18 Квітня 2024, 06:03 | Реєстрація | Вхід

«Поєднання мандрів, навчання та обміну досвідом». Третя Літературна подорож проекту Cultour.Ua

Дода_ла: pole_55 09 Листопада 2016 о 12:42 | Категорія: «Репортаж» | Перегляди: 3731
Матеріал підготува_ла: Cultour.Ua | Зображення: Олена Стоянова, Оксана Боровець


З 24 по 31 жовтня 2016 року відбулася вже третя за рахунком «Літературна подорож» проекту Cultour.Ua за маршрутом Львів — Краків — Вроцлав — Львів. Цього разу організатори вирішили розширити коло учасників та зробити участь максимально доступною для всіх зацікавлених у літературі.
 

Відтак, група з 15-ти молодих літераторів, письменників, поетів, менеджерів культури, організаторів літературних подій з різних куточків України вирушила до Польщі, щоб ознайомитися з сучасним польським літературним процесом і побувати на одному з найкращих літературних фестивалів світу — Міжнародному літературному фестивалі імені Джозефа Конрада. Організаторами туру виступила громадська організація «Інститут культурного менеджменту» за підтримки польського Інституту Адама Міцкевича.


Щойно прибувши до Кракова, група поспішила на зустріч із редакцією головного опозиційного видання Польщі — «Gazeta Wyborcza w Krakowie». Учасники мали змогу не лише послухати розповіді керівників різних відділів про їхню діяльність, а й побачити роботу журналістів на власні очі, спостерігаючи за ранковою «планеркою».


Наступного дня — європейська столиця культури — Вроцлав. Магічне місто з казковою архітектурою і гномами, що ніби чекають на вас на кожній вуличці. Найбільшим враженням та пунктом призначення для учасників мандрівки став музей Пана Тадеуша. Надсучасний літературний музей, в якому можна погортати віртуальний манускрипт Міцкевича, послухати музику і радіовипуски епохи, та ще й пограти в різні інтерактивні ігри з експонатами, адже все в ньому живе і готове до взаємодії з гостями. Така репрезентація літературної та культурної спадщини загалом вражає, залишається лише сподіватися, що незабаром і в Україні з’явиться щось подібне.


Головною метою подорожі було відвідування подій Міжнародного літературного фестивалю імені Джозефа Конрада у місті Краків. Цього року склад гостей фестивалю по праву можна назвати зірковим, адже до дискусій та зустрічей з читачами було запрошено таких знаних на весь світ письменників, як Річард Фленаган, Майкл Каннінгем, Мішель Фабер та Елінор Кеттон. Взяла участь у фестивалі й Україна — з подією No Coutry For Old Prose, яку курувала Ірина Вікирчак. No Coutry For Old Prose — це розмова з письменницями Галиною Шиян, Софією Андрухович і Наталкою Сняданко про стан так званої «нової» прози та її місце в сучасній українській літературі.


Однак справжньою родзинкою літературної подорожі стали спеціальні заходи, підготовані організаторами виключно для учасників проекту. Так, у затишній атмосфері кав’ярні можна було розпитати директора фестивалю Конрада Ґжеґожа Янковіча про всі секрети організації такої масштабної події, дізнатися про діяльність та проекти Східного партнерства Інституту Адама Міцкевича з вуст його координаторки Ірени Федоркової, а також все-все про літературні премії та фестивалі в Польщі від перекладачки та менеджерки культури Юстини Чеховської.


Доповнили низку зустрічей із польськими діячами розмови з українськими гостями. Учасники літературної мандрівки мали змогу поспілкуватися з програмною директоркою Форуму видавців у Львові Софією Челяк, письменницею Галиною Шиян, а також відвідати воркшоп з художнього перекладу від Тетяни Родіонової.


«Тур з Cultour.Ua на літфест в Краків був для мене цікавим досвідом культурного туризму та більш глибокого занурення в суть події, адже за допомогою організаторів ми мали можливості спілкуватися з організаторами та гостями фестивалю більш детально та ставити питання, відповіді на які можуть стати в нагоді при організації заходів в Україні», — розповідає Віра Грузова, учасниця туру, координаторка прес-служби Міжнародного літературного фестивалю в Одесі.

Завершенням туру, як і завершенням фестивалю, стала урочиста церемонія-закриття та вручення премії ім. Джозефа Конрада за кращий роман, опублікований у поточному році. Цьогоріч її отримала польська письменниця українського походження Жанна Слоньовська за книгу «Дім з вітражем».


«Ця неймовірна подорож для мене — то великий подарунок! Стільки цікавих знайомств, зустрічей, ранків та вечорів, усмішок, гномів, горняток кави, книг та книгарень. 8 щасливих днів з найпрекраснішими людьми в красивому місті Краків надихнули мене на нові ідеї, які вже згодом перетворяться на новий проект. Такі подорожі найкраще натхнення на творчість!», — ділиться враженнями учасниця туру, журналістка Олена Некрасова.


На думку організаторів, саме таке вдале поєднання мандрів, навчання та обміну досвідом сприяє розвитку активних громадян і народженню нових культурних проектів та ініціатив. 

«Одного разу завдяки Cultour.Ua я поїхала в подорож на перекладацький фестиваль у Ґданську, і вона дійсно багато чого змінила в моєму житті, стала поштовхом до реалізації проектів, які зараз стали невід’ємною частиною мого життя. Тепер я сама є координаторкою Cultour.Ua, і цей досвід дуже крутий, адже бачиш, як в інших людей загоряються очі, як народжуються нові ідеї…», — говорить координаторка проекту Тетяна Родіонова.


Анонси нових подорожей публікуватимуться на сторінці проекту в соціальній мережі Facebook.
Інформаційні партнери проекту: Cultprostir.ua, Читомо, Litcentr, ЛітМайданчик, 5Books.

Посилання з теми: 



0 коментарів

Залишити коментар

avatar