28 Березня 2024, 11:55 | Реєстрація | Вхід

«Видиме у слові Грицька Чубая»

Дода_ла: Anna_Jutchenko 22 Січня 2021 о 14:36 | Категорія: «Статті» | Перегляди: 4913
Матеріал підготува_ла: Анна Ютченко | Зображення: Litcentr


Зазвичай, коли ми чуємо ім’я Грицько Чубай, то думаємо про нього як про поета. Однак позиція відстороненості, уважна спостережливість протягом життя тільки підживлювали його вірші синкретичністю – поєднанням візуальних та аудіальних образів у слові. Тому в наш час це дає нам новий привід інакше поглянути на творчість Грицька Чубая та сміливо називати його не лише поетом, а й «Аrtist» – у значенні художника, що поєднує різні види мистецтва, обирає форму й інструменти для свого висловлювання.

З дитинства Грицько почав малювати, збирав власну бібліотеку і платівки з класичною музикою. У школі почав писати та мав перші публікації у регіональній газеті. Працював вчителем малювання у селі Жабокрики на Рівненщині, в колгоспі – художником, згодом монтажником сцени в театрі Заньковецької у Львові, художником-оформлювачем на ізоляторному заводі. Через переслідування КДБ, допити та постійне шпигування за поетом, цей вибір був для нього радше вимушеним жестом та подекуди життєвонеобхідним.

Ми не знаємо достеменно чи свідомо обирав Григорій Чубай, чи саме Слово обрало його. Однак завдяки близькості його віршів та поем до картин, музики та навіть кіно відкриває нам безмежний простір для співтворіння із автором. 

З нагоди 72-ого дня народження Грицька Чубая публікуємо підбірку відеопоезій, які були створені в рамках конкурсу «Видимість» від BookForum у 2019 році. Головною темою конкурсу було відшукання причетності через видиме чи ледь помітне; через колір, рух та звук. Кожна відеопоезія як окреме висловлюванням на тему причетності – внутрішньої чи зовнішньої, її межі або відсутності.



«Балада про втечу»Режисер: Пьотр Армяновський


«Ніч»Режисер: Ростислав Кузик


«White River» (за мотивами вірша «Жінка»). 
Режисерка: Уляна Вінничук


«Сніг»Режисерка: Лілія Люзняк 


«Фрагменти одного цілого» (за мотивами поем – 5 і 11 частини «Світло і сповідь», «Марія»). Режисерка: Марія Варлигіна


«Що робить річка вночі»Режисери: Марічка Сташко, Денис Фурдин


«Той, що певний»Режисерка: Христина Худоба 


«Жінка»Режисерка: Діана Горбань


Матеріал підготувала  Анна Ютченко. Інші відео Конкурс відеопоезій «Видимість»: Youtube
В колажах використано знімки сторінок з «П’ятикнижжя» Грицька Чубая, «Видавництво Старого Лева», Львів, 2013.

0 коментарів

Залишити коментар

avatar