початківців. Заїзд тривав два тижні, і за цей час резиденти зустрілися у Народному домі Славського із місцевими поціновувачами літератури, провели камерні читання на літературному вечорі, прочитали літосвітній лекторій (усі лекції, інтерв’ю та відеоролики з КЛР можна переглянути на ютюб-каналі КЛР тут), записали низку інтерв’ю, обговорили зйомку буктрейлерів до своїх майбутніх книжок, ба навіть відправили листівки із КЛР своїм друзям. Про це (і не лише про це) – у відгуках наших резидентів. 

Фото © Віталій Фідик

Олександр Михед, письменник, культуролог, куратор мистецьких проєктів: «Карпатська літературна резиденція – це люди, простір і творча робота. Люди, якими захоплюєшся. Простір, в далечінь якого не можеш перестати вдивлятися. Робота, яка ще тривалий час даватиме знати про себе».

Галина Ткачук, письменниця, викладачка літтворчості: «Магія спілкування, казкові краєвиди, безцінні зустрічі».

Дмитро Безверхній, автор ретро-детективів: «КЛР – це нове місце сили для мене, місце знайомств, вражень, велика пригода творчості. Тут народжуються сюжети важливих книг та справжня дружба». 

Ірина Шувалова, поетка і перекладачка: «Перебування на КЛР нагадало мені про те, як важливо активно відвойовувати у світу простір і час для роботи над своїм творчим проєктом, – і в той же час, як важливо часом сховати свій проєкт до шухляди і гайнути на весь день кудись на вершини й у хащі, де можна їсти ожину з куща і дивитися на нескінченно далекі, сині-сині горизонти».

Вахтанґ Кебуладзе, філософ, науковець, есеїст: «Я не був у Славському від дитинства. Намагався зустріти себе малого, а знайшов себе іншого».

Ольга Лисак, авторка соціально-побутових романів: «Вважаю, що КЛР – це унікальний формат, адже організаторам вдалося досягти максимальної синергії. Пречудова локація, яка, насправді, є місцем сили в усіх значеннях, продумана організація побуту та комфорту для усіх учасників. Люди – це головна сила та джерело натхнення на резиденції. Можливість неформально поспілкуватися з досвідченими літераторами та колегами-початківцями, дізнатися щось нове, схопити їх спосіб мислення та почути їх думку про якісь актуальні питання – безцінний досвід, який ніяк не вдалося би пережити за інших умов. Безмежно вдячна усій команді проекту за таку можливість для зростання».

Сергій Лущик, поет, есеїст: «КЛР – чудова нагода відволіктись від повсякдення і отримати новий досвід». 

Христина Шалак, авторка художніх репортажів: «КЛР залишила по собі найкращі спогади. В першу чергу — про людей, їх історії та всі ці чудові розмови, що велися за горнятками чаю та келихами вина. І хоча мені не вдалося писати так багато, як планувалось, натомість я отримала дещо набагато важливіше: уявлення про те, якою моя книга має бути, натхнення та поштовх до її написання, надзвичайно цінний зворотній зв’язок від колег — і це вже багато більше за всі мої дорезидентні сподівання».

Фото © Віталій Фідик

Про події та лекції від письменників під час Карпатської Літературної Резиденції ви можете дізнатися на сторінці КЛР у Facebook та на ютюб-каналі КЛР тут.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

0 коментарів

Залишити коментар

avatar