26 Квітня 2024, 03:47 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація альбому на вірші Лесі Українки у Львові - 28 Лютого 2022

Презентація альбому на вірші Лесі Українки у Львові

Категорія: «Події»
Дата: 28 Лютого 2022 (Понеділок)
Час: 19:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Центр Шептицького, Великий зал
Адреса: вул. Стрийська, 29a
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 280


28 лютого о 18:00 у Великому залі Центру Шептицького з нагоди дня народження Лесі Українки львівський гурт «Три кроки в ніч» презентуватиме новий альбом «Річка V. Дорога на Буркут». Він об’єднує шість пісень на вірші поетки. Над ним Віктор Мартинюк та Марічка Кошелінська-Мартинюк працювали півтора року впродовж уявної мандрівки слідами Лесі Українки до високогірного гуцульського села Буркут – місця умиротворення й відновленої рівноваги:  

«Січень–березень 1901 року Леся Українка провела біля ліжка вмирущого друга. Досвід цієї втрати був для неї важким і виснажливим. Тому в квітні вона подалася на південний захід, до "зеленої Буковини", щоб у товаристві Ольги Кобилянської, неподалік гір, відновити фізичні й душевні сили. Пізніше, за порадою лікаря, вона рушила далі в пошуках чистішого і прозорішого повітря, а властиво до Буркута, знаного місця відпочинку на березі Чорного Черемошу побіля джерела залізної води».

Про те, чому саме образ дороги став провідним для альбому, Віктор з Марічкою розповідають так:

«Зупинившись дорогою на кілька днів у Вижниці, Леся якось піднялася на гору Німчич, звідки побачила "при заході сонця щось таке гарне і срібне, як мрія, – кажуть, що зветься Ростоки, але я думаю, що то ніяк не зветься і що його вже тепер там нема, бо щось такого може показатись тільки раз і зникнути, а вже якби хто вдруге хотів би те саме побачити, то не знайшов би. Та чи не є такою ж зникомою мрією всяка подорож? І чи не є ця побачена мрія відображенням чогось усередині нас самих? Ми не можемо пройти чужий шлях, лише свій власний. І побачене в дорозі є лише нашим досвідом, адже всяка мандрівка починається всередині нас самих, хоч би чиїми слідами йшли.

Подорож як спосіб примирити себе зі світом, виміряти його собою, вмістити його в собі, а себе в ньому. Досягти й осягнути – насправді лише на мить, коротку і вічну, як дотик призахідного сонця, у світлі якого Буркут реальний стає тотожним Буркуту бажаному і шуканому, стає місцем, у якому неприкаяна душа віднаходить своє місце».


Гурт «Три кроки в ніч» утворився 2013 року, напередодні першого Свята музики у Львові. Його заснували музиканти Марічка Кошелінська-Мартинюк (вокал, бандура, фортепіано) і Віктор Мартинюк (перкусія, мандоліна), а згодом до них доєднався літературознавець та духовик Данило Ільницький (англійський ріжок, гобой, сопілка, блокфлейта) і гітарист Олександр Міхаліцин. 2015 року гурт опублікував альбом колискових пісень «Ковдронька», адресованих не так дитячій аудиторії, як внутрішній дитині, що живе всередині кожного дорослого. Від 2016 року «Три кроки в ніч» продовжують традицію літературних музичних гуртів, пишучи музику на вірші як сучасних поетів і поеток, так і класиків, прикладом чого є виданий 2019 року мініальбом «Висока вода».


0 коментарів

Залишити коментар

avatar