19 Квітня 2024, 02:35 | Реєстрація | Вхід

Незакінченість і перерваність Андрія Хаєцького

Дода_ла: pole_55 11 Жовтня 2016 о 10:49 | Категорія: «Інтерв'ю» | Перегляди: 2988
Матеріал підготува_ла: Валерій Пузік | Зображення: Ростиславна Лесовикова, архіви автора


Андрій Хаєцький, поет, народився і живе в Одесі. Учасник проектів: вільне об'єднання поетів Just Poetry, вуличні читання «Прямая речь». У 2016 світ побачила його дебютна збірка віршів «Три крапки», до якої ввійшли вірші, написані ним у період з 2012 по 2016 роки.

«За певний період з’явилося стільки віршів, що неможливо було рухатися далі, — розповідає автор. — Я почав це відчувати ще минулої осені, і дав собі обіцянку зробити збірку…»

Почнемо з визначення: три крапки — розділовий знак у вигляді трьох поставлених поряд крапок, яким позначають на письмі незакінченість або перерваність висловлення, а також пропуски у тексті. Ми вирішили дізнатись в Андрія про яку саме «незакінченість і перерваність» йде мова.


Крапка, двокрапка, три крапки - три розділи. Розкажи про структуру книжки, що значить кожний розділ, чому саме так, а не інакше? 

У розділі «Крапка» знаходяться вірші про те, що закінчено для мене. У розділі "Двокрапка" знаходяться вірші, що написані від соціального болю та розпачу. Вони про те, про що варто говорити. У «Трьох крапках», власне, розміщено вірші про те, що має продовження для мене. Про почуття та відчуття. 

З самого початку, декілька років тому, з'явилася назва «Три крапки» — і на час виходу збірки певна концепція склалася сама собою.

***
Скажи-но, о котрій приходить Бог? 
З якого неба? В якій одежі? 
Останнім часом наш з Ним діалог 
не містить сенсу — і це бентежить. 

Маріє, я ріс на твоїх очах. 
Ходив до школи, грав у театрі. 
Носив сорочку з чужого плеча. 
Співав народних пісень при ватрі. 

Під шепіт твоїх молитов я спав.
Осінні ранки збирали листя.
Туманом вкривало зелений став
і наш будинок — теплий і чистий

Скажи-но, на милість, чому людей 
ковтає море й штовхають гори? 
Чому безвір'я не має очей,
але руйнує твої собори? 

Маріє, то скільки іще тривог 
гуляє світом? В яких одежах? 

Скажи-но, до кого приходить Бог? 
І як зустріти Його належить?


Чи можеш згадати момент з чого все почалось? 

Почалося все з підліткового віку, коли почав писати вірші. Я тоді навчався у школі, у 8 класі, здається, і ходив до театрального гуртка. На районних конкурсах виступав як чтець. І в певний момент з'явився перший текст і бажання виступити із авторським віршем. Так не сталося, але писати продовжив. До певного моменту тексти були переважно російськомовні, але у 2012 році я повністю перейшов на рідну мову і все стало на свої місця. 

Не знаю, чому вірші, а не проза. Певно тому, що слухав багато музики тоді. І саме пісенна форма тексту мені була зручніша та цікавіша. Я свого часу саме тексти пісень і писав. Навіть вигадував проект «три крапки. абстракція клавішів», але грати на фортепіано та співати мені не дуже дано. Тому деякі тексти пісень стали зараз віршами і навіть ввійшли до книги.

Моє натхнення — то мій світ. І зовнішній, і внутрішній. Останній я годую книгами — іноді здається, що він ненаситний, але з часом я розумію, що все відбувається вірно і скуповую та перечитую книги, які мене цікавлять або які радять мої друзі. Зовнішній світ — то моє місто, перш за все, а також міста нашої країни. Україна — неймовірна країна для натхнення. Море і гори, ліси та степи — то навіть більше, аніж треба для талановитих людей, що здатні робити літературу країни.

Минулого року ти говорив «літературний процес в Одесі знаходиться у стані пошуку своєї форми у рамках сучасного суспільства». Що змінилося за рік? 

Насправді, пошук продовжується — і це абсолютно нормально. Адже і суспільство знаходиться у процесі самоідентифікації. За останні роки нас змусили це робити зовнішні фактори. Ми втрачаємо багато і багатьох — тому змушені усвідомлювати себе. Це природній процес. Боляче, що втрачаємо людей, правда. 


Цитата:

«Ситуація в країні не може не впливати на те, що пише поет. То було б не нормально. Звісно, реакція на кожну подію виникає, а реагувати я можу у поетичній формі. Для літератора такі реакції — то важка річ. Адже попри те, що відбувається це в твоїй країні, із твоїми людьми, братами та сестрами — ти реагуєш як громадянин. Але для виведення цієї реакцію у літературну форму тобі варто це пропустити крізь себе. Бути фільтром — справа не з чистих. Але з чесних. Тому, стає вибір. Писати чи не писати. Реагувати чи ні. Якщо в тобі є талант і серце — на тебе впливатиме кожна подія у твоїй країні».

В якому стані зараз літературний процес в Одесі? 

Зараз є молодь у літературі. Це найголовніше. І у них є певний карт-бланш. Нарешті Одеса привернула до себе увагу літераторів та видавців. Протягом літа була можливість бачити й чути письменників та поетів, що є зараз топовими у країні. Восени — можливість вдруге вже відвідати події Літературного фестивалю та почути письменників з-за кордону. Для тих, хто береться за літературну діяльність — рай. 

Я із захопленням спостерігаю за «Театром вух», за конкурсом «БЛОК», наприклад. Конкурс дає можливість заявити про себе як про поета. Театр — можливість, аби слухачі почули та оцінили тебе як автора. І далі вже — є об'єднання молодих письменників, які спроможні діяти спільно. Є ті, хто рухаються самостійно. Нещодавно з'явився сайт Litoda — молодь створила портал, який чесно називають «літературним серцем міста». 

Враховуючи всі ці фактори разом, можна сказати, що літературний процес почав ставати, власне, процесом. Цікаво, що буде далі.


Ти знайшов свою поетичну форму?

Ні. Рано чи пізно це станеться, але зараз я не обмежую себе певною формою. У стані пошуку.

Коли чекати другу книгу? Вже маєш уявлення якою вона буде? 

Матеріал для другої книги накопичується. Звісно, вона буде про нас — про людей. Мене завжди цікавить життя як процес. І ні про що інше (про природу, наприклад) я писати не можу. Люди — то є найцікавіше у світі. Другу книгу ВАРТО чекати. Сподіваюсь, то не буде шлях у чотири роки.

> І накінець сформулюй п’ять правил свого життя і творчості

1. Бути людиною.
2. Чути.
3. Бачити.
4. Відчувати.
5. Аналізувати.
Валерій Пузик

Посилання з теми:


0 коментарів

Залишити коментар

avatar