18 Квітня 2024, 14:05 | Реєстрація | Вхід

В Ужгороді засновано Мистецьку резиденцію «Мала Штація»

Дода_ла: pole_55 10 Липня 2015 о 12:10 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2606
Матеріал підготува_ла: Поліна Городиська | Зображення: Андрій Кирилюк (Varosh)


Сьогодні (10 липня) в Ужгороді відбудеться відкриття Мистецької резиденції «Мала Штація». Кожної пори року в однойменний атмосферний заклад на кілька тижнів запрошуватимуться митці, яким буде пропоновано висвітлити у своїх проектах Ужгород чи міста області.

«Малій штації» дав назву заклад, де будуть проживати гості - старовинний затишний готель у дусі австро-угорських часів. Проект поки що на стадії розробки, але перший заїзд уже сформований. Розрахований він на письменників і фотографів, стартує влітку і перші його гості - це український есеїст Олександр Бойченко і найбільший популяризатор української літератури в Польщі поет Богдан Задура. Олександр, який побував на багатьох літературних резиденціях, співпрацює з нами ще й у консультативному режимі, і ми це дуже цінуємо», - розповів один із співзасновників резиденції, музикант, письменник та фотограф Валентин Кузан

Одним із фотографів, які працюватимуть над своїм документальним проектом в Ужгороді є Анна Войтенко, авторка надзвичайної серії фото про унікальні традиції лозоплетіння в селі Іза.



«Ідея заснувати мистецьку резиденцію полонила мене спонтанно, в Ужгороді 30 березня, так, ніби прекрасна пропозиція у потрібному місці і часі вже чекала, що ось я приїду і піддамся спокусі співучасті у її втіленні. Можна навіть сказати, що певною мірою це був стан аффекту. Ну уявіть собі, ти три дні гостюєш в гарному, крихітному і сонному містечку, і наступних три місяці віддаєш усі свої думки і гроші щоб його сни збулися (це як дарувати дитині омріяну іграшку), чомусь мені тоді здалося, що Ужгороду сняться письменники і фотографи, які приїздять сюди з різних країн по натхнення :) Думаю, професійні засновники резиденцій мали б професійнішу відповідь на ваше запитання, у мене ж такий, майже романтичний, перший досвід, я й засновницею себе не почуваю зовсім», - розповіла літературному порталу Litcentr одна із засновниць резиденції, історик та поетка Світлана Лісовська.



Проект поки що розрахований на рік, потім його коригуватимуть відповідно до результатів першого річного кола заїздів, в ході яких, до речі, презентуватиметься творчість авторів, які тут гостюватимуть і надихатимуться. Активну підтримку в цьому надаватиме мистецький центр «Галерея ІЛЬКО». Письменники і фотографи будуть перебувати в Ужгороді близько двох тижнів і завдань чи умов резиденція їм не ставить, - є рекомендації, щоб написані чи фотографовані твори мали прив’язку до Ужгорода чи області. Наразі заплановано запрошувати по двох-трьох учасників раз на 3 місяці, тобто раз у сезон. Серед гостей будуть як українці, так і й гості із сусідніх країн – Польщі, Угорщини, Чехії та інших.



«До кінця 2015-го року організатори залишають за собою право самостійно обирати і запрошувати резидентів, це будуть авторитетні в своїх галузях митцті з Центральноєвропейських країн, які з 2016 року будуть співпрацювати з «Малою Штацією» в якості журі, відбираючи проекти потенційних резидентів за відкритим конкурсом. Умови участі будуть оголошені за два місяці до початку відбору на офіційному сайті www.shtacija.com», - уточнює СвітланаЙ додає: «Проекту дуже пощастило, бо в лічені хвилини після народження ідеї до його реалізації долучились Валентин Кузан і Андрій Любка, без них усе було б в рази складнішим, якщо взагалі можливим.»



«У готелі «Мала штація» є можливість поселити одразу трьох авторів. Там дуже затишна і творча атмосфера. Перший поверх наче навмисно придуманий для того, щоб там усамітнюватися, і писати під потріскування вогню в каміні. Це надзвичайно надихає. До того ж тут ніколи немає випадкових людей», - розповідає Валентин.



Якщо із першими гостями-письменниками вже більш-менш зрозуміло, то з іменами фотографів, крім Анни Войтенко, організатори ще визначаються. Вже є база цікавих угорських авторів та сприяння від польських експертів у документальній фотографії, яку визначено  пріоритетним стилем, у якому повинні працювати майстри. Надається перевага саме жанру документальної фотографії, який передбачає розповідання певної історії, глибоке розкриття теми. Тому цілком можливо, що фотографи (принаймні українські, бо для них це буде простіше) приїджатимуть по кілька разів, розбиваючи заїзд на частини.



«Ми співпрацюємо із міжнародним фестивалем фотографії, який нещодавно відбувся в Одесі і Батумі паралельно. Там було багато фотографів із різних країн, а, крім того, і кураторів із Польщі. З деякими із них у нас є домовленості, і вони нам допомагатимуть у відборі авторів для цього проекту. Адже резиденція передбачає створення певного портрета Ужгорода -  вербального і візуального одночасно. Тому приїжджають саме письменники і фотографи.

До фотографів буде рекомендація, якщо їм буде цікаво, пофотографувати Ужгород. Це будуть автори, які мають відношення до документальної і репортажної фотографії», - зазначив Валентин.



Кожного автора, який приїжджатиме, організатори проекту «Мала штація» будуть презентувати в Ужгороді. Якщо це письменник, то презентуватимуть його книжки, творчість загалом. Щодо запрошених фотографів, то організатори мають намір влаштувати підсумкову виставку їх робіт.



Про ідею заснування, умови участі, притерії добору резидентів, а також плани та мрії щодо розвитку «Малої Штації» ви можете дізнатися 10 липня у «Галереї ІЛЬКО», на прес-конференції з нагоди відкриття мистецької резиденції

«На даний момент резиденція вже має все найкраще. Особливо можна пишатися першими учасниками, в рамках відкриття «Малої Штації» Олександр Бойченко, що, крім усього іншого, є почесним лектором в європейських вишах, прочитає лекцію про польську літературу і одразу після цього буде перша в Україні презентація книжки Богдана Задури «Найгірше Позаду», а культовий фотограф Олександр Ляпін, проведе трьохденну серію майстеркласів. Тобто, як бачите, наша мистецька резиденція має також освітню місію, залучення пересічного українця до культури, як до невід'ємної частини приватного і соціального життя, адже вибір між пультом від телевізора і книжкою залишається вирішальним.», - Світлана Лісовська.


Аналог такого проекту в межах України дотепер діяв тільки в Івано-Франківську і пов’язаний він із Станіславським літературним феноменом. Оскільки за останні роки є всі підстави говорити про значний ривок у літературному розвитку закарпатців, варто було рано чи пізно очікувати на ужгородський варіант. «Мала штація», за думками різних експертів, має серйозні шанси стати унікальною серед європейських мистецьких резиденцій, зокрема, через оригінальне  розташування.

Розмовляла - Поліна Городиська
В публікації використано фото Андрія Кирилюка (Varosh) та матеріали сайту Нове Закарпаття.

0 коментарів

Залишити коментар

avatar