29 Березня 2024, 10:56 | Реєстрація | Вхід
/ Конкурс «Найкращий книжковий дизайн» 2021 - 5 Травня 2021

Конкурс «Найкращий книжковий дизайн» 2021

Категорія: «Конкурси»
Дата: 04 Травня 2021 (Вівторок)
Час: 23:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1824


Розпочався прийом заявок на участь у Конкурсі «Найкращий книжковий дизайн-2021», що його проводить X Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у співпраці з Goethe-Institut в Україні та за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку і Фонду Buchkunst. 


ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ НАЙКРАЩИЙ КНИЖКОВИЙ ДИЗАЙН

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ КОНКУРСУ

Це Положення визначає порядок організації та проведення конкурсу «Найкращий книжковий дизайн», який проходить у межах Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» — щорічного проєкту ДП «НКММК «Мистецький арсенал».

Конкурс «Найкращий книжковий дизайн» започаткований ДП «НКММК «Мистецький арсенал» та GoetheInstitut в Україні в 2016 року під час Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

Партнерами Конкурсу можуть бути інші українські та іноземні організації чи приватні компанії, які надають суттєвий внесок у перебіг і розвиток Конкурсу.

Для організації та проведення Конкурсу створюється Організаційний комітет (надалі — Оргкомітет), до складу якого входять представники ДП «НКММК «Мистецький арсенал» та Goethe-Institut в Україні.

Склад Оргкомітету затверджується наказом генерального директора ДП «НКММК «Мистецький арсенал». Оргкомітет затверджує необхідну документацію та контролює хід робіт, пов’язаних із підготовкою та проведенням Конкурсу.


2. МЕТА І ЦІЛІ КОНКУРСУ 

МЕТА КОНКУРСУ:

сприяти розвиткові візуальної культури видань в Україні шляхом щорічного відзначення українських видань із найкращим книжковим дизайном і забезпечити їхнє представлення на профільних міжнародних подіях.

ЦІЛІ:

  • сприяти розвиткові візуальної культури української книжки, спираючись на міжнародні тенденції і власні традиції книготворення;
  • збільшувати видимість дизайнерів, ілюстраторів, арт-директорів та інших осіб, які здійснюють внесок у розвиток українського книжкового дизайну, а також відкривати нові імена;
  • популяризувати український книжковий дизайн у світі;
  • актуалізувати важливість естетичної складової книжки, поєднання змісту й форми.

3. УМОВИ УЧАСТІ

  • На Конкурс можуть подати книжки офіційно зареєстровані в Україні видавництва й приватні особи, а також інституції, установи, які виступили ініціатором видання і друкували книжку без участі видавництв.
  • До участі в Конкурсі приймаються книжки, які були надруковані в період з серпня 2020 року по травень 2021 року і не були заявлені до Конкурсу раніше.
  • Подані книжки повинні бути створені українськими дизайнерами / ілюстраторами, або створені на замовлення українського видавництва.
  • Не розглядаються видання з купленим ліцензованим контентом, права на який належать іноземним компаніям.
  • Від одного видавництва / приватної особи може бути подано до 5 книжок.
  • Якщо приватна особа має бажання подати від себе книжку, видану у співпраці з видавництвом, така книжка буде прийнята у випадку, якщо вищезазначене видавництво не вичерпало квоту в 5 книжок.
  • Участь у Конкурсі є безкоштовною.

3.1. КАТЕГОРІЇ ДЛЯ ПОДАННЯ КНИЖОК

Учасники Конкурсу подають книжки, зазначаючи категорію, до якої належить їхнє видання.

ПЕРЕМОЖЦІ ОБИРАЮТЬСЯ В 5 КАТЕГОРІЯХ:

  • книги для читання (книжки, в яких домінує текстова частина; поезія, проза, фікшн, нон-фікшн);
  • візуальна книга (видання, в яких домінує візуальна частина; видання про мистецтво, альбоми, фотокниги, каталоги, книжки зі значною кількістю зображень, графічні романи тощо);
  • дитяча книга (дитяча й підліткова книжка різних жанрів і видів, дитячі графічні романи);
  • утилітарна (книга переважно прикладного характеру, довідкова література, науково-популярна книга, наукова, навчальна література, путівники, кулінарна книга тощо);
  • експеримент (самвидав, фотокниги, артбуки і лімітовані видання, зіни, графічні романи тощо).
Учасники самостійно обирають категорію, до якої, на їхню думку, належить книга. Оргкомітет не надає порад стосовно того, до якої категорії віднести книгу учасника. Проте один із членів журі під час оцінювання може ініціювати її перенесення в іншу категорію, якщо інші журі не матимуть заперечення.


3.2 ПРОЦЕДУРА ПОДАННЯ КНИЖОК

До розгляду подаються лише фізичні примірники книжок.

У визначений Оргкомітетом період заявники мають надати по одному примірникові кожної заявленої до участі книжки до офісу ДП «НКММК «Мистецький арсенал» (м. Київ, вул. Лаврська, 10) або надіслати поштою (01010, м. Київ, вул. Лаврська, 10-12, ДП «НКММК «Мистецький арсенал») з маркуванням «Найкращий книжковий дизайн».

У разі використання приватних служб доставки (Нова Пошта, Meest), книжки доставляються кур’єром за рахунок відправника на адресу офісу ДП «НКММК «Мистецький арсенал» (м. Київ, вул. Лаврська, 10). 

Книжки, що будуть подані після закінчення терміну прийому, не будуть допущені до участі в Конкурсі.

У випадку, якщо подана книжка не увійшла в список фіналістів і переможців за результатами третього етапу оцінювання, її примірник залишається у бібліотеці Книжкового Арсеналу з подальшою можливістю передачі у фонди місцевих / регіональних / обласних бібліотек з благодійною метою.

На письмову вимогу заявника книга, що не увійшла в список фіналістів і переможців за результатами третього етапу оцінювання, може бути повернута заявнику за його рахунок поштою або за можливості заявника забрати примірник з офісу ДП «НКММК «Мистецький арсенал» (м. Київ, вул. Лаврська, 10).


4. ПРОЦЕДУРА ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

Визначення переможців відбувається шляхом процедури відбору книжок членами журі. Щорічно Оргкомітет Конкурсу обирає склад журі, який складається з незалежних українських та іноземних дизайнерів, мистецтвознавців, культурологів та інших осіб, які своєю участю популяризують Конкурс і підвищують його авторитет.

Серед поданих книжок обирається короткий список фіналістів (15 книжок), з якого журі обирають переможців у кожній категорії (5 переможців). Серед переможців у 5 категоріях обирається головний переможець — гран-прі.

Процедура складається з чотирьох етапів оцінювання:

  • Перший етап — попередній (технічний) розгляд книжок на дотримання критеріїв умов участі. 
  • Другий етап — відбір членами журі довгого списку книжок до 35 претендентів. 
  • Під час третього етапу члени журі з довгого списку книжок визначають короткий список фіналістів — по 3 книжки в кожній категорії, за винятком, якщо членами журі не було прийняте рішення про збільшення (зменшення) короткого списку. 
  • Четвертий етап — визначення переможців в кожній з категорій, а також визначення головного переможця — гран-прі.
На розсуд членів журі та Оргкомітету, книжці, яка не здобула перемогу, може бути присуджена нагорода «Особлива відзнака журі».

4.1 НАДАННЯ ДОДАТКОВИХ ПРИМІРНИКІВ КНИЖОК-ПЕРЕМОЖЦІВ
У разі виходу у фінал, учасники зобов’язані надати додатково ще 2 примірники своїх видань. Один примірник буде формувати колекцію найкрасивіших книг під час проведення Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», а потім увійде до бібліотеки Книжкового Арсеналу. Другий надсилається для конкурсної лінійки фонду Buchkunst й для участі на Франкфуртській і Лейпцизькій книжкових виставках, третій — для бібліотеки Goethe-Institut в Україні та експонування по бібліотеках-партнерах у межах країни.

Заявники, які подають на участь у Конкурсі книжку, що існує накладом меншим, ніж 3 книги, зобов’язуються протягом 2-х місяців з моменту оголошенняпереможців надати ще 2 примірники книги-переможця за свій рахунок.


5. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ

Під час процедури визначення переможця Конкурсу члени журі керуватимуться такими критеріями:
  • інноваційність й актуальність дизайну;
  • гармонійне поєднання змісту та дизайну книги;
  • новизна та оригінальність візуальної концепції;
  • співвідношення між ілюстративним рядом та основною ідеєю;
  • відповідність між стилем оформлення та читацькою аудиторією;
  • зручність та читомість тексту;
  • взаємопоєднання шрифтової палітри;
  • висока якість поліграфічного виконання.

6. ДИСКВАЛІФІКАЦІЯ

До розгляду членами журі не прийматимуться видання: 
  • відтворені за макетами інших видавництв (придбаних за ліцензією);
  • видання, що містять неліцензійний контент, суперечать чинному законодавству про авторське право та інтелектуальну власність;
  • пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість і дискримінацію; 
  • містять агресивне заперечення поглядів і свободи вибору інших громадян у межах відстоювання своїх політичних поглядів;
  • містять гендерні або інші стереотипи, що принижують честь і гідність будь-якої соціальної групи чи індивідів;
  • містять заклики до насильницького повалення державного режиму, до порушення українського законодавства чи до порушення територіальної цілісності України, невизнання російської агресії та анексії Криму Росією;
  • були видані раніше серпня 2020 року.
За будь-яких порушень правил чи технічних вимог після погодження журі книжка буде дискваліфікована.


7. КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ

У випадку, якщо один або декілька членів журі були дотичні до створення книжки, що бере участь у Конкурсі, ці члени журі повинні заявити про конфлікт інтересів. Вони не беруть участі в голосуванні по вищезазначеній книзі. Процедура оцінювання у цих випадках відбувається таким чином, що «втрачений» бал складає середнє арифметичне з балів інших членів журі щодо цієї книжки.

З метою об’єктивного й прозорого оцінювання членами журі не можуть бути офіційні працівники інституцій-засновників Конкурсу.

У Конкурсі не беруть участь книжки, які створені безпосередньо ДП «НКММК «Мистецький арсенал» та Goethe-Institut в Україні.


8. ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ

Церемонія нагородження переможців Конкурсу відбувається в день офіційного відкриття Х Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

У випадку посилення карантинних обмежень з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, церемонія нагородження переможців буде проведена онлайн.


9. ПРИЗОВИЙ ФОНД

Книжкам-фіналістам будуть надані спеціальні наліпки, які можна використовувати видавцям або приватним особам для додаткової промоції своїх видань. Експозиція фіналістів буде представлена на спеціальному стенді Мистецького арсеналу під час фестивалю Книжковий Арсенал, а за умови проведення — на книжкових виставках у Франкфурті і Ляйпцигу 2022 року.

Володар гран-прі отримає головний приз Конкурсу — знакову статуетку Конкурсу та можливість взяти участь у міжнародному конкурсі Best Book Design from all over the World, який організовує німецький фонд Buchkunst.

Goethe-Institut в Україні надає паушальне покриття транспортних витрат для відвідування Франкфуртського книжкового ярмарку для людини, яка зробила найбільший внесок у художнє втілення книжки-переможця (концепція видання, дизайн обкладинки, ілюстрації, архітектоніка книжки, верстка, шрифтовий дизайн тощо).

Франкфуртський книжковий ярмарок надає вхідний квиток на Франкфуртський книжковий ярмарок (альтернатива Business Club Wochenticket) для видавця-переможця та вхідний квиток для дизайнера (ілюстратора тощо).

Переможці отримають цінні подарунки від партнерів.

Прийом заявок триватиме по 5 травня 2021 року
Подати заявку на участь можна за посиланням: https://cutt.ly/izbj49q
Оновлені умови участі: https://cutt.ly/uzbj5n4

Інформація на сайті Goethe-Institut в Україні: goethe.de/ins/ua/uk/kul/sup/bbd.html#i6898913

Контактні особи:

  • Марія Громова, Книжковий Арсенал, hromova@artarsenal.gov.ua
  • Марія Шубчик, Goethe-Institut в Україні, mariia.shubchyk@goethe.de

Сторінка конкурсу у Facebook: https://www.facebook.com/bestbookdesignua/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar