19 Травня 2024, 00:56 | Реєстрація | Вхід
/ Прийом творів на Конкурс оповідань «Open World»-2024 - 1 Листопада 2024

Прийом творів на Конкурс оповідань «Open World»-2024

Категорія: «Конкурси»
Дата: 01 Листопада 2024 (П'ятниця)
Час: 00:00
Вартість: За умовами конкурсу
Місто: Світ
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав:
Кількість переглядів: 642


Тема конкурсу: ФОЛЬКЛОРНИЙ КОД УКРАЇНИ 

Фольклор – це неписана історія народу та його вікова мудрість. Фольклор – це не лише пісні й казки давно минулих часів, а й комплекс світоглядних уявлень про навколишній світ – реальний та уявний, який вплинув на наші сучасні переконання та ставлення до подій і людей. Фольклор знайшов своє втілення в десятках жанрів усної прози, пісенності, народної драми. Він у художній формі сконденсував уявлення українців про добро і зло, красиве й потворне, свій край і чужі землі та народи. У фольклорі ми бачимо яскраві риси нашоївідмінності від інших народів, у першу чергу, попри підступно нав’язувану століттямидумку, від росіян. І водночас можна побачити багато спільного зі світоглядом, цінностями,художньою образністю, сюжетами та мотивами європейських культур. 

Сьогодні, коли гранично гостро стоїть питання про збереження України та українського народу на світовій мапі, надзвичайно важливим є наше єднання навколо спільних цінностей, спільного історичного й культурного коду, джерелом і осердям якого є наш фольклор. Фольклор не лишився в минулому – багато жанрів, мотивів, образів, засобів поетики перейшли в сьогодення. 

Нині твориться сучасний фольклор – на тему війни і воєнного часу, складаються усні історії із життя воєнних, волонтерів, переселенців та всіх інших, кого захопив чорний вир війни. Поширюється сучасний фольклор в інтернеті. Активно побутує міський фольклор та постфольклор. 

Тож ми очікуємо від вас оповідань, які прямо або опосередковано засновані на фольклорних джерелах – легендах, переказах, казках, баладах, думах, обрядовій поезії. Серед персонажів можуть з’явитися міфологічні створіння, які є відголоском давніх культів, а магія може існувати поруч із буденністю. Русалки й чугайстри, вовкулаки й песиголовці, лісовики й домовики, відьми й мольфари будуть цілком доречними в цих творах. Князівська й козацька доба, оспівана в легендах і думах, також може зацікавити наших читачів. Коляда, Купала та інші обрядові свята – це те, що продовжує збуджувати уяву та цікавість та може дати поштовх авторській уяві. Вертеп та його персонажі, казкові герої, магія перевтілень і переселення душ, закляті скарби, приворотне зілля, віщі сни, люди з надприродними здібностями, святі місця – це лише підказки для того, щоб увімкнути вашу творчу фантазію. 

Гайдамацькі перекази, чумацькі пісні, воєнний фольклор українців від стрілецьких пісень до сьогоденних усних творів, які супроводжують життя наших захисників – усе це варте уваги та художнього осмислення. У творах може бути поєднане минуле й сучасне, містика й реальність, героїка колишніх часів і сьогодення. Головне, щоб читач відчув дух українського народу, побачив його національну ідентичність, зацікавився традиційною культурою, відчув необхідність збереження історичної пам’яті, національних традицій, української державності. 


Умови конкурсу оповідань «Open world» 2024

1. На конкурс приймаються прозові твори українською мовою, які раніше не оприлюднювалися. До участі не допускаються оповідання, опубліковані в Інтернеті, у друкованих виданнях, у вигляді аудіокниги тощо. 

Отримання оргкомітетом конкурсної заявки вважається згодою учасника на участь у конкурсі, обробку його персональних даних, друк його твору, світлини та інформації про автора в разі перемоги. 

2. Максимальна кількість слів конкурсного твору - 3000, мінімальна – 1500. Оповідання, які не відповідають встановленому ліміту слів, до конкурсу не допускаються. Твори повинні відповідати жанровим характеристикам, властивим оповіданню. 

3. За умови безкоштовної участі автор надає два оповідання. 
Автор може надати три або більше текстів при сплаті оргвнеску в розмірі 100 грн. за кожен додатковий твір. Реквізити для сплати будуть надані організаторами у приватному листуванні з автором. 

4. Тема творів: Фольклорний код України. 

5. Правила оформлення: роботи друкуються шрифтом Times New Roman у текстовому редакторі Word розміром 14, інтервалом 1,5. Документи Word з ілюстраціями розглядатися не будуть. 

6. Оповідання приймаються в електронному вигляді на скриньку openworldkonkurs@gmail.com. Лист на конкурс повинен мати тему «Open world» та містити два файли: 

• перший із назвою оповідання і текстом (кожне оповідання надсилайте окремим файлом) 
• другий файл (супровідний) з інформацією про автора: справжнє ім'я, контактна інформація (номер телефону й адреса електронної пошти), назва конкурсної роботи. 

Персональні дані зберігаються у адміністратора для оперативного зв'язку із автором. Ми не передаємо персональні дані третім особам. 

Конкурс оприлюднює ім'я автора (і псевдонім) у разі перемоги/потрапляння до короткого списку. Якщо автор не виграє конкурс, його дані буде видалено після завершення конкурсу. Якщо оповідання потрапить у короткий список, конкурс зберігатиме особисті дані автора до публікації конкурсного збірника , після чого їх буде видалено). 

Якщо оповідання подається на Спецвідзнаку (твір, пов’язаний із Сумщиною), обов’язково потрібно це зазначити в супровідному файлі. 

Усі твори, отримані за конкурсний сезон, кодуються. Кожному оповіданню присвоюється номер для забезпечення максимальної об’єктивності оцінки. Учасник отримує електронного листа про допуск його оповідання (чи відмову) упродовж 2-х тижнів після відправлення заявки. 

7. Вік учасників: 18 та старші. 

8. Початок конкурсу – 1 травня 2024 року. Кінцевий термін подання матеріалів: 1 листопада 2024 року. Усі твори повинні бути подані не пізніше півночі 1 листопада 2024 року за київським часом. 

9. Дата оголошення переможців: 15 грудня 2024 року. Умови проведення урочистої церемонії (або умови дистанційного нагородження) будуть повідомлені окремо. Оповідання оцінюватимуться командою авторитетного журі. 

Фінансові нагороди за 1, 2 і 3 місця: 

• Перше місце: 10 000 грн 
• 2 місце: 7500 грн 
• 3-е місце: 5000 грн 

Спецвідзнака: 3000 грн. за твір, пов’язаний із Сумською областю (про героїв Сумщини, історії міст, селищ тощо). 
Оповідання, що не отримали нагороду, але увійшли до короткого списку: 1000 грн. 

Відзначені оповідання і тексти, які потрапили до короткого списку, будуть опубліковані в колективному збірнику за 2024-2025 роки. Збірник презентуватиметься в Україні та поза її межами. Планується переклад оповідань на англійську мову. Усі деталі обговорюватимуться безпосередньо з авторами. Конкурс зобов’язується дотримуватися юридичних формальностей у сфері авторського права при взаємодії з авторами. 

Засновник і спонсор конкурсу
Заснований у 2019 році американським митцем Аддісоном Хоффманом, директором компанії Adalla LLC, учасником чисельних мистецьких проектів у США. 

Організатори та виконавці 
Головний організатор: Сергій П'ятаченко – голова ГО «Мистецька студія «Орфей», поет, член НСПУ, літературознавець, кандидат філологічних наук. Адміністратор та координатор: Наталія Бурмака – заступник голови ГО «Мистецька студія «Орфей», поетеса. 

Сайт конкурсу: www.openworld.ho.ua 
Сторінка конкурсу в Facebook: https://facebook.com/openworldkonkurs/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar