29 Березня 2024, 16:13 | Реєстрація | Вхід
/ Письменницька онлайн-резиденція UKRAINE LAB 2022 - 30 Травня 2022

Письменницька онлайн-резиденція UKRAINE LAB 2022

Категорія: «Конкурси»
Дата: 29 Травня 2022 (Неділя)
Час: 23:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна / Велика Британія
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2241


Український інститут у Лондоні у партнерстві з Українським ПЕН та Українським інститутом організовує UKRAINE LAB – онлайн-резиденцію для шести письменників/ць на ранніх етапах кар’єри з України та Великої Британії. Резиденція забезпечить фінансову підтримку та професійний розвиток для написання текстів у жанрі творчий нон-фікшн, що розглянуть світові виклики через призму України. Цей проєкт створено за підтримки Британської Ради та Українського інституту в рамках Сезону культури Велика Британія / Україна 2022. Дедлайн подачі заявок: 30 травня 2022.


Про Українську лабораторію 

Коли йдеться про виклики, з якими стикається людство сьогодні – від екологічних криз на зразок Чорнобильської аварії до кремлівських дезінформаційних кампаній та впливу війни на суспільство, – Україну часто називають лабораторією. Українці реагують на ці виклики, демонструючи стійкість і креативність та перетворюючи Україну на скарбницю культурних стратегій опору. Український досвід критично важливий, щоб адекватно розуміти і відповідати на сучасні глобальні загрози у сферах довкілля, безпеки та дезінформації.

Структура резиденції 

Освітня частина 
Протягом освітньої частини резиденції учасниці/ки вивчатимуть український досвід культурного спротиву під керівництвом міжнародних експерток/ів. На них чекають три тематичні семінари
  • Після Чорнобиля: культурний ландшафт постнуклеарної доби (Тамара Гундорова)
  • Війна та брехня: кремлівські дезінформаційні кампанії (Пітер Померанцев) 
  • Театр війни: художні рефлексії воєнної травми (Олеся Хромейчук)
Воркшоп Британської бібліотеки у гібридному форматі (онлайн/наживо) познайомить учасників/ць із дотичними до тем Української лабораторії виданнями, що зберігаються в українській колекції головного книгосховища Великої Британії. Подорож до Києва приведе їх до чорнобильської зони відчуження та Лабораторії журналістики суспільного інтересу.  

Творча частина 
Під час творчої частини резиденції учасниці/ки працюватимуть у трьох парах, розподілених тематично. Вони розроблятимуть свої тексти під супроводом кураторки Української лабораторії (Саша Довжик), під час сесій внутрішнього рецензування та воркшопів із професійними письменницями з України (Ірина Шувалова) та Великої Британії (Джулія Белл). Фотограф Мстислав Чернов інтерпретує тексти учасниць/ків візуально. Результатом резиденції стане публікація написаних протягом резиденції творів українськими та англомовними медіапартнерами (Критика, Коридор, Тиждень; openDemocracy, MIR, The Ecologist).

Робоча мова резиденції – англійська. Резиденти/ки писатимуть рідною мовою (англійською та українською), після чого з їхніми текстами працюватимуть професійні перекладачi/ки. Всі воркшопи та сесії рецензування відбуватимуться англійською мовою, тому важливо, щоб усі учасниці/ки вільно володіли англійською.

Оплата

Учасники/ці з України отримають гонорари в розмірі £1,170. Резиденція передбачає, що учасниці/ки будуть задіяні приблизно три робочі дні протягом шести тижнів резиденції. 

Вимоги до кандидатів/ок

  • Вільне володіння англійською 
  • Дві (або більше) публікації (онлайн або друк). Жанри публікацій можуть включати короткі оповідання, есеї та інші форми творчого нон-фікшн. Оскільки резиденція розрахована на письменниць/ків на ранньому етапі кар’єри, заявки від авторок/ів, що вже мають опубліковану книгу, НЕ будуть розглядатися
  • Інтерес до тем Української лабораторії (довкілля, дезінформація, сучасна війни через призму України) та кроскультурного діалогу
Українське журі

  • Андрій Курков, письменник, президент Українського ПЕН
  • Тетяна Огаркова, літературознавиця, есеїстка, журналістка
  • Оксана Луцишина, письменниця, літературознавиця, перекладачка
Як подати заявку 

До 30 травня 2022 кандидати/ки мають заповнити онлайн-форму заявки та додати до неї мотиваційний лист і зразок свого письма. З додатковими питаннями можна звертатися до кураторки проєкту Саші Довжик: dovzhyk@ukrainianinstitute.org.uk.

У банері використано роботу Олександра Хвостенка-Хвостова, сценічна установка до вистави "МОБ” (за Е. Сінклером), 1924. Колекція Мистецького Арсеналу, Київ.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar